Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Marraskuu, kuukausista pahin?

Marraskuu, kuukausista pahin?

Matti Helin

 

Katselen ikkunasta mustaa maisemaa. Lumeton maa, lehdettömät puut ja matalalla roikkuvat, satavat pilvet. Ei kovinkaan houkutteleva ilma ulkoilijalle, puhumattakaan taivaan ilmiöiden harrastajalle. Marras- ja joulukuu ovat tilastollisesti pilvisimmät kuukaudet Suomessa, joten mikä avuksi tähtitieteen harrastajalle?

Tämä tappio kannattaa kääntää eduksi. Nyt on aikaa lukea alan kirjallisuutta. Laittaa tietokoneella majailevat kuvat järjestykseen. Puhdistaa kameran kenno tai kollimoida kaukoputki. Hyvä aika on myös tuumailla, mitä pyytää joulupukilta. Uusi jalusta tai Tähdet 2020 vuosikirja?

Toisaalta, irtiotto harrastuksesta voi myös olla hyvä asia. Käydä vaikka kuntosalilla tai osallistua kansalaisopiston puukäsityökurssille. Niin outoa kuin se onkin, askel kauemmas voi viedä lähemmäs. Esimerkiksi joku mieltä vaivannut asia koskien laitteistoa voi yhtäkkiä selvitä tai maalatessa syntyä idea uudesta tähtivalokuvasta.

Niin että onko se tauko välttämättä niin paha asia? Ei minusta. Taivas ei katoa mihinkään, joten ole huoleti. Aikaa vielä on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *