Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Aurinkokuntatapaaminen 2016 Tähtikalliolla

Aurinkokuntatapaaminen 2016 Tähtikalliolla

Veikko Mäkelä:

Tämänvuotinen Aurinkokuntatapaaminen pidettiin 11.–13.3. perinteisesti Tähtikallion havaintokeskuksessa.   Tapahtuma järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa ja kolmatta kertaa sitten 2010-luvun alussa olleen viiden vuoden tauon.

Esitelmäohjelma keskittyi lauantaille. Kuultiin esityksiä tapahtumalle perinteisistä aiheista, kuten komeetoista, tähdenpeitosta ja pikkuplaneetoista. Lisäksi kuultiin Europlanet-tiedeprojekteistä.  Uutuutena tapaamisessa oli komeetta Holmesin pölyvanaan sekä meteorivanojen ennustamiseen liittyneet aiheet.

Tapaamisen järjestelyistä vastasi Ursan aurinkokuntayhteisö, johon kuuluvat Ursan aurinkojaosto, Kuu, planeetat ja komeetat -jaosto, pikkuplaneetat ja tähdetpeitot -jaosto sekä PROAM-verkosto. Uutena mukaan tuli nyt siis myös meteorijaosto.  Paletti mennee ensi vuonna uusiksi, sillä tapaamisessa pohdittiin myös Ursan harrastustoimintauudistuksen myötä tulevaa mahdollista uusjakoa aurinkokuntapuolen harrastusryhmiin.

Tapahtuma keräsi 22 osallistujaa. Trendi on ollut kolmen viime vuoden aikana nousujohteinen. Tilannetta auttoi hiukan myös, että tapaaminen järjestettiin yhteistyössä Tähtikallion toimintaryhmän kanssa, joka organisoi pienimuotoiset huoltotalkoot samaan aikaan.

Paikalla olleiden ohella esitelmiä seurasi toistakymmentä etäkuuntelijaa. Etäyhteydet olivat edelleen kokeiluja, joilla haetaan optimaalisimpia ratkaisuja suoriin verkkolähetyksiin Tähtikallion tapahtumista. Verkkovideoiden lastentaudeista ei vielä ole täysin päästy eroon.

Sää suosi melko hyvin tapahtumaa. Molempina iltoina oli selkeää, vaikkakin yötä kohti lisääntyvä pilvisyys sotkikin tähtikuvaajien aikeita illan edetessä.

Ks. myös

Tapahtuman ohjelma ja esitysmateriaalit
Havaintoja tapahtuman aikana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *