Epsilon Aurigae

AAVSO (American Association of Variable Star Observers) on ottanut tähtitieteen kansainvälisen vuoden havaintoprojektiksi mielenkiintoisen muuttuvan tähden, Epsilon Aurigaen, Ajomiehen tähdistöstä. Kyseessä on muuttuja, jolla tapahtuu pimennys kerran 27 vuodessa.

Itse pimennys kestää peräti 714 päivää. Se alkoi loppukesästä 2009. Projekti jatkuu siis tähtitieteen vuoden jo päätyttyä.

Mielenkiintoiseksi kohteen tekee se, että päätähden pimentävänä komponenttina ei ole toinen tähti, vaan luultavasti sen ympärillä oleva ns. kertymäkiekko.

Muuttujasta on suunniteltu projekteja harrastajille, yleisölle sekä opettajille. Niiden rahoitus on vielä avoinna, mutta vähintäänkin AAVSO järjestää harrastajille kampanjan tämän mielenkiintoisen kohteen havaitsemiseksi. Havaintotoiminta on alkanut ja tähteä onkin hyvä seurata jo hyvissä ajoin ennen pimennyksen alkua.

Epsilon Aurigae sijaitsee aivan Capella-tähden vieressä Karitsoiksi (The Kids) kutsutun kolmionmuotoisen asterismin kärkitähtenä. Havaitseminen tapahtuu vertaamalla muuttuvaa tähteä lähistöllä oleviin vakiokirkkaudessa pysyviin tähtiin.

Ks. myös