Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pääkirjoitus – Tähtäimessä ilmakehä

Pääkirjoitus – Tähtäimessä ilmakehä

Matti Helin:

Hyvää pääsiäistä! Kevät se keikkuen tulevi ja pitkän talven selkä alkaa olla taitettu. Kesäaikaan on siirrytty, päivä on jo yötä pidenpi ja tätä kirjoittaessa on maaliskuu vierähtänyt ohi ja olemme jo huhtikuussa!

Huhtikuun saapuminen on perinteisesti tarkoittanut Ilmakehäjaoston järjestämää halohuhtikuuta. Niin tänäkin vuonna.  Eli nyt on aika kaivaa aurinkolasit kaapin perukoilta, ladata kameroiden akut, tyhjentää muistikortit ja rientää ulos katselemaan auriongon ja kuun ympäristöä. Ties mitä sieltä löytyykään!

Tässä Zeniitin numerossa käydään ilmakehän ilmiöitä muutenkin läpi. Esimerkiksi keskustellaan revontulista ja kehistä. Viimeksimainittu onkin mielenkiintoinen havaintokohde liennittämään kohta valoisien öiden aiheuttamaa havaintovajetta.

Eikä aikaakaan kun kohta saamme jo nauttia ukkosista ja yöpilvistä! Ei se kesä nyt niin paha vuodenaika olekaan taivaan tarkkailijalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *