Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Osittainen kuunpimennys 16-17.7.2019

Osittainen kuunpimennys 16-17.7.2019

Matti Helin

Heinäkuussa saamme ihailla matalalla tapahtuvaa kuunpimennystä. Pimennys on melko syvä, täysvarjoon Kuusta joutuu noin 57 prosenttia.

Pimennys alkaa kello 21:44 ja loppuu kello 3:18. Syvin vaihe osuu puoli yhteen. Pimennys tapahtuu hyvin matalalla, etelän suunnalla. Helsingissä Kuu on pimennyksen syvimmässä vaiheessa noin kuuden asteen korkeudessa. Oulun korkeudella Kuu nousee syvimmässä vaiheessa enää noin kahden asteen korkeuteen. Maan pohjoisosissa pimentynyt Kuu ei edes nouse horisontin yläpuolelle.

Periaatteessa pimennyksen syvin vaihe näkyy vielä Kittilän korkeudella, mutta käytännössä Sodankylä alkaa olemaan pohjoisin kolkka jossa se voidaan nähdä. Miten on? Kuinka pohjoisessa pimentynyt Kuu näkyy? Tässäpä haaste kaikille Pohjois-Suomen harrastajille!

Pimennyksen kulku

1. Puolivarjopimennys alkaa21:44
2. Osittainen vaihe alkaa23:02
3. Syvin vaihe0:31
4. Osittainen vaihe loppuu2:00
5. Puolivarjopimennys loppuu3:18
 HelsinkiOuluRovaniemi
Kuu nousee 22:2023:2523:55
Kuu laskee4:383:352:58

Pimennyksen osittaisesta vaiheesta johtuen tämä pimennys ei ole niin merkittävä tapahtuma kuin täydelliset pimennykset. Tästä huolimatta ilmiö on mukavaa seurattavaa lämpimässä kesäyössä. Puolivarjopimennys on hieman hankala havaita, mutta heti kun kiertolaisemme siirtyy täysvarjoon, on pimennys selviö ja näkymä mielenkiintoinen. On kuin olisi alaspäin osoittava kuunsirppi etelätaivaalla. Täysvarjossa oleva osuus Kuusta loistaa himmeästi punertavaa valoa. Se on Maan ilmakehästä taittunutta valoa, joka käytännössä on ilta- ja aamuruskojen kajo. Täysvarjon sävyn näkeminen voi matalalla, vaalealla taivaalla olevasta Kuusta hankala nähdä paljaalla silmällä, mutta kiikareilla tai kuvaamalla se tulee esiin.

Pimennyksen valokuvaaminen

Valokuvaajalle pimennys on, kiitos Kuun matalasta sijainnista ja maaston vaaleudesta, kiitollinen. Kuvaajan on helppo sovitella matalalla kelluvaa Kuuta eri maastonmuotojen ja rakennusten lomaan. Kesäinen yö ei myöskään ole kovinkaan pimeä, joten maiseman valottaminen pimentyneen kuun seuraksi on melko helppoa.

Pimennyksen seuraksi voi ilmestyä, etenkin pimennyksen alku- ja loppuvaiheilla, valaisevia yöpilviä. Myös Maan varjoa ja vastahämäränsäteitä kannattaa seurailla.

Muista aurinkokunnan kappaleista Kuun seurana näkyy jättiläisplaneetat Jupiter ja Saturnus. Saturnus näkyy muutamia asteita Kuun oikealla puolella, kirkkaampi Jupiter taasen reilusti lännempänä. Muutamia perseideihin kuuluvia tähdenlentoja voi myös vilahtaa pimentyneen Kuun seurana.

Heinäkuun lopulla alkavat yöukkoset olemaan runsaslukuisempia. Kaukana salamoivan ukkospilven saaminen samaan kuvaan olisikin upea näky!

Pimennyksen piirtäminen

Pimennystä voi havaita myös piirtämällä, eikä tähän tarvita muita apuvälineitä kuin lyijykynä, paperi ja tasainen piirtoalusta. Lisää Kuun piirtämisestä tässä Zeniitin artikkelissa.

2 comments

  • Moi. Kävelin tuona päivänä pois metallican keikalta hämeenlinnassa yöllä ja hetken näytti, että kuu oli ns ylösalaisin. Tämä ei kestänyt kauaa, mutta näytti mahtavalta. Liittyykö se tähän pimennykseen jotenkin vai onko siihen muu syy? Vai onko se edes mahdollista?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *