Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Jäähyväiset Marsille

Jäähyväiset Marsille

Paula-Christiina Wirtanen:

Marsin havaintokausi lähenee tältä erää loppuaan. Tammikuisella taivaalla sitä voi kuitenkin vielä havaita, ja kuun lopulla planeetta kohtaa myös Uranuksen.

Marsin havaintokausi 2020–2021 alkaa vähitellen olla ohitse ja laajempi havaintoraportti sen osalta on luvassa myöhemmin lehdessämme. Planeetta on talven ja alkukevään taivaalla vielä pitkään melko kirkas, mutta sen kulmaläpimitta pienenee nopeasti. Tammikuun alussa läpimitta on alle puolet siitä, mitä se oli suurimmillaan syksyllä ja pienenee edelleen nopeasti tammi–helmikuun aikana.

Suurilla kaukoputkilla planeetasta erottaa vielä jonkin verran yksityiskohtia, mutta jäähyväiset Marsin tämänkertaiselle oppositiolle ovat vääjäämättä edessä. Planeettaa kannattaa tilaisuuden tullen kuitenkin vielä vilkaista, sillä seuraava Marsin oppositio on vasta joulukuussa 2022. Kulmaläpimitta jää tuolloin oppositionkin aikana pienemmäksi kuin tällä havaintokaudella, mutta planeetta tulee silti havaintokelpoiselle etäisyydelle.

Kohtaaminen sydäntalvella

Hyvä tilaisuus jättää Marsille toistaiseksi jäähyväiset on 18.–24.1.2021, jolloin planeetta on lähellä Uranusta.

Mars ja Uranus lähimmillään 20.1.2021 alle kahden asteen päässä toisistaan. Kuva kertoo tilanteen kello 21. Kuva: Tähdet 2020 / Veikko Mäkelä.

Mars ja Uranus lähimmillään 20.1.2021 alle kahden asteen päässä toisistaan.
Kuva kertoo tilanteen kello 21. Kuva: Tähdet 2021 / Veikko Mäkelä.

Kohtaamisen aikaan Mars on himmentynyt opposition ajankohdasta, mutta on silti edelleen varsin kirkas kohde tähtitaivaalla. Planeetta on tammikuussa kirkkaudeltaan samaa luokkaa kuin Karhunvartijan Arcturus, ja sen erottaa selvästi Oinaan tähdistöstä.

Mikäli et ole koskaan tullut katsoneeksi Uranusta, nyt kohtaamisen aikaan sen löytää taivaalta melko helposti. Uranuksen kirkkaus on 5,8 magnitudia, joskin kohtaamisen aikoihin lähellä oleva Kuu vaikeuttaa planeetan näkemistä. 

Marsin ja Uranuksen kokoero pienenee kevään mittaan. Uranuksen kulmaläpimitta pysyy melko vakiona vuoden mittaan, tammikuussa se on 3,6”. Marsin vastaava pienenee kohtaamisen aikana 8,6 kaarisekunnista 8,4 kaarisekuntiin. Vaikka Marsista ei kaukoputkella enää juuri yksityiskohtia erota, valokuvaajat saattavat saada planeettojen parivaljakon kauniisti samaan kuvaan. Niiden etäisyys on lähimmillään 1,6°.

Mikäli onnistut saamaan hienon kuvan kohtaamisesta, havainnot ovat tervetulleita Taivaanvahtiin.

Tammikuun kasvava Kuu

Samoihin aikoihin on myös hyvä tilaisuus havaita Kuuta. Se on lähimmillään Marsia ja Uranusta torstai-iltana 21.1.2021 ja on korkeimmillaan kello 19 aikoihin. Kuusta on tuolloin valaistuna puolet.

Kasvava Kuu kohtaa 21./22.1.2021 Marsin ja Uranuksen sekä 23./24.1. Plejadien ja Hyadien tähtijoukot. Kuva kertoo tilanteen klo 20. Kuva: Tähdet 2021 / Veikko Mäkelä.

Kasvava Kuu kohtaa 21./22.1.2021 Marsin ja Uranuksen sekä 23./24.1. Plejadien ja Hyadien tähtijoukot.
Kuva kertoo tilanteen klo 20. Kuva: Tähdet 2021 / Veikko Mäkelä.

Puolikuun tienoo on hienoa aikaa Kuun katsomiselle kaukoputkella. Valon ja varjon rajalla, terminaattorilla, on nähtävissä paljon kraattereita ja muita pinnanmuotoja, joita voi ihailla ja tunnistaa kuukartan avulla.

Kuu jatkaa matkaansa kohti Härän tähdistöä ja perjantai-iltana 22.1. tässä numerossa toisaalla esitelty Fra Mauron alue on sään salliessa hienosti havaittavissa. Yhä kasvava Kuu on 23.1. lähellä kirkasta Hyadien tähtijoukkoa.

Luonnollisesti myös havainnot (sekä valokuvat että piirrokset) Kuusta tai näyttävästä kohtaamisesta kirkkaiden tähtijoukkojen kanssa ovat tervetulleita Taivaanvahtiin. 

Hyvää alkavaa vuotta havaitsijoille ja teille kaikille muillekin taivaankappaleiden liikkeistä kiinnostuneille!

Linkkejä ja lisätietoa

Mäkelä, V. et al. (toim.), 2020. Tähdet 2021, s. 28–31, 136, 139 ja 144.
McClure, B., 2020. Moon, Mars, Uranus January 19, 20, 21. EarthSky.
Wirtanen, P.C., 2020. Fra Mauro ja puoli vuosisataa Apollo 14:sta. Zeniitti 5/2020.
Taivaanvahti

 

Author

Kuu ja planeetat -harrastusryhmä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *