Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Ilmakehätapaaminen onnistui yli odotusten

Ilmakehätapaaminen onnistui yli odotusten

Juha Ojanperä:

Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -jaosto järjesti vuotuisen ilmakehätapaamisen Ursan Tähtikallion havaintokeskuksella Orimattilan Artjärvellä 6.-8.6.2014. Päivän ohjelma ajoittui lauantaille, ja ohjelma käynnistyi kävijöiden saavuttua iltapäivän puolella.

Ohjelmassa oli niin haloihin- kuin valaiseviin yöpilviinkin liittyviä ohjelmanumeroita. Lauantain ohjelman aloitti allekirjoittanut halohuhtikuun 2014 havaintokatsauksella. Tämän jälkeen ääneen päästettiin Nivalan Marko Mikkilä, joka kertoi viime vuoden uudesta halolöydöstään sekä kuluvan vuoden toukokuun neljännentoista päivän halohavainnoistaan. Tämän jälkeen vuorossa oli Marko Pekkolan lyhyt katsaus Taivaanvahdin asioihin, jonka jälkeen Veikko Mäkelä veti ohjatun workshop -tyyppisen session valaisevien yöpilvien havaitsemisesta. Päivän varsinaisen ohjelman päätti osallistujien kuvakatselmus.

Taphatumaan otti osaa kaikkiaan 19 henkeä, joista puolet oli päiväkävijöitä. Osallistujajoukossa oli myös kolme kaukomatkalaista Pohjois-Pohjanmaalta. Mukana oli myös Taivaanvahdin myötä mukaan tulleita uusia aktiiviharrastajia.

Tapahtuman aikana yritettiin myös havaita valaisevia yöpilviä, mutta yrityksistä huolimatta niitä ei onnistuttu näkemään. Myös negatiiviset havainnot jäivät tekemättä yläpilvien ja peitteisen maaston vuoksi. Lauantaina iltapäivällä ukkonen jyrähti kerran ja taivaalta ropisi alas vähän vettä.

Kuvia tapahtumasta:

Kuvat: Juha Ojanperä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *