Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Huhtikuussa tarkkaillaan jälleen haloja

Huhtikuussa tarkkaillaan jälleen haloja

Juha Ojanperä:

Kuun halo 20.3.3016 Liedossa. Kuva: Matti Helin.

Kuun halo 20.3.3016 Liedossa. Kuva: Matti Helin.

Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmän perinteinen havaintotempaus halohuhtikuu järjestetään taas tänä vuonna. Tempauksen ideana on tarkkailla haloja tehostetusti huhtikuun aikana. Tilastollisesti huhtikuu on vuoden parhaita kuukausia halojen tarkkailuun.

Halojen raportoiminen onnistuu nykypäivänä varsin mainiosti vaikka puhelimen kameralla. Haloja tarkkaillessa kannattaa tähyillä taivaalle aurinkolasit silmillään, mikä helpottaa halojen näkymistä. Haloja tarkkaillessa kannattaa tarkistaa halojen varalta myös auringon vastapuoli ja muutkin alueet taivaasta, sillä monet harvinaiset halomuodot lymyävät juuri auringon vastapisteen suunnalla. Kuvia kannattaa haloista ottaa paljon ja eri suunnista, varsinkin jos haloja näyttää olevan laajemmalla alueella.

Havainnot haloista raportoidaan Ursan Taivaanvahti -havaintojärjestelmän halolomakkeella.
Halohuhtikuun edistymistä voi seurata Taivaanvahdin seurantanäkymästä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *