Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Uusi vuosi, uusi mahdollisuus

Uusi vuosi, uusi mahdollisuus

Vuosi 2023 on nyt takana. Taivaanilmiöiden tarkkailijoille vuosi oli melko hyvä. Toisaalta, valittamistakin löytyy. Kunnolllisia yöpilvinäytöksiä ei hirveästi ollut. Myös ukkoskesä tuntui laimealta. Kesäkuu oli kuuma ja heinäkuu taas viileä. Liekö sillä ollut jotain tekemistä asian kanssa? Perseidit olivat nekin jotenkin pliisut.

Toisaalta, loppuvuodesta Jupiter loisti oppositiossa korkealla ja upeita helmiäispilviä loisti lähestulkoon koko maan laajuudelta useiden päivien ajan. Revontuletkin ovat olleet komeita.

Tuleva vuosi tuo monenlaista ihailtavaa. Venus on tänä vuonna hyvin havaittavissa. Myös Uranus, Neptunus ja Jupiter loistavat korkealla syksytaivaalla. Pimennysten suhteen vuosi ei ole kaksinen, mutta sentään pari osittaista kuunpimennystä toivottavasti nähdään. Revontulia on varmasti tulossa, nyt kun lähestymme auringonpilkkumaksimia.

Eli katseltavaa on luvassa. Pilviä toivottavasti ei, paitsi jos ne ovat ukkos- yö- Kelvin-Helmholtz, raketti- tai helmiäispilviä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *