Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tuhannen tähden paikka, Taivaanvahdin uusi osio

Tuhannen tähden paikka, Taivaanvahdin uusi osio

Matti Helin

Tuhannen tähden paikka on Ursan uusi Taivaanvahdin osio, johon saa ilmiantaa pimeitä paikkoja. Siis sananmukaisesti, ei kuvainnollisesti. Eli paikkoja, jotka ovat omiaan tähtitieteen harrastajille. Paikkoja, joissa keinovaloa ei liiammin näy.

Kampanjan tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään tähtitaivaan alle ja jakaa vinkkejä pimeän paikan etsimiseen ja tähtitaivaasta nauttimiseen. Tätä varten Taivaanvahdissa on karttasovellus, johon pimeän paikan löytäneet voivat merkitä hyviä havaintopaikkoja ja kirjata ylös niiden tarkemmat ominaisuudet. Alati päivittyvä kartta näyttää parhaat tähtitaivaan katseluun soveltuvat paikat. Saimme haastateltavaksemme Emma Bruusin

 

Emma Bruus. Kuva: Markku Sarimaa.

 

  1. Mistä idea tähän? Kuka oli idean alullepanija? Koska ajatus alun perin syntyi?

Ajatus pimeiden havaintopaikkojen keräämisestä tuli Ursan toimitusjohtaja Markku Sarimaalta. Idea nousi toden teolla pöydälle keväällä 2017, kun mietittiin #bongaalinnunrata-kampanjaa.

Alun perin Taivaanvahdin tietosisältöä hahmoteltaessa 2006 havaintopaikkojen tai tähtitornien liittäminen osaksi havaintopalvelua oli löyhästi esillä. Idea ei kuitenkaan päässyt muutamaa ranskalaista viivaa lähemmäs toteutusta. Sittemmin ajatus unohtui ja hautautui muihin havaintojen tallennuspuolen lisäominaisuustoiveisiin.

 

  1. Millainen projekti oli teknisesti?

Hanketta varten piti tutustua syvästi Taivaanvahdin tekniseen toteutukseen. Tähän avautui yllättäen mahdollisuus, kun perheen nuorin tulokas meni yli lasketun ajan. Olen ihminen, joka ei osaa lojua jouten sohvalla edes isolla vatsalla, joten päätin käyttää ajan hyödyksi itseopiskeluun. Kahden viikon opetteluaika tuli tarpeeseen, sillä käytetty julkaisujärjestelmä oli minulle täysin uusi tuttavuus.

Lähdimme liikkeelle siitä, että myös uuden sovelluksen olisi hyvä olla mahdollisimman taivaanvahtimainen. Käyttöliittymäsuunnittelu ei ole vahvinta osaamisaluettani, mutta onneksi ideoita pystyi pallottelemaan Taivaanvahdin projektipäällikkö Marko Pekkolan kanssa ennen toteutusta. Olemme molemmat aktiivitähtiharrastajia ja pohdimme paljon, millainen paikkatieto parhaiten tukisi omaa taivaanilmiöhavainnointiamme.

 

  1. Oliko taivaanvahdin käyttö tähän tarkoitukseen selviö alusta asti?

Olen vuosia tehnyt töitä yritysten tietojärjestelmäarkkitehtuurien parissa ja kokemusten valossa oli ilman muuta selvää, että havaintopaikkojen keruu kannatti toteuttaa nimenomaan Taivaanvahdin yhteyteen. Ursalla on kolme vahvaa ja perinteikästä domainia avaruus.fiursa.fi ja taivaanvahti.fi. Näistä kolmesta Taivaanvahti oli ilmeinen koti uudelle sovellukselle.

Taivaanvahdissa kerättyä havaintopaikkatietoa voidaan myös joustavasti yhdistellä kerättyyn havaintohistoriaan. Mikäli havaintopaikkasovellusta halutaan jatkokehittää, pystymme luomaan uusia tähtiharrastajia auttavia palveluita. Taivaanvahti tunnistaa nyt karkealla tasolla tuoreita taivaan tapahtumia. Periaatteessa havainto- ja paikkatiedon yhdistelmän perusteella harrastajalle pystyttäisiin suosittelemaan lähintä paraikaa menossa olevan revontulinäytelmän seuraamiseen soveltuvaa havaintopaikkaa.

 

  1. Millainen on hyvä pimeä paikka? Varmaankin mahdollisimman valosaasteesta vapaa, mutta onko muita kriteereitä?

Mahdollisimman valosaasteesta vapaa on juuri oikea sana. Havaintopaikan ei ole pakko olla täysin valosaasteeton. Joskus auttaa jo se, että pääsee katselemaan tähtitaivasta siinä kotia lähellä olevassa, vähän pimeämmässä paikassa.

Lisäksi havaintopaikalta on hyvä olla avoin näkymä ainakin johonkin ilmansuuntaan.

 

  1. Millaista palautetta olette saaneet?

Käyttäjiltä on tullut lähinnä muutamia pieniä lisätoiveita. Näitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

 

  1. Kuinka paljon (suunnilleen) paikkoja on ilmoitettu?

Hieman yli 130 havaintopaikkaa on kasassa. Lisää kertyy vähitellen.

 

  1. Onko jotakin rajoituksia tai suosituksia siihen, millaisen paikan julkaisee, vai ovatko kaikki tervetulleita?

Omaa kesämökin laituria ei valitettavasti voi ilmoittaa havaintopaikaksi. Sama koskee muitakin kotirauhan suojaamia alueita. Vaikka paikan omistaja sallisikin muiden luontoharrastajien vierailun alueella, voi seuraava mahdollinen omistaja olla asiasta jo toista mieltä. Mikään ei tietysti estä ilmoittamasta esim. mökin läheistä peltoaukeaa.

Lisäksi havaintopaikan tulee olla aina saavutettavissa. Paikat, jotka ovat vain osa aikaa avoinna eivät sovellu läpi yön käyttöön.

 

  1. On ymmärrettävää, että tähtitieteen harrastajan tulisi päästä paikkaan, jossa tähtitaivas näkyy esteettä. Koetko, että tämä olisi hyödyllistä myös maallikolle ja jos, niin miksi?

Olemme maailmankaikkeuden mittakaavassa minimaalisia elämänmuotoja omalla saarekkeellamme. Vain pimeässä, avarassa paikassa pystymme näkemään suuren skaalan todellisen elinympäristömme. Arkipäivän humu ja melske hämärtää helposti todellisuuden, jossa elämme pienen, sinisen pallon pinnalla tähtien ympäröimänä. Kurkistus tähtitaivaalle palauttaa tämän mieliimme.

 

  1. Onko projektin kautta syntynyt uusia ideoita?

On toki. Jatkokehitysideoita kertyi jo toteutusaikana valtavasti.

Ehkä tärkein jatkokehitysidea on havaintopaikan tietojen muokkauksen mahdollistaminen monelle käyttäjälle. Tällä hetkellä vain ensimmäinen havaintopaikan ilmoittanut saa muokkauslinkin tietojen täydennystä varten. Olisi kuitenkin hienoa, jos tietosisältöä pystyisi päivittämään myös muut samalla alueella käyneet henkilöt.

Kiitos ajastasi!

https://www.pimeataivas.fi//

https://www.taivaanvahti.fi/locations/location_report/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *