Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Hyadit peittyvät huhtikuussa

Hyadit peittyvät huhtikuussa

Matti Suhonen:

Kuu peittää 10./11.4. Hyadien tähtijoukon tähtiä. Kuun vaihe mahdollistaa peittymisten seuraamisen kiikarilla. Esiintulojen katsomiseen tarvitaan kaukoputkea.

Kuun kapea sirppi kulkee illalla 10. huhtikuuta Hyadien tähtijoukon editse. Tapahtumat alkavat klo 21.48 ja päättyvät seuraavan vuorokauden puolella klo 0.08. Peittymisiä ja esiintuloja voidaan havaita yhteensä 11 kappaletta seitsemällä tähdellä. Pimeän reunan taakse peittyviä tähtiä voidaan seurata kiikarilla.

Esiintulojen havaitsemiseen on hyvä käyttää pientä kaukoputkea. Peittymiset alkavat, kun Härän tähdistön Hyadien tähtijoukon länsilaidalla oleva 48 Tauri peittyy Kuun sirpin pimeän reunan taakse klo 17.08, mutta tuolloin auringonlaskuun on Helsingissä vielä runsaat kolme tuntia. Ensimmäisenä tapahtumana voidaan havaita 70 Taurin peittyminen klo 21.48. Kuu on lännessä 18 asteen korkeudessa. Peittymiskohta on 53 astetta Kuun sirpin pohjoisesta kärjestä ekvaattorille päin. Tähti tulee esiin kirkkaan reunan takaa klo 22.33. Kuu on liikkunut hieman pohjoisemmaksi ja esiintulokohta on siirtynyt kaksi astetta kohti Kuun ekvaattoria.

Peittyvistä tähdistä kirkkain, Theta 2 Tauri peittyy klo 22.55.30. Viisi kaariminuuttia pohjoisempana oleva Theta 1 Tauri peittyy puolitoista minuuttia myöhemmin (kuva 2). Kuu on laskeutunut tuolloin viiden asteen korkeudelle. Tapahtumasarjan päättää 85 Tauri, joka peittyy kahdeksan minuuttia vuorokauden vaihtumisen jälkeen. Tähti on hieman alle kolmen asteen korkeudessa. Samaan aikaan 80 Tauri on tullut esiin kirkkaan reunan takaa 34 astetta sirpin eteläisen kärjen  pohjoispuolella ja ahdas kaksoistähti PAT 11 sivuaa Kuun pohjoista reunaa Rauma–Siuntio-linjalla. Kaikki peittyvät tähdet on esitetty kuvassa 3. Peittyvät tähdet ja niiden peittymisajankohdat on ilmoitettu Helsingin ja Oulun koordinaateille taulukoissa 1 ja 2.

Havaitse Aldebarania lei kaulassa

Aldebaran ei peity 10.4. Suomessa. Peittymistä voi havaita päiväsaikaan Havaijin saarilla vaikkapa lei kaulassa. Honolulussa Aldebaran peittyy klo 20.29 UT ja tulee esiin klo 21.29 UT (kuva 1). Kuu kohoaa peittymistunnin aikana 13 astetta 28 asteen korkeuteen. Aurinko on esiintulon aikana 70 asteen korkeudessa. Aldebaran näkyy päivätaivaalla jo 10 cm:n kaukoputkella. Peittyminen alkaa Kuun nousun aikaan Havaijin saarten länsipuolella päivämäärän rajan läheisyydessä ja siirtyy itään päin Kanadan eteläosien ja Meksikon pohjoisosien kautta Atlantille. Pimeän aikaan peittymistä voi havaita kuivalla maalla vain Karibian saarilla, Bermudan saarella ja Kanadan Newfoundlandissa. Peittymisalue ei ulotu Kanarian saarille. Newfoundlandin St. John’sissa Aldebaran on peittyneenä klo 23.12–23.51 UT. Kuu on peittymisen aikaan 28 asteen korkeudessa. Aurinko on laskeutunut 10 asteen syvyyteen.

Aldebaranin peittymisalue 10.4.2016. Kuva: Matti Suhonen.

Kuva 1. Aldebaranin peittymisalue 10.4.2016. Kuva: Matti Suhonen.

Hyadien tähtien paikat Kuun lähellä, kun theta 2 Tauri peittyy Kuun pimeän reunan taakse. Kuvassa on myös theta 2 Taurin esiintulokohta. Kuva: Matti Suhonen.

Kuva 2. Hyadien tähtien paikat Kuun lähellä, kun theta 2 Tauri peittyy Kuun pimeän reunan taakse. Kuvassa on myös theta 2 Taurin esiintulokohta. Kuva: Matti Suhonen.

Helsingissä tapahtuvien Hyadien tähtien peittymisten paikat 10.4.2016. Kuun reunalla olevan pisteen vieressä on tapahtuman järjestysnumero, kellonaika yleisajan mukaisena sekä tähden kirkkaus. Tapahtumat 5 ja 10 ovat theta 2 Taurin peittyminen ja esiintulo. Kuva: Matti Suhonen.

Kuva 3. Helsingissä tapahtuvien Hyadien tähtien peittymisten paikat 10.4.2016. Kuun reunalla olevan pisteen vieressä on tapahtuman järjestysnumero, kellonaika yleisajan mukaisena sekä tähden kirkkaus. Tapahtumat 5 ja 10 ovat theta 2 Taurin peittyminen ja esiintulo. Kuva: Matti Suhonen.

Hyadien tähtien peittymiset Helsingissä 10.4.2016. Taulukon sarakkeet ovat kellonaika, tapahtuman tyyppi (D = katoaminen, R = esiintulo), tähden numero Zodiacal Catalogue -luettelossa sekä tähden nimi, kirkkaus, Kuun korkeus ja atsimuutti (270° = länsi) sekä tapahtumakohdan suuntakulma Kuun lähimmän sirpin suunnan ja taivaan navan suunnan suhteen. CA-kulma on negatiivinen, jos tapahtuma sattuu kirkkaan freunan puolella.

Taulukko 1. Hyadien tähtien peittymiset Helsingissä 10.4.2016. Taulukon sarakkeet ovat kellonaika, tapahtuman tyyppi (D = katoaminen, R = esiintulo), tähden numero Zodiacal Catalogue -luettelossa sekä tähden nimi, kirkkaus, Kuun korkeus ja atsimuutti (270° = länsi) sekä tapahtumakohdan suuntakulma Kuun lähimmän sirpin suunnan ja taivaan navan suunnan suhteen. CA-kulma on negatiivinen, jos tapahtuma sattuu kirkkaan freunan puolella.

Hyadien tähtien peittymiset Oulussa 10.4.2016. Taulukon sarakkeet ovat kellonaika, tapahtuman tyyppi (D = katoaminen, R = esiintulo), tähden numero Zodiacal Catalogue -luettelossa sekä tähden nimi, kirkkaus, Kuun korkeus ja atsimuutti (270° = länsi) sekä tapahtumakohdan suuntakulma Kuun lähimmän sirpin suunnan ja taivaan navan suunnan suhteen. CA-kulma on negatiivinen, jos tapahtuma sattuu kirkkaan freunan puolella.

Taulukko 2. Hyadien tähtien peittymiset Oulussa 10.4.2016. Taulukon sarakkeet ovat kellonaika, tapahtuman tyyppi (D = katoaminen, R = esiintulo), tähden numero Zodiacal Catalogue -luettelossa sekä tähden nimi, kirkkaus, Kuun korkeus ja atsimuutti (270° = länsi) sekä tapahtumakohdan suuntakulma Kuun lähimmän sirpin suunnan ja taivaan navan suunnan suhteen. CA-kulma on negatiivinen, jos tapahtuma sattuu kirkkaan freunan puolella.

Aldebaran toukokuussa

Aldebaranin seuraava peittyminen alkaa 8. toukokuuta Pohjois-Afrikasta ja päättyy Tyynelle valtamerelle Japanin itäpuolelle (kuva 4). Euroopassa peittymisalue ulottuu Espanjan kaakkoiskulmasta Italian kautta Venäjälle ja edelleen Aasiaan. Hämärässä peittymistä voidaan havaita Japanissa. Pimeällä peittyminen näkyy lyhyen aikaa merellä Japanin itäpuolella. Tokiossa Aldebaran peittyy klo 9.35 UT ja tulee esiin klo 10.29 UT. Aurinko on laskenut klo 9.33 UT.

Aldebaranin peittymisalue 8.5.2016. Kuva: Matti Suhonen.

Kuva 4. Aldebaranin peittymisalue 8.5.2016. Kuva: Matti Suhonen.

Aldebaran kesäkuussa

Aldebaranin alkuvuoden viimeinen peittyminen tapahtuu 4. kesäkuuta. Sitä ei voi havaita missään. Aldebaranin ja Kuun konjunktio on kuusi tuntia ennen uuttakuuta. Peittymisen aikana Kuusta näkyy valaistuna vain 0,2 prosenttia. Valoisan reunan leveys on alle 10 kaarisekuntia.

Hyadien peittymisten havaitseminen

Siirrettävän kaukoputken käyttäjien on syytä valita havaintopaikka niin, että Kuu näkyy esteettä runsaan kahden tunnin ajan. Jos 400 metrin etäisyydellä on 20 metrin korkuisia puita, nämä estävät kolmen asteen korkeuteen laskeutuneen Kuun näkymisen. Valokuvaajien on hyvä asettaa kameran kello ja kalenteri oikeaan aikaan ja ottaa kesäaika huomioon. Theta 1 ja 2 Taurin peittymisistä saa muutaman minuutin mittaisia videoleikkeitä. Kuvasarjojen laatijat havaitsijat voisivat antaa lopullisessa kuvassa tähden pysyä muutaman sekunnin peittyneenä ennen paluuta alkutilanteeseen.

Visuaalihavaitsijat voivat pelkän katselun asemesta ajoittaa peittymiset ja esiintulot. Tarvittavat välineet ovat digitaalinen ajanottokello, gps-laite tai Maanmittauslaitoksen karttapaikka-palvelu havaintopaikan koordinaattien määrittämiseen, sanelukone havaintokertomuksen ja ajanottokellon painikkeiden äänien tallennukseen ja muistikirja ja puuvartinen lyijykynä muistiinpanojen tekoon.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *