Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Observatorio kotipihalla

Observatorio kotipihalla

Vesa Vauhkonen, kuvat ja teksti
Tässä lyhyt kuvaus omasta pihaobservatoriostani. Miten sain etäkäytön toimimaan kätevästi vaikkapa olohuoneen lämmöstä?
Peruskalustona pihassani on jalusta EQ6-R Pro, putki Esprit 100ED, kamera ASI294MC Pro. Kamerassa on manuaalinen 2” suodinvaihdin.
Monet virittelevät lyhyenkin matkan etäkäyttöön esim. mini-pc:n ja käyttävät systeemiä verkon yli, esimerkiksi Teamviewer’in avulla. Kokeilin vastaavaa, mutta koin sen turhan hankalaksi.  Etäkäytettävässä koneessa oli aina jotain häikkää, ja sitä piti mennä ulos säätämään.
Ratkaisuni tähän ongelmaan on paljon yksinkertaisempi: Aktiivinen virranjako- ja usb- keskitin, ja datayhteys siihen aktiivi-usb- kaapelilla, käyttö mukavasti olohuoneesta.
Käyttöjännite syötetään keskittimeen tavallisesta 12V, 60Ah akusta. Akku on kestolatauksessa jatkojohdon päässä. Toisin sanoen, virta ei lopu kesken. Keskittimeen (Pegasus) syötetty apusähkö jaetaan putkien lämmityspantoihin, jalustaan sekä kameran jäähdyttimeen/lämmittimeen.
Keskittimessä on neljä usb-tuloa, joihin on kyketty pää- ja guidauskamera (USB 3) sekä autofocuser ja ja jalustan ohjauskaapeli (USB 2). Laitteesta lähtee yksi aktiivinen usb- kaapeli (20 m, USB 2) komentokeskukseen. Kuten havaitaan, kaapeli on hyvin jäähdytetty!
Se on ollut lumen alla jo parina talvena, ei toimintahäiriöitä.
Talon seinään piti porata reikä kaapelia varten. Onneksi kyseessä on puutalo, joten helppo homma.
Ohjaukseen käytän N.I.N.A. – laitehallintaohjelmistoa. Yksinkertainen ja helppo ja , nyt jo, melko luotettava paketti.
Olin aluksi epäileväinen lähinnä tuon USB 2- kaapelin suhteen, lähinnä, riittääkö nopeus. Nyt jonkin aikaa sitä käytettyäni, voin sanoa, että hyvin riittää, ongelmia datan siirrossa ei ole esiintynyt.
Kuvaussessioiden välissä laitteisto on suojattu kuvan mukaisella pussilla.
Lunta saattaa sadella. Siihen olen varautunut Fiskarsin lumilapiolla, jolla pidän n. 75 cm leveän käytävän auki jalustan ympärillä. Ennen sessiota laitetaan akku ja laturi paikoilleen, lämmitykset päälle ja sitten vaan pimeän tuloa odottelemaan.

M1 (rapusumu)

Rosette-sumu ekstraktoidussa Hubble-palettiyritelmässä

NGC 2237

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *