Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Asteroidi 569 Misa peittää tähden

Asteroidi 569 Misa peittää tähden

Matti Suhonen:

Pohjanmaalla on mahdollista havaita asteroidin peittävän kirkkaan tähden. Belgialaisen Edwin Goffinin ja yhdysvaltalaisen Steve Preston laatimien ennusteiden mukaan peittyminen tapahtuu aamuyöllä 10. syyskuuta.

Asteroidin 569 Misa kirkkaus on 14,55 magnitudia. Asteroidin 75,6 km:n halkaisija näkyy Maahan 0,05 kaarisekunnin kulmassa. Aurinkoa 2,66 AU:n keskietäisyydellä kiertävä asteroidi liikkuu 46,29 kaarisekuntia tunnissa. Peittyminen kestää enintään 4,1 sekuntia.

Peittyvän tähden HIP 22792 kirkkaus on 7,62 magnitudia. Tähden rektaskensio on 4 h 54 min 12,892 s ja deklinaatio +23° 59′ 55,13”. Aurinko on Oulussa itäkoillisessa 8 astetta horisontin alapuolella. Melkein täysi Kuu on lounaassa 18 asteen korkeudella. Tähti on kaakossa 45 asteen korkeudessa 9 astetta Aldebaranista koilliseen.

Peittymisalue kulkee Skotlannin, Norjan, Ruotsin ja Suomen kautta Venäjälle, jossa Aurinko on jo noussut. Suomessa Aurinko on pohjanmaan rannikolla Pyhäjoella 11 astetta horisontin alapuolella. Kauempana koillisessa Taivalkoskella Aurinko on ehtinyt nousta kuuden asteen syvyyteen. Peittymisalueen eteläinen reuna kulkee Kokkolasta Ylivieskan ja Vaalan kautta Suomussalmelle. Peittymisalueen keskiviiva kulkee Tyrnävältä Taivalkosken Pistoon. Pohjoisreuna kulkee Haukiputaalta Pudasjärven Syötekylään.

Peittymisalueen keskiviivan sekä eteläisen ja pohjoisen reunan kulku on taulukossa 1. Kuvassa 1 on peittymisalueen likimääräinen kartta sekä peittyvän tähden kaksi etsintäkarttaa.

Peittymisen havaitseminen on mahdollista kaukoputkella katselemalla, mutta lyhyen keston vuoksi on helppo hukata oikea havaintohetki. Jos oma havaintopaikka on ennustetulla peittymisalueella, tapahtumaa voi yrittää havaita. Kauas ei kannata kaukoputkeaan viedä.

zeniitti_3_2014_as314msk6

Kuva 1. Asteroidi 569 Misa peittää tähden HIP 22792 10.9.2014.

Taulukko 1. Asteroidin 569 Misa peittämän tähden HIP 22792 peittymisalueen kulku.

Taulukko 1. Asteroidin 569 Misa peittämän tähden HIP 22792 peittymisalueen kulku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *