Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Halohuhtikuun 2019 yhteenveto

Halohuhtikuun 2019 yhteenveto

Matti Helin

Tämän vuoden halohuhtikuu oli vähintäänkin mukiinmenevä. Taivaanvahtiin kertyi havaintoja jokaiselta huhtikuun päivältä. Huimia koko taivaan halonäytelmiä tämän vuoden halohuhtikuulle ei osunut, mutta muutamia hyvinkin mielenkiintoisia ja harvinaisia haloja kuitenkin.

 

Koko halohuhtikuun aikana Taivaanvahtiin saapui 350 kappaletta, joka on mukava lukumäärä, tosin esimerkiksi vuonna 2018 havaintoja kertyi 457. Eniten havaintoja teki Jani Päiväniemi, jolle havaintoja kertyi kaksikymmentä kappaletta. Havaintoja saapui yhteensä 83 nimetyltä havaitsijalta.

Top ten -havaitsijat 2019

Jani Päiväniemi 20
Mirko Lahtinen 19
Tero Sipinen 18
Jukka Oravasaari 17
Petri Martikainen 17
Vesa Toropainen 17
Paula Mattila 16
Markku Sirén 14
Veikko Mäkelä 13
Markku Ruonala 12

 

Tämän vuoden ahkerin tiimi oli Länsi-Suomen Ursa viidelläkymmenellä havainnolla. Tiimittömiä havaintoja tosin tuli 162 kappaletta.

Ursa (Länsi-Suomi) 50
Ursa (Etelä-Suomi) 37
Ursa (Helsinki) 27
Ursa (Pohjois-Suomi) 24
Lakeuden Ursa 12
Porin Karhunvartijat 11
Kuopion Saturnus 5
Jyväskylän Sirius 4
Keski-Uudenmaan Altair 4
Tampereen Ursa 4
Vaasan Andromeda 3
Sisä-Savon Ursa 2
Joensuun Seulaset 1
Pollux, Aalto-yliopisto 1
Saarijärven Halley-85 1
Ursa (Itä-Suomi) 1

 

Havaintopäivät jakaantuivat melko selvästi huhtikuun alkuun ja kolmannelle neljännekselle. Huhtikuun alussa havantojen korkeampaa määrää selittävät mitä ilmeisemminkin havaintotempauksen alkuinnostus ja perushalojen runsas esiintyminen. Tälle ajanjaksolle ei harvinaisuuksia osunut, mutta kauniita sivuaurinkoja, 22 asteen renkaita ja auringonpilareita kyllä.

 

Havaintojen lukumäärä päivittäin

Seuraava piikki esiintyy huhtikuun 17.- ja 22. päivien välissä. Tuolle ajanjaksolle osui tänä vuonna pääsiäinen, joten havaitsijoilla oli enemmän aikaa tutkailla taivaille. Kyseiselle ajanjaksolle osui myös muutama hyvä pyramidihalonäytelmä. Paras sellainen osui 21.4., jolloin näitä erikoisemmilla asteluvuilla varustettuja haloja näkyi lähes koko Suomen alueella.

Poimintoja

Halohuhtikuun ensimmäinen havainto saapui Rovaniemeltä Olli Sälevän toimesta. Hän kuvasi kauniin sivuauringon.

Sivuaurinko. Kuvaaja Olli Sälevä

 

Huhtikuun kahdeksannen päivän iltana Jani Päiväniemi oli menossa kuvaamaan revontulia kun hän äkkäsi taivaalla jotakin poikkeavaa. Kuviin piirtyi upea keinovalopilari-ilmiö. Katuvalaistus heijastui jääkiteistä muodostaen taivaalle kirkkaan, oranssin ristin.

Keinovalopilariristi. Kuva Jani Päiväniemi

 

 

Isossa Britanniassa haloja kuvannut Reima Eresmaa saalisti huippuharvinaisuuden; Kernin kaaren. Kaari tuli himmeästi mutta selvästi esiin pinotusta kuvasta.

Kernin kaari. Kuvaaja Reima Eresmaa

Havaintotempauksen viimeinen havainto saapui Kouvolasta, jossa Tero Sipinen kuvasi täydellisen 22 asteen renkaan. Mukana oli myös himmeä 22 asteen ylläsivuava.

Halohuhtikuun viimeinen havainto. Kuva Tero Sipinen

 

Kiitokset kaikille projektiin osallistuneille! Joka vuosi ei ole kaikkina päivinä haloja havaittu, mutta nyt siihen pystyttiin. Tapaamme jälleen halohuhtikuun merkeissä vajaan vuoden kuluttua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *