Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kuu peitti Venuksen juhannusaattona

Kuu peitti Venuksen juhannusaattona

Matti Suhonen:

Juhannusaattona usealla harrastajalla oli muutakin tekemistä kuin miettiä, voisiko juhannuskokon sytyttää. Planeetta Venus jäi kirkkaalla päivätaivaalla Kuun peittämäksi.

 

Näkyvyysalue

Kuun sirppi kohtasi keskipäivällä Venuksen sirpin. Tapahtuma oli havaittavissa suuressa osassa Eurooppaa. Näkyvyysalueen eteläreuna kulki Espanjan kaakkoiskulmasta Italian pohjoisosan kautta Valkovenäjälle ja Venäjälle. Pohjoismaissa tapahtumat alkoivat Oslossa klo 11.01 Keski-Euroopan kesäaikaa. Tukholmassa peittyminen tapahtui yhdeksän minuuttia myöhemmin, klo 11.10. Suomessa peittymiset tapahtuivat klo 11.12 Itä-Euroopan kesäaikaa (Maarianhamina) – 11.24 (Joensuu).

Peittymisen ennakkotiedot puuttuivat

Venuksen peittymisestä ei ollut tietoja Tähdet 2020 -vuosikirjassa. Omissa tiedoissanikin oli vain yleiskuva peittymisen näkyvyysalueesta. Syyt tietojen poissaoloon olivat mm. tapahtuman sattuminen keskellä päivää lähellä Aurinkoa. Tämän vuoksi havainnot olisivat hyvin vaikeita.

Venuksen liike

Venus liikkui Kuun suhteen pimeä reuna edellä kohti Kuun hyvin kapeaa kirkasta reunaa. Pienenevästä Kuusta näkyi neljä prosenttia valaistuna. Venuksen valaistu osa oli Kuun suhteen kaksinkertainen. Peittyminen kesti Helsingissä 2 minuuttia 22 sekuntia.

Taivaanvahti

Taivaanvahdin mukaan havaintoja teki seitsemällä paikalla yhdeksän henkilöä. Havaintojen kuvaukset ovat kukin havaitsija Taivaanvahtiin lähettämistä havaintojen kuvauksista. Ainoastaan Rauno Päivisen havainto olisi ollut mahdollista käsitellä tähdenpeittojen analysointiohjelmilla. Muiden havaitsijoiden kuvissa Venus oli liian kaukana Kuun reunasta.

Rauno Päivinen Imatralla

Rauno Päivinen teki kolmen minuutin aikana 10 sekunnin välein ottamistaan kuvista lyhyen animaation. Kuun valaistu reuna on Venuksen halkaisijan levyinen. Seitsemän kuvan sarjan kolmanneksi viimeisessä kuvassa Venuksen sirpin pohjoinen kärki koskettaa Kuun sirpin reunaa. Kuvan exif-tiedot kertovat kuvausajan olleen klo 10.26 normaaliaikaa ja Canon EOS 600D -kameran valottaneen kuvaa 1/200 sekuntia.

Kuva: Rauno Päivinen

 

Turun Ursa

Turun Ursan Petrus Kurppa ja Jani Laasanen kuvasivat tapahtumaa Paimiossa Kevolan observatoriossa. Tuloksena oli kaksi minuuttia kestänyt video.

Antoine Chaveau Helsingissä

Venuksen katoaminen tallentui kokonaan Antoine Chaveaun Helsingissä ottamiin kuviin. Hän otti kaksi kuvaa, ensimmäisen klo 11.09 ja jälkimmäisen klo 11.15 kesäaikaa. Kuvien exif-tiedot kertovat, että Canon EOS 80D valotti kuvia 1/1000 sekuntia. Polttoväli oli 800 mm. Jälkimmäisessä kuvassa Venus on vajaan halkaisijansa päässä Kuun reunasta.

Kuva: Antoine Chaveau

 

Dennis Lehtonen Helsingissä

Myös Dennis Lehtonen oli pitkään tahtonut nähdä planeetan okkultaation ja tänään sellaisen pääsi näkemään. Kuvissa näkyy selvästi Kuun sirpin kapeus. Taivaanvahtiin hän lähetti kaksi kuvaa. Kuvan tiedot eivät kerro kuvausaikaa. Taivaanvahdin otsikon mukaan kuva oli otettu klo 11.18 – 11.22. Helsingissä Venuksen pimeän reunan piti koskettaa Kuun sirpin reunaa klo 11.17.30 ja kirkkaan reunan klo 11.19.52.

Kuva: Dennis Lehtonen

 

Janne Voutilainen

Siilinjärvellä Janne Voutilaista haittasivat pilvet, joissa oli onneksi rakoja. Venus peittyi pilvien taakse. Janne oli ainoa, joka havaitsi peittymistä Venuksen esiintulon jälkeen. Kuvatiedoston nimi kertoi esiintulon tapahtuneen klo 12.33.11. Laskujeni mukaan Venuksen piti tulla Siilinjärvellä esiin klo 12.26.10. Kuvassa näkyy pilven hattaroita sekä Venuksen sirppi Kuun pimeän reunan lähellä.

Kuva: Janne Voutilainen

 

Eeva-Kaisa Ahlamo ja Pekka Suokari Turun Ursasta

Turkulaisista Eeva-Kaisa Ahlamo ja Pekka Suokari havaitsivat Venuksen peittymistä ”vanhanaikaisella” menetelmällä eli paljaalla silmällä. He onnistuivat pitkän haeskelun jälkeen löytämään sekä Venuksen että Kuun kirkkaalta päivätaivaalta. Ilmakehän väreily näytti välillä kadottavan Kuun heidän silmistään, mutta Venus pysyi koko ajan näkyvillä. Lopulta Kuu nappasi planeetan sirppiinsä, jolloin yhteenliittymä näytti jonkin aikaa aika hauskan näköiseltä.

Harri Kiiskinen Jyväskylässä

Harri Kiiskinen ennätti kuvaamaan Venuksen peittymisen Jyväskylässä hetkeä ennen kuin pilvet vyöryivät eteen.

Tulevia planeettojen peittymisiä

Dennis Lehtonen kertoi haluavansa nähdä planeetan peittymisen. Planeettojen peittymisiä on Suomessa mahdollista havaita vuosina 2022 ja 2025. Oppositiossa oleva kirkas Mars peittyy 8.12.2022 klo 6.55 luoteisella pimeällä taivaalla Kuun kirkkaan reunan taakse. Myös esiintulo tapahtuu kirkkaan reunan takaa. Saturnus peittyy 4.1.2025 klo 19.39 pimeällä lounaisella taivaalla. Saturnus on 13 asteen korkeudella 25 astetta Auringosta itään. Havainnot ovat siis vaikeita.

Aikaleimat kuviin

Animaatioiden laatijoiden ja muidenkin videokameroita käyttävien olisi hyvä tutkia, olisi heillä mahdollisuuksia saada havaintoihinsa aikaleimoja. Tällöin havaintoja voisivat hyödyttää myös peittymisiä ammattimaisesti tutkivat henkilöt.

Venuksen peittyminen videokuvana

Heinäkuun alussa ilmestynyt Tähdenpeittojen havaitsijoiden yhdistyksen IOTA-ES:n lehti Journal for Occultation Astronomy käsittelee numerossaan JOA2020_3.pdf lyhyesti Venuksen peittymistä. Kansikuvassa Venuksen sirppi on Kuun sirpin vieressä. Kuvan selitykset kertovat, että Håkon Dahle otti videokuvat Norjan Fjellhamarissa. Kuvaukseen hän käytti Celestron 8 SC -kaukoputkea ja ZWO ASI224MC -kameraa. Suodin päästi lävitseen vain 850 nanometriä pidemmät infrapuna-aallonpituudet. Håkon käsitteli videoruutuja kahdessa erässä. Kuun kuvaan hän käytti 4525 ruutua. Venuksen kuva muodostui 6168 ruudusta. Tuloksena ollut video on saatavissa YouTubesta.  Lehti on vapaasti ladattavissa osoitteesta www.iota-es.de/joafree.html.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *