Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Joutsenen nova 2014

Joutsenen nova 2014

Juha Ojanperä:

Joutsenen tähdistössä on räjähtänyt nova. Novan löysivät japanilaiset Koichi Nishiyama ja Fujio Kabashima 31.3.2014. Löydettäessä kohteen kirkkaus oli 10,1 magnitudia. Kohde sijaitsee Joutsenen vasemman “siiven” alapuolella ja on hyvin havaittavissa aamuyöllä niin kauan kuin pimeitä öitä vielä riittää.

Amerikkalainen muuttuvien tähtien havaitsijoiden yhdistys AAVSO on valmistanut kohteen havaitsemista varten vertailutähtikartat. Kohteesta toivotaan havaintoja kaikilla menetelmillä, eli visuaali-, CCD-, DSLR (digijärjestelmäkameralla tehtävät havainnot)- ja spektroskopiahavainnot novasta ovat kaikki tärkeitä ja tervetulleita! Siihen asti kunnes novalle on määritelty varsinainen muuttujadesignaatio, käytetään siitä nimeä Nova Cyg 2014.

Joutsenen novan koordinaatit: R.A. 20 21 42.32, Decl. +31 03 29.4

Joutsenen novan lisäksi samat japanilaishavaitsijat (Nishiyama ja Kabashima) onnistuivat löytämään vielä toisenkin novan taivaalta! Tämä toinen nova sijaitsee Skorpionin tähdistössä, eikä se ikävä kyllä ole havaittavissa Suomesta.

Novalla tarkoitetaan sellaista tähdessä tapahtuvaa räjähdystä, joka saa tähden kirkastumaan huomattavasti, mutta jossa itse tähti säilyy kuitenkin ehjänä.

»AAVSO:n tiedote novan löytymisestä

»AAVSO:n karttageneraattori

»AAVSO:n valokäyrä novasta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *