Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Halohuhtikuu 2018

Halohuhtikuu 2018

Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmä järjestää perinteikkään halohuhtikuu -havaintotempauksen. Huhtikuu on valittu tempauksen järjestyskuukaudeksi, koska se on yksi vuoden parhaimpia halojen tarkkailukuukausia. Erilaisia yläpilviin muodostuneita halomuotoja näkyy runsaasti, mutta myös kauden viimeisimmät keinovalopilarit ja jääsumunäytökset osuvat usein huhtikuulle.

Miten haloja sitten havaitaan? Havaintoja voi tehdä ihan paljain silmin, mutta usein kannattaa ottaa kamera avuksi. Tällöin voi haaviin jäädä muotoja, joita paljaalla silmällä ei edes nähyt. Varsinkin auringon haloja pystyy helposti tallentamaan kännykkäkameralla. Etenkin kirkkaita haloja sisältävissä näytöksissä kannattaa muistaa kuvata suoraan ylöspäin, sivuille ja jopa vastapäätä valonlähdettä. Kuvista saattaa löytyä mielenkiintoisia ja harvinaisia halomuotoja. Lisää havaintovinkkejä löydät esimerkiksi täältä:

 

 

Kun näet haloja, lähetä niistä raportti Taivaanvahti -havaintojärjestelmän halolomakkeella.
Halohuhtikuun havaintoja ja edistymistä voit seurata Taivaanvahdin seurantanäkymästä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *