Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kätevänkokoinen koulukartasto Marsista

Kätevänkokoinen koulukartasto Marsista

Paula-Christiina Wirtanen:

Esittelyssä: Hargitai, H., 2021. Mars 36 – Pocket Atlas for Mars Year 36. Budapest, 2021. ISBN 978-615-01-1187-2.

Viime vuonna Europlanet Societyn EPSC2020-konferensissa kuultiin lyhyt, mutta kiinnostava esitys, jossa Loránd Eötvösin yliopistossa Budapestissa työskentelevä Henrik Hargitai kertoi tulossa olevasta Marsin kartastosta. Hän kuvaili sitä ”koulukartastoksi Marsista”. Hargitai työskentelee  geomorfologian, planerttakartografian, typografian ja mediahistorian professorina.

Tältä näyttää tuore koulukartasto Marsista.

Kartaston valmistumisesta saatiin tieto maaliskuussa. Painettu versio on saatavilla englannin lisäksi myös unkariksi ja tšekiksi. Digitaalinen PDF-muotoinen versio tulee saataville myöhemmin. Kirja on Tähdet-vuosikirjan kokoinen ja siinä on 88 sivua.

Kartastossa on mukana albedokartta, josta on iloa Marsia kaukoputken äärellä katsovalle. Tämän kartaston pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin esitellä kaikkea sellaista, mitä Maasta käsin ei kaukoputkella voida tutkia.

1960-luvun alusta Mars onkin ollut ajoittaisten luotainhyökkäysten kohteena: aluksia on lähetetty sekä kartoittamaan planeettaa kiertoradalta, että tutkimaan pintaa. Ensimmäisen kerran Mars saatiin kartoitettua Mariner 9 -luotaimella 1971 ja siitä lähtien tietoa on saatu paljon lisää.

Tämä kartasto perustuu juuri luotainten tekemiin Mars-kartoituksiin. Karttasivuja selatessa voi nähdä, mitä kaikkea kaukoputkilla nähtävien pinnanmuotojen taakse todellisuudessa kätkeytyy. Kartastoon on merkitty myös luotainten laskeutumisalueet.

Topografiset kartat ovat kauniita ja selkeitä. Mukana on myös ilmastokartta sekä kartta napa-alueista ja napajäätiköiden kokoeroista Marsin vuoden aikana. 

Kirjassa on kalenteri Marsin vuodelle 36, joka täkäläisessä ajanlaskussa tarkoittaa ajanjaksoa helmikuusta 2021 joulukuuhun 2022. Kartasto on tämän jälkeenkin luonnollisesti aivan käyttökelpoinen, vaikka kalenteri vanheneekin. Marsin vuoden esittely havainnollistaa kuitenkin kätevästi vuodenaikojen kulkua naapuriplaneetallamme.

Painettua karttaa voi tilata Etsyn kautta ja se on hinnaltaan 12 euroa (+ toimituskulut). Tämän avulla et eksy, mikäli yllättäen löydätkin itsesi Marsista!

Linkit

Press Release: A Pocket Guide to Mars. Europlanet Society.
Mars 36 Pocket Atlas: 2nd Edition with free miniposter. Etsy.

 

Author

Kuu ja planeetat -harrastusryhmä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *