Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvat 5/2022

Lukijoiden kuvat 5/2022

Loppuvuosi oli säiden puolesta monimuotoinen. Suojaa, kovia pakkasia, vettä ja taas lunta. Taivaan tiirailijoita nämä kelien vaihtelut eivät hidastaneet ja lehteen tulikin komea otos eri taivaankohteista ja -ilmiöistä ympäri Suomea. Lähdetäänpä katsomaan!

Jani Päiväniemi tallensi upeat halot Kuusamossa 17.11:

Olin liikenteessä autolla ja Velipoika ajoi takanani. Rukalle päin ajaessa Vuotingista taivas kirkastui ja ilmassa oli paljon jäähilettä. Huomasin auton valoihin syntyvät pilarit ja pysäytimme autot. Jälleen kävi niinkuin viimeksi, kännykkä ainoa havaintoväline mukana ja harvinaisuuksia näkyvillä. 

Harvinaisuuksista mukana olivat:

Yläkupera Parryn kaari
Aurinkokaari
Alavasta-aurinkokaari
Greenlerin diffuusi vasta-aurinkokaari
Tränklen diffuusi vasta-aurinkokaari

 

18.11. Jerry Jantunen suuntasi kaukoputkensa kohti Jupiteria. Seeing ei ollut kummoinen, mutta kaunis kuva taltioitui siitä huolimatta:

Mössöisessä seeingissä kuvattu Jupiter. Europa ja Kallisto näkyivät Jupiterin vierellä.
En löytänyt putken jalkojen kiristämiseen sopivaa kuusiokoloavainta, joten pystytys oli hutera ja tarkennus siksi hankalaa. Varsinaista fokusta tässä kelissä ei kyllä olisi ollutkaan.

Kuva: Jerry Jantunen

 

203/2000 mm Schmidt-Cassegrain (C8), Vari-Extender 3x, ADC, IR-poistosuodatin, ASI482MC

Samana iltana oli näkyvissä revontulia, joita Terhi Törmälä kuvasi onnistuneesti. Kuvissa näkyi myös harvinaisempia revontulimuotoja:

Perjantai-iltana kelin ja avaruussään näyttäessä hyvältä lähdin rannalle katsomaan näkyykö revontulia. Ja näkyihän niitä. Vähän myöhästyin alimyrskyn alusta mutta ei mahda mitään.

Ensimmäisiä kuvia kameran takanäytöstä tiiratessa, mietin että onko RAGDA vai useampi diffuusi kaari taivaalla, vaikeaa oli sanoa koska pilvenriekaleet kiitivät hurjaa vauhtia navakan tuulen riepottelemina idästä länteen kaaren yli. Koneella kuvia katsoessa päätin, että taitavat olla kuitenkin kaaria eikä niinkään RAGDAan liittyviä länttejä, mutta annetaan viisaampien päättää. Olen myös erottavinani SAR-kaaren revontulien yllä, irti revontulien punaisesta yläosasta.

19.11. Erkki Koski-Lammi kuvasi upeat keinovalopilarit Muoniossa:

Tällaisia keinovalosäteitä tuli kuvattua eka kertaa Muoniossa. Eka kuvassa valosädeilmiö oli suoraan Jeriskylän yllä kuin taivaalla leijaillen. Kuva nopsaan varjossa olleen auton konepelliltä ylös. Muut kuvat Kutunivan kohdalta, joissa, joissa valotolpat vertikaalisuunnassa

 

20.11. näkyi upeita jääsumuhaloja. Jouni Kiimalainen nappasi mahtavat kuvat talteen:

Olin kuvausreissulla Nilsiän Tahkomäen takana, ajoin autolla ja huomasin lumitykkien muodostaman pilveilyn, aurinko alkoi pilkistillä pilven seasta. Lievempi haloilmiö muodostui jo tuossa mutta noin 10-15 minuuttiä myöhemmin hieman eri paikassa ilmiö voimistui ja kun paikkaa vaihdoin niin lopulta ilmiö sai täyden voimansa.

Kuva: Jouni Kiimalainen

Kuvasta löytyvät ainakin seuraavat harvinaiset halomuodot:

Yläkovera Parryn kaari
Yläkupera Parryn kaari
Yläprimääri Tapen kaari
Rengasmainen Lowitzin kaari
Vertikaali 46° kontaktikaari [Gallé]
Ylälateraali 46° kontaktikaari [Gallé]
Wegenerin vasta-aurinkokaari
Kovera Schulthessin kaari
Moilasen kaari
Borlängen kaari
Ounasvaaran kaari

20.11. näkyi kaunis revontulinäytös, jota taltioimassa oli Taisto Komulainen Kajaanissa:

Monta viikkoa on ollut pilvisen synkkää aikaa  kunnes sunnuntaina kirkastui jännäsin kovasti kestääkö selkeä sää yöhön asti  no onneksi kesti niimpä pimeän tullen kiiruhdin kuvauspaikalle Kajaanin Paltaniemelle Oulujärven rannalle ja tuletkin ilmaantuivat ajallaan.

Kuva: Taisto Komulainen

 

Joulukuu alkoi helmiäispilvillä, kun Aki Mäkelä kuvasi niitä Lapuan suunnilla:

Lentokoneesta aamulla kuvattu idän suuntaan, korkeutta tuossa vaiheessa n. 5km,  kännykän kameralla. Mahtaako olla helmiäispilviä.

 

Pentti Ketola nappasi hienon auringonpilarin joulukuun kolmantena:

Aurinkopilari näissä kuvissa, pakkasta oli Kokkolassa kymmenkunta astetta.

Kuva: Pentti Ketola

Kuva ei kerro kaikkea mitä mielestäni oli näkyvissä koska tarkennus ei oikein mennyt oikein.
Coolpix P1000 tarkennus on hieman ongelmallinen voimakkaassa vastavalossa, sitä pitäisi harjoitella enemmän.
Kuvattu Kokkolan Ykspihlajan lintutornilla.

4.12. näkyi kaunis tulipallo, jonka Vesa Vasankari onnistui nappaamaan talteen:

Vaikka havainto-olosuhteet eivät ikkunan kaihtimien asennon osalta parhaat mahdolliset olekaan, hyvin pitkältä tuntuvan “kuivan” kauden jälkeen on mukava pystyä jakamaan edes tämä.

https://www.taivaanvahti.fi/images/uploads/202212/110930_476cc74d6a11df36bfde753275d31732.mp4

Timo Alanko videoi hienon Kuun halon:

Hieman ennakkoharjoittelua seuraavan aamun Marsin ja Kuun piiloleikkiin. Turhaan, koska lunta satoi strategiseen aikaan…

Perusrinkulaa näytti päivystyksessä olleen. Hetkellisesti vaikuttaisi käväisseen myös 22 ylläsivuava.

 

Kimmo Kantola oli 5.12.  lomailemassa Kittilässä, kun öinen kävely keskeytyi Kuun halon ihailuun:

Olimme vaimon kanssa lumisuksi lomalla Kittilän Levillä ja päätimme lähteä iltakävelylle Ounasjoen rantaan. Kuinkas siinä sitten kävikään, jo pitkään kestänyt pilvisyys päätti hieman siirtyä syrjään ja ilahduttaa meitä varsin hienolla kuunvalo halolla.

Kuva: Kimmo Kantola

Kuva: Kimmo Kantola

Kuva: Kimmo Kantola

Mikäli osaan lukea tähtikarttaa niin viimeissä kuvassa on vasemmalla mars ja oikealla jupiter jotka muodostivat halon kanssa tyylikkään jonon taivaalle.

 

Helmiäisruskoa oli näkyvissä 16.12. Marko Myllyniemen ottamissa kuvissa:

Yli tunti auringonlaskun jälkeen läntinen taivas hehkui purppuran sävyisenä, joten hyvin vahvasti näyttää helmiäisruskolta.

Kuva: Marko Myllyniemi

 

16.12. Voitto Pitkänen kuvasi keskitalven komeetan C/2022 E3 (ZTF):

Bongasin komeetan läntiseltä taivaalta Pohjan kruunun tähdistöstä ennen sen painumista metsän taa.

Kuva: Voitto Pitkänen

 

Jouluaattona Petri Kuossari laittoi Vesperan kuntoon ja valotti Rosetta-sumua useamman minuutin edestä (Lisää kaukoputkesta täällä):

Kaksoiskapeakaistasuodatin Vesperaan saapui Ranskasta sopivasti jouluksi. Testaamaan piti tietenkin heti päästä ja sääkin oli armollinen. Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui Rosette Nebula. Kohde tuli upeasti näkyviin jo ensimmäisellä minuutilla, tähän kuvaan valotusta tuli tunti. Vesperan akku kesti myös hyvin pakkasta, eikä varaus paljoa tippunut yön aikana.

Timo Kantola ikuisti Marsin näihin upeisiin kuviin 26.12.2022:

Yöllä reissusta kotiin tullessa yllättäen selkeää. Mars loimotti korkealla joten harvinainen selkeä oli hyödynnettävä. Keli oli ihan kohtuullinen ja kuvat mielestäni onnistui yli odotusten.

Käsittelin vielä antaumuksella kuvat ja tein ASI290MM kuvista tuollaisen revitellyn rgb kuvan:

Kuva: Timo Kantola

Tomi Kurri vietti aikaa hieman erilaisen taivaan alla 27.12:

Australian kesäinen yötaivas näytti parastaan, kun yhtäaikaa taivaalla näkyivät Linnunrata, Magellanin pilvet ja revontulet. 

Heräsin kesken yöunien ja huomasin yötaivaan olevan selkeä. Etelähorisontissa näkyi hieman kajastusta, joten päätin varmuuden vuoksi jättää kameran kuvaamaan timelapsea. Aamulla yllätys oli melkoinen, kun kuvista löytyi etelän revontulet eli Aurora Australis. Revontulet ovat aika harvinaista herkkua näillä leveysasteilla (37°S). 

Kuva: Tomi Kurri

Kuvan keskiosassa näkyvissä on Carina-sumu sekä Etelän risti ja Alfa Kentauri. Kirkas tähti kuvan yläosassa on taivaan toisiksi kirkkain tähti Canopus.

30cmF6, 2.5x Powermate,  värikuva :ASI462 ja mustavalkonen kuva ASI290MM + IRpass filtteri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *