Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Revontulien perässä Sallaan – asumaan!

Revontulien perässä Sallaan – asumaan!

Dennis Lehtonen

 

Muutin kesällä 2020 Vantaalta Ouluun asumaan tähtitieteen opintojen perässä, mutta koska koronan takia oli siirrytty etäopintoihin, päätin muuttaa paikkakuntaan jossa harrastusmahdollisuudet olisivat suotuisammat. Oulussa näki useasti kyllä revontulia, toisaalta suurkaupunkina valosaasteen määrä oli valtava. Löysin sopivan asunnon Sallasta ja muutin sinne 1.2.2021 näkemättä entuudestaan koko paikkaa kertaakaan.

Koviin pakkasiin pääsi heti tutustumaan, sillä helmi-maaliskuussa oli useana päivänä -30 tai enemmän. Pahimmillaan revontulia tuli katsottua kun mittari näytti -37.

Kunnassa ei varmasti ole montaa asukasta ilman autoa. No, yksi sentään, eli eräs, joka muutti Sallaan Vantaalta. Toisin sanoen ilman autoa taajaman ulkopuolelle on vaikea päästä. Toisaalta se ei suuremmin haittaa, sillä kunnan katulamput sammutetaan kello 22:00. Lisäksi  lightpollutionmap näyttää lukemaksi Sallan kirkonkylälle bortle 4, mikä on hyvä. Alue, jossa Bortle-lukema on peräti 2 olisi lyhyen ajomatkan päässä.

 

Revontulia näkyi kevään aikana lähes jokainen selkeä ilta ja isoja esityksiäkin oli lukuisia jolloin käytännössä koko taivas vihersi. Mahdollisesti kaikista isoin esitys oli ihan kauden lopussa 16.-17.4.2021 välisenä iltana jolloin tulet näkyivät ihan etelään saakka hienoina.

 

Kuvauskalustona käytän Sony A7S -kameraa, sekä Sigma art 20mm f1.4 -objektiivia. Vielä helmikuussa oli käytössä tunnettu Samyang 14mm f2.8, mutta päätin sen päivittää valovoimaisemmaksi sillä tykkään myös kuvata reaaliaikaiselle videolle revontulia. Tähän käyttöön valovoima on ylivoimaa. Valovoiman edut kyllä huomaa myös ihan kuvatessakin, sillä revontulet useasti liikkuvat suurella nopeudella jolloin valoitusajan tulisi olla alle sekunnin.

 

Taivaanilmiöiden harrastajalle Salla on monessa suhteessa hieno paikka. Revontulia näkyy lähes jokaisena pimeänä yönä, eikä valosaaste vaivaa. Tosin kaukoputkella täällä ei kamalasti tee mitään, varsinkaan, jos haluaa tarkkailla syvän taivaan kohteita. Tähän on syynä se, että illat jolloin on sekä pimeää, selkeää ja ei ole revontulia ovat vähissä. Sinänsä tämä ei  minua suuremmin haittaa, sillä tähtiä voi kuvata käytännössä missä vain ja Sallassa tulen  tuskin vuotta pidempään asumaan.

Nyt kesäksi saakin pohtia tekemistä. Aurinkokaukoputki löytyy toki, mutta sitä tuskin jaksaa jatkuvasti. Ukkosmyrskyt kiinnostavat, mutta tilastojen valossa Lappi näyttää aika heikolta paikalta niitä varten. Kokkola olisi parempi.

 

 

 

Kuvat ja teksti: Dennis Lehtonen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *