Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Valokuvaaminen on mukava lisä tähtitieteen harrastukselle

Jos tähtitaivaan havainnoijan kannattaa jotain ottaa havaintopaikoille mukaansa, niin se on varmasti kiikareiden jälkeen kamera. Valokuvausharrastus tukee mukavalla ja monipuolisella tavalla tähtieteen ja kaikenlaisten taivaan ilmiöiden havainnointiharrastusta. Ja jo muutamalla sadalla eurolla pääsee alkuun!

Nykyään jo varsin kohtuullisella rahamäärällä saa varsin hyvälaatuisia digijärjestelmäkameroita. Aloittava kuvaaja pärjää pitkälle kameran mukana tulevalla perusobjektiivilla, ja taitojen kasvaessa järjestelmäkameraan voi hankkia edullisesti käytettyjä laajakulmaobjektiiveja tai teleobjektiiveja. Tässä kohtaa tähtitieteen harrastaja pääsee muita halvemmalla, sillä tähtitaivaan kuvaaja ei tarvitse automaattitarkenteista objektiivia. Sellaisella ei tee mitään pimeän taivaan alla.

Ensimmäiseksi kuvauskohteeksi sopii hyvin oma galaksimme Linnunrata. Jos tähtitaivas ei ole tuttu ja Liunnunradan nauha ei erotu, voi kuvaussuunnan tarkistaa kännykällä esim. edullisella Night Sky Pro -sovelluksella. Sitten ei muuta kuin kamera jalustalle ja kokeilemaan eri valotusaikoja ja muita asetuksia.
Tärinän ehkäisemiseksi kannattaa käyttää etälaukaisinta tai ottaa käyttöön kaikista kameroista löytyvä ajastin.

Useissa digikameroissa on myös time-lapset -toiminto, jolla kameran saa ottamaan kuvia toistuvin väliajoin. Näin voi vangita taivaallisen näyn muutoksia ja koostaa niistä vaikka videoita.

Digikuvaajan harrastus jatkuu keväällä öiden valjetessa luontevasti halojen kuvaamiseen ja siirtyy syksyllä myrskyjen ja mahtavien salamoiden ikuistamiseen.
Kuvausharrastuksen avulla taivaallisten ilmiöiden havainnointi ja luova tekeminen jatkuvat luontevasti läpi vuoden ja tarjoaa huimat mahdollisuudet kehittyä kohti yhä hienompia tuotoksia.

Zeniitin podcastin haastattelussa on tällä kertaa espoolainen Jari Saukkonen, joka kertoo meille tähtivalokuvaamisesta ja siitä, miten harrastuksen kanssa pääsee alkuun ja mistä löytää harrastuksen aloittamiseen tukea. Tutustu Jarin otoksiin Astrobinissä.
Ei muuta kuin kamera käteen ja kuvaamaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *