Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla loka-joulukuussa 2014

Tapahtumat taivaalla loka-joulukuussa 2014

Juha Ojanperä:

Vuoden kolme viimeistä kuukautta ovat yleensä vuoden pilvisintä aikaa, joskin pimeää kyllä riittää, jos pilvet vain suostuvat hetkeksi väistymään. Joulukuun loppupuolella yö on pisimmillään, mikä tarjoaa hyvät mahdollisuudet tähtitaivaan tarkkailuun. Lokakuun lopussa normaaliajan alkaminen aikaistaa pimeän tuloa tunnilla, mikä entisestään helpottaa tähtitaivaan kohteiden havaitsemista.

Tähtitaivas Helsingissä 15.11.2014 klo 01:00. Kuva: Ursa.

Tähtitaivas Helsingissä 15.11.2014 klo 01:00. Kuva: Ursa.

Tähtitaivas

Vuoden  viimeisen kolmen kuukauden aikana yö on niin pitkä, että yhden yön aikana ehtii havaita melkein koko taivaan kierron. Aivan alkuillasta ovat havaittavissa syystaivaan tähdistöt sekä Linnunrata, keskiyön aikaan talvitaivaan tutut tähtikuviot ja vielä aamulla keväiset tähdistöt, kuten Leijona ja Neitsyt. Linnunrata on hyvin havaittavissa alkuillasta, mutta yön edetessä se painuu alemmas taivaalle.

Planeetat ja Kuu

Vuoden viimeisen kolmen kuukauden aikana täysikuu sattuu aina kuun alkupuolelle. Lokakuussa täysikuu on 8.10., marraskuussa 6.12. ja joulukuussa 6.12. Uusikuu suosii syvän taivaan kohteiden havaitsemista 23.10., 22.11. ja 22.12.

Planeetoista Uranus ja Neptunus ovat hyvin havaittavissa eteläisellä taivaalla alkuillasta loka-joulukuussa. Aamuyöllä Jupiter nousee itäiselle taivaalle. Joulukuussa myös matalalla Skorpionissa oleva Saturnus ehtii nousta aamutaivaalle ennen päivän valkenemista. Saturnus on kovin matalalla, mikä vaikeuttaa rengasplaneetan havaitsemista.Aurinkokuntamme neljäs kiviplaneetta Mars ilmestyy matalalle lounaistaivaalle joulukuun aikana. Mars on havaittavissa tuolloin iltaisin pienellä kaukoputkella. Sisäplaneetoista Merkurius on havaittavissa aamutaivaalla lokakuun lopussa ja marraskuun alussa. Venus on vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana liian lähellä Aurinkoa, eikä se ole havaittavissa.

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Asteroidivyöhykkeellä kiertävä kääpiöplaneetta Ceres on loppuvuoden aikana liian lähellä Aurinkoa, eikä ole havaittavissa. Kuiperin vyöhykkeen kääpiöplaneetta Pluto olisi periaatteessa havaittavissa suurella kaukoputkella loppuvuoden aikana heti auringonlaskun jälkeen matalalla lounaistaivaalla. Kohteen havaitseminen on kuitenkin erittäin haastavaa johtuen sen alhaisesta korkeudesta ja vähäisestä kirkkaudesta. Pluton kirkkaus on noin 14 magnitudia.

Komeetta C/2014 E2 (Jacques) on havaittavissa vielä loka-marraskuussa kaukoputkella. Lokakuussa kohteen ennustettu kirkkaus on noin 10 magnitudia ja marraskuussa 13 magnitudia. Loppuvuoden aikana komeetta sijaitsee Kotkan tähdistössä ja on havaittavissa alkuillasta. Komeetta C/2012 X1 (LINEAR) on havaittavissa loppuvuoden aikana aamutaivaalla. Tämä komeetta on loppuvuoden aikana noin 12-13 magnitudin kaukoputkikohde. Komeetta C/2013 A1 (Siding Spring) on havaittavissa joulukuussa matalalla aamutaivaalla. Se on tuolloin 10–11 magnitudin kaukoputkikohde.

Meteoriparvet

Lokakuussa meteorihavaitsijaa ilahduttaa draconidien meteoriparvi, jonka maksimi on 9.10. Parven meteoreja on havaittavissa 6.–10.10. Parvella esiintyy melko harvoin meteorimyrskyjä, joiden aikana voi nähdä jopa useita satoja meteoreja tunnissa! Nämä myrskyt ovat kuitenkin harvinaisia, mutta ne lisäävät parven mielenkiintoisuutta harrastajan näkökulmasta. Normaaleina vuosina parven meteoreja nähdään maksimin aikaan tunnissa 5–10 kappaletta.

Lokakuun loppupuoliskolla havaitaan orionidien tähdenlentoja. Tämän parven maksimi on 21.10. ja parven meteoreja havaitaan 2.10.–7.11. Orionidien kanssa samaan aikaan havaitaan myös epsilon-geminidejä, joiden maksimi on 21.10.

Marraskuussa sään salliessa voidaan havaita leonidien tähdenlentoparvea. Parvi on tunnettu meteorimyrskyistään, jotka ovat melko harvinaisia. Tänä vuonna meteorimyrskyä ei ole odotettavissa, mutta parvi on ollut kuitenkin yksi vuoden odotetuimmista meteoriparvista. Parven maksimi on 17.11. ja parven meteoreja näkyy 14.–21.11.

Joulukuussa havaittavia parvia ovat geminidit ja ursidit. Gemininidejä näkyy 7.–17.12. ja parven maksimi on 14.12. Parvi on perseidien ohella ehkäpä tunnetuimpia, runsaimpia ja varmimpia parvia. Maksimin aikaan geminidejä havaitaan jopa 70 tunnissa! Ursidit ei ole normaalisti erityisen runsas parvi, joskin tälläkin parvella tiedetään olleen meteorimyrskyjä. Normaalisti parven meteoreja havaitaan noin 5–10 tunnissa. Ursidien aktiivisuusaika on 17.–24.12. ja maksimi on joulun alla 22.12. Koska ursidit esiintyvät joulun lähellä, tunnetaan parvi myös nimellä “joulutähdenlennot”.

Ilmakehän ilmiöt

Loka-joulukuu ei ole kovin otollista aikaa ilmakehän ilmiöiden havaitsemiselle. Vuoden viimeiset kolme kuukautta ovat tunnetusti kovin pilvistä aikaa. Jos taivas vain sattuu olemaan selkeä, on mahdollista havaita revontulia öiseen aikaan erityisesi Pohjois-Suomessa. Myös haloja ja sateenkaariakin havaitaan vielä aika ajoin.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *