Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Asteroidien etsinnästä ja havaitsemisesta

Pikkuplaneetan etsintä tähtikartalla

Koordinaattien ja tarkkojen kartastojen avulla asteroidin paikallistaminen ei ole vaikeaa. Monilla tähtikarttaohjelmilla voidaan laatia mukaan otettavia etsintäkarttoja. Kirkkaimpien asteroidien etsimiseen riittää Sky Atlas 2000.0 tai Pocket Sky Atlas, jossa on tähtiä magnitudiin 7,6. Etsintää voidaan tarvittaessa jatkaa Uranometria 2000.0 ‑kartastolla, jossa tähtiä on magnitudiin 9,5. Lopuksi piirretään kaukoputkella katsoen asteroidin lähellä olevat tähdet. Kun näin tehdään useana iltana, tuloksena on kartta asteroidin liikkeestä.

Muita havaintotapoja

Kirkkaita pikkuplaneettoja voidaan myös valokuvata. Usein kaukoputken kylkeen tai vastapainon akselille on mahdollista kiinnittää järjestelmäkamera. Pienen teleobjektiivin avulla pikkuplaneettoja voidaan kuvata käyttäen valotusaikoja muutamasta kymmenestä sekunnista pariin minuuttiin. Tämä edellyttää kaukoputken seurantalaitteiston käyttöä. Päivittäin otetuista kuvista näkee pikkuplaneetan liikkeen tähtien suhteen. Jos kuvausajat ovat tiedossa riittävän tarkasti, tietokoneohjelman avulla kuvista voidaan laskea vähintään kolmen vertailutähden avulla kappaleen paikat ja verrata tuloksia taulukoiden arvoihin.

Myös pikkuplaneettojen aiheuttamia tähdenpeittoja voidaan seurata. Kun himmeä pikkuplaneetta kulkee havaitsijan ja riittävän kirkkaan tähden välistä, katoaa tähti näkyvistä muutamaksi sekunniksi. Yhdistämällä havaitsijoiden ajoitukset laajalta alueelta selviää kappaleen koko ja muoto. Peittymisennusteita karttoineen löytyy European Asteroidal Occultation Network -sivustolta.