Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Komeetta Giaconini-Zinner kirkastuu odotetusti

Komeetta Giaconini-Zinner kirkastuu odotetusti

Veikko Mäkelä:

Alkusyksyn merkittävin komeettakohde on 21P/Giacobini-Zinner. Tämä draconidien eli giacobinidien meteoriparven emokomeettanakin tunnettu pyrstötähti kirkastuu syyskuussa 7 magnitudiin.

Komeetan reitti kulkee Perseuksen ja Kirahvin välimailta Ajomiehen ja Kaksosten kautta Yksisarviseen. Lokakuun puolivälin jälkeen se katoaa Isossa koirassa Suomen havaintohorisontin tavoittamattomiin.  Alkuvuodesta 2019 se palaa takaisin Suomen taivaalle, mutta silloin enää suurten kaukoputkien kohteena.

Reitin varrelle osuu monia suhteellisen kirkkaita syvän taivaan kohteita, mm. syyskuun alkupuoliskolla Ajomiehen avonaiset Messier-joukot M36, M37 ja M38.  Komeetta painaltaa Kaksosten M35:n yli, mutta valitettavasti päiväsaikaan. Lähellä kohdetta se on 15. ja 16.9.   Reilua viikkoa myöhemmin 24.–25.9. pyrstötähti ohittaa Kartiosumun ja Joulukuusijoukon (NGC 2264) ja paria päivää myöhemmin vuorossa on Rosettesumu.  Viime mainittuja kohtaamisia haittaa Kuu, sillä täysikuu on 25.9. ja nousee jo klo 20 tienoilla.

[21P/G-Z kartta]

Komeetta 21P/Giacobini-Zinnerin rata 25.8.–12.10.2018.

Komeetan arvellaan olevan kirkkaimmillaan perihelinsä tienoilla 10.9.  Tuolloin kirkkaus on 7,0 mag.  Seiichi Yoshidan komeettasivun perusteella kohde näyttää noudattavan hyvin tämän hetkistä ennustettaan.

21P/G-Z magnitudi

Komeetta 21P/Giacobini-Zinnerin kirkkaushavainnot 1.6.–25.8. Havaintojen lähde: Comet Observation Database (cobs.si).

Linkkejä

Seiichi Yoshidan komeettasivut: 21P/Giacobini-Zinner
Comet Observation database (COBS)
Suomalaishavainnot Taivaanvahdissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *