Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Popi ja Pikkukarhu

Tervetuloa Popin ja Pikkukarhun puuhasivuille!

Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka (Juhani Anttila ja Tuukka Perhoniemi, 2014) on kauan odotettu ja toivottu lastenkirja, jossa yhdistyvät tarina ja tieto tähtitaivaasta ja tähdistöistä.

Pieni karhu taivaalla

Pienen karhun tähtikuvio löytyy taivaalta Otavan avulla. Seuraa Otavan kauhan kahta tähteä kunnes vastaan tulee himmeä Pohjantähti. Otavan kauhan varren viimeinen tähti ja Pohjantähti auttavat löytämään kuningatar Kassiopeian W:n muotoisen kuvion.

Muita tähtikuvioita voit etsiä Ursan tähtikartan avulla.

 

Maailmankaikkeuden aikajana

Kuinka kauan maapallo oli olemassa ennen kuin sille syntyi elämää? Kuinka kauan elämää oli ennen kuin tuli eläimiä? Koska dinosaurukset oikein elivätkään? Miten näitä tosi pitkiä aikoja voi oikein tajuta?

Hauska tapa hahmotella kaikkea tätä on piirtää itse maailmankaikkeuden aikajana. Pikkukarhun vinkeillä pääset tässä alkuun.

Maailmankaikkeus on 13,8 miljardia vuotta vanha, eli aikajanan piirtämiseen tarvitaan tosi pitkä paperi. Voit teipata tavallisia papereita yhteen tai ostaa rautakaupasta rullan ruskeaa suojapaperia, josta voit tehdä niin pitkän aikajanan kuin haluat. Esimerkiksi 13,8 metriä pitkälle aikajanalle on helppo sovitella tapahtumia oikeisiin kohtiin, sillä

13,8 m = 1380 cm = 13,8 miljardia vuotta
1 m = miljardi vuotta
10 cm = 100 miljoonaa vuotta
1 cm = 10 miljoonaa vuotta
1 mm = miljoona vuotta = 1 000 000 vuotta

Kun paperi on valmiiksi levitetty lattialle, voi sen päästä päähän vetää viivan, joka kuvaa aikaa. Viivan (ja koko paperin) vasemmassa päässä on ”kaiken alku”, 13,8 miljardia vuotta sitten, ja oikeassa päässä nykyhetki. Jos paperi jatkuu tästä vielä oikealle, on se tulevaisuutta ja sen saa keksiä ihan itse!

Tämän jälkeen viivalle voi merkitä, mitä kaikkea maailmankaikkeudessa on tähän mennessä tapahtunut. Ainakin seuraavat ovat tärkeitä tapahtumia:

 • 13,8 miljardia vuotta sitten: kaiken alku
 • ensimmäiset atomit 380 000 vuotta alun jälkeen
 • ensimmäiset tähdet 155 miljoonaa vuotta alun jälkeen
 • 11–10 miljardia vuotta sitten: galaksimme Linnunradan muodostuminen
 • 4,6 miljardia vuotta sitten: Aurinkokunnan synty
 • 3,6 miljardia vuotta sitten: elämän synty maapallolla
 • 1 miljardi vuotta sitten: monisoluiset eliöt
 • 570 miljoonaa vuotta sitten: ensimmäiset eläimet
 • 460 miljoonaa vuotta sitten: elämä siirtyy maalle
 • 250–65 miljoonaa vuotta sitten: dinosaurusten aika
 • 23 miljoonaa vuotta sitten: ensimmäiset ihmisapinat
 • 200 000 vuotta sitten: ensimmäiset nykyihmiset (Homo sapiens)

Mitä muuta haluaisit lisätä aikajanalle? (Milloin Kuu syntyi, entäpä hevoset, tai Amerikka?) Tutkimalla historiaa kirjoista tai internetistä, voit lisätä aikajanalle ihan mitä tahansa. Aikajanasta tulee sitä hienompi, mitä useamman tapahtuman sinne merkitset ja varsinkin mitä useammasta piirrät kuvan!

Puuhakartat

 

Popin ja Pikkukarhun kavereita eli tähtikuvioita on koottu oheiseen kokoelmaan yhteenä 15. Niiden ympärille voi piirtää ääriviivat oman maun mukaan, ja väritetyt piirrokset voi viimeistellä vaikka tähtitarroilla. Klikkaa kuvaa niin tietokoneellesi latautuu pdf-tiedosto, josta voit tulostaa haluamasi kartat askarteluja varten.

 

 

 

 

 

Värityskuvia

Kuvaa klikkaamalla tietokoneellesi latautuu pdf-tiedosto, jonka voit tulostaa väritettäväksi.

Popi ja galaksi Hyppy avaruuteen Popi ja Jupiter
Popi ja Jupiter Popi ja Pikkukarhu Valosaastetta kaupungissa

 

 

 

 

Lukujärjestyksiä