Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pääkirjoitus: Uusia harrastusmahdollisuuksia

Pääkirjoitus: Uusia harrastusmahdollisuuksia

IMG_8485Juha Ojanperä:

Kehittyvä teknologia tuo yhä uusia mahdollisuuksia tähtitieteen harrastajille. Lisäksi yhteistyö ammattilaisututkijoiden kanssa avaa uusia ovia niille harrastajille, jotka ovat kiinnostuneet tekemään tieteellistä tutkimusta harrastustoiminnan puitteissa.

Uusia harrastusmuotoja voivat nykyaikana olla vaikkapa eksoplaneettojen ylikulkujen havaitseminen, etäteleskoopeilla havaitseminen tai vaikkapa radioastronomia. Harrastajalle soveltuva radiohavaintokohde on tietenkin oma Aurinkomme, jonka havaitseminen radioaallonpituudella on nykään harrastajan ulottuvissa olevaa toimintaa. Zeniitin neljännessä numerossa vuonna 2014 esitellään Keski-Uudenmaan Altairin ja Lahden Ursan yhteistä Sampo -radioteleskooppia, jota käytetään Auringon havaitsemiseen.

Eräs esimerkki mielenkiintoisesta, uudesta harrastajaprojektista löytyy Lukijoiden kuvia -osiosta, jossa on esitelty sanoin ja kuvin Pohjanmaalla, Pedersöressä toimivan Katternö Skywathers -tähtiyhdistyksen omasta luotainpalloprojektista.

Ainakin tähtitieteessä, usein myös harrastajat ovat tervetulleita osallistumaan tieteellisiin seminaareihin. Seminaarit ovat erinomaisia tilaisuuksia verkostoitumiselle ja Pro-Am -yhteistyökuvioiden kehittämiselle. Tässä Zeniitin numerossa Veikko Mäkelä kirjoittaa matkastaan Portugalissa järjestettyyn planeetta- ja komeettatutkijoiden konfrenssiin.

***

Loppuvuodesta ilmat ovat usein kovin pilviset, mutta yöt ovat pitkät. Tämä tietää erinomaisia mahdollisuuksia tähtitaivaan tarkkailulle, jos taivas vain sattuu kirkastumaan. Lokakuussa on perinteisesti havaittu Draconidien tähdenlentoparven meteoreja, joiden maksimi on 9.10. Marraskuun havaintokohteisiin kuuluvat Leonidit (maksimi 17.11.). Joulukuussa havaitaan Geminidejä (maksimi 14.12.) ja Ursideja (22.12.).

Syksyyn kuuluu myös Ursan syyskokous, jossa päätetään taas tärkeistä asioista. Kokouksessa valitaan muun muassa uusia jäseniä hallitukseen erovuorossa olevien tilalle. Eli merkatkaapa kaikki päivämäärä 11.11.2014 kalentereihinne, ja tulkaa paikalle vaikuttamaan Ursan asioihin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *