Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pitkä odotus palkittiin, Vaonis Vespera tekee mitä lupaa

Pitkä odotus palkittiin, Vaonis Vespera tekee mitä lupaa

Kuvat ja teksti Petri Kuossari

 

Olin juuri palanut Ursan Cygnus-tapahtumasta viikonloppuna, kun postista kolahti seuraava iloinen yllätys, joka päätti melkein kahden vuoden odotuksen. Yksi Suomen ensimmäisistä − ellei jopa ensimmäinen − Vaoniksen Vespera oli vihdoin saapunut.

Tilasin Vesperan lokakuun ensimmäisenä päivänä 2020 Kickstarterista ollen tilaaja numero 16. Laite luvattiin jouluksi 2021, mutta lopulta tilaus saapui sentään ennen joulua 2022. Unistellarin eVscopesta saamani melkein kolmen vuoden käyttökokemus rohkaisi tämän hankintaan. Nykyään kaikki kaukoputkiaika eVscopella menee tieteellisiin havaintoihin, joten puolustelin tätä hankintaa itselleni niin, että voisin ottaa vain kuvia, samalla kun toinen putki tekee ”oikeita töitä”.

Ai mikä Vespera?

Vespera on ranskalaisen Vaoniksen valmistama pieni robottikaukoputki, jossa on sisäänrakennettu kamera, seuranta ja tietokone. Kaikki samassa pienessä kompaktissa paketissa. Ohjaus tapahtuu tabletilla tai puhelimella.

Laatikon mukana tuli:

 • Vespera
 • Säädettävä kolmijalka
 • Laturi ja magneettinen latauskaapeli
 • Magneettinen vesivaaka
 • Kangassuoja

Lisävarusteina myöhemmin saapui:

 • Vesperan reppu
 • Valosaastesuodatin
 • Aurinkosuodatin
 • Kosteusmittari

Ensivalo

5.8 ensivalo M27 (131 valotusta)

Pyöritän jalat kiinni Vesperaan ja kannan kevyen putken ulos hirsipöydälle, kytken magneettisen kuplatason kiinni  ja säädän jaloista Vesperan vatupassiin. Ensimmäinen ajatus on, että tämä pieni kuplataso hukkuu varmasti joskus. Otan sen irti ja laitan taskuuni, jotta se ei pimeässä vahingossa tipahda maahan. Kuplataso tulee samaan kohtaan, josta Vesperaa ladataan.

Käynnistän Vesperan ja sininen kirkas ledi syttyy virtakatkaisijaan. Mielestäni valo on jopa liian kirkas ja mietin, miksi se on sininen eikä punainen.

Sininen ledi loistaa

Yhdistän tabletin Vesperan Wifiin ja käynnistän tabletilta Singularity-sovelluksen. Sovelluksen kautta tapahtuu kaikki laitteen hallinta. Ensimmäisellä välilehdellä syötetään sijainti, joita voi olla useampi esim. koti, mökki tai vaikka tähtikallio.

Sivun yläreunassa näkyvät sääolosuhteet ja kuun vaiheet. Alas vedettäessä tulee näkyviin viiden päivän sääennuste sekä muita ajankohtaisia tähtitaivaan tapahtumia.

Samalla sivulla on myös alusta-painike, joka kohdistaa ja tarkentaa Vesperan automaattisesti.

Instrument-välilehden takana näkyy akun varaustaso, lämpötila, kosteusprosentti sekä mahdollisesti

käytettävä suodatin. Myös levytila, kuvien formaatti ja se, kuinka monta käyttäjää on Vesperassa kiinni, näkyy tältä lehdeltä.

Toiselta välilehdeltä löytyy katalogi, jossa on ryhmiteltynä selkeästi sumut, galaksit, avoimet tähtijoukot, aurinkokunta, messierin kohteet ynnä muut.

Kohteista näytetään paljon lisätietoja, kuten missä kohde sijaitsee, mihin kategoriaan se kuuluu, kuka kohteen on löytänyt sekä sen etäisyys, koko ja kohteen magnitudi. Näiden alta löytyy vielä syvällisempää tietoa.

Värikoodilla näytetään kohteen näkyvyys; hyvä, huono tai ei näkyvissä.

Vesperaan voi myös syöttää manuaalisesti kohteen tiedot, joita ei löydy galleriasta ja tallentaa tiedot valmiiksi seuraavaa käyttökertaa varten.

Kolmas välilehti on mielenkiintoinen: Suunnittele iltasi. Tästä voi jopa työnantaja kiittää. Tämä tarkoittaa sitä, että voin illalla ohjelmoida kohteet valmiiksi, jättää Vesperan ulos ja mennä nukkumaan. Vespera hoitaa automaattisesti kohteesta toiseen siirtymisen, kohdistamisen ja kuvaamisen. Laite osaa jopa sulkea itsensä, jos tulee pilviä tai alkaa satamaan. Aamulla voi sitten hyvin nukutun yön jälkeen tarkistaa tulokset.

Neljänneltä välilehdeltä löytyy profiili. Täällä on galleria Vesperalla otetuista kuvista.

Galleria on erittäin fiksusti rakennettu ja tarjoaa paljon tietoa kuvista, kuten kuvauspäivä, kellonaika, kuvan koko, kuinka monta kuvaa on pinottu, havainnoinnin kokonaiskesto, valotus, gain, paikkakunta, leveysaste ja pituusaste, RA ja Dec, korkeus, ilmansuunta ja kuun vaihe prosentteina.

 

Täältä löytyy myös yötila ja muita parametreja.

Testissä M27 piirtyi kauniisti ruudulle. Voi sanoa, että olen tyytyväinen ensivaloon Vesperalla. Kaiken kaikkiaan Vespera on ollut positiivinen yllätys, sillä en alun perin odottanut näin paljon näin pieneltä laitteelta.

CovalENS

Tämä on ensimmäinen panoraamatila, joka on koskaan rakennettu kaukoputkeen.

Sen avulla voi tutkia paljon laajempaa taivasta kuin Vesperan alkuperäinen näkökenttä.

Vespera hyötyy mahdollisuudesta ottaa kuvia korkeammalla resoluutiolla kuin anturin resoluutio, jopa 8,2 megapikseliä mosaiikkitilan ansiosta. Kuvakentän Maksimi koko 3,2° x 1,8°

Panoraaman koon voi näppärästi valita kosketusnäytöllä vetämällä kahdella sormella

Kuvan voi tallentaa kuten tavanomaisissa havainnoissa. Mosaiikin saa tallennettua JPEG-tai raaka-TIFF- muodossa, jos haluaa tehdä manuaalisen kuvankäsittelyn.

kuva: Sébastien Aubry

Rosette Nebula 2,5 tunnin integraatioajalla ja käsitelty Affinity Photo- ja Starnet ++ – sovelluksilla. Kuvan päälle asetetut kehykset edustavat Stellinan (sininen) ja Vesperan (valkoinen) alkuperäisiä kenttiä.

Lisävarusteet

Lisävarusteista erityisesti kosteusanturi on hyödyllinen. Vesperan huurtumisenestojärjestelmä aktivoituu, kun tietty lämpötila- ja kosteuskynnys saavutetaan. Jatkuvasti objektiivin ympärillä syntyvä lämpö poistaa huurretta, luo paremmat katseluolosuhteet ja saa näin aikaan terävämpiä kuvia.

Kosteusmittari asennettuna

Vesperan aurinkosuodatin ja valosaastesuodatin, sekä tuleva kaksoiskapeakaistasuodatin ovat helppoja asentaa ja vaihtaa tarpeen tullen. Tarvitaan vain sormen painallus ja suodatin lukittuu ja aukeaa. Singularity-sovellus tunnistaa nämä automaattisesti.

Suuntaus aurinkoon on helppoa

Aurinkosuuntaus

Vasen: Vespera ei ole oikein kohdistettu – Oikea: Auringonvalo kulkee käsivarren ja rungon välisen raon läpi on Vespera oikein suunnattu. Sopivasti sain kuvaan myös auringonpilkut.

Aurinko ja pilkut

Reppu on myös aivan täydellinen, kevyt ja kompakti. Repun painaa vain kilon, jonka takia se on helppo ottaa mukaan mihin vaan.

Itse Vespera painaa vain viisi kiloa.

Akun kestoksi Vaonis ilmoittaa neljä tuntia. Tämä ei testieni mukaan pidä paikkaansa, sillä syys-lokakuun aikana olen kuvannut jopa kuusi tuntia ja akku näyttää vielä 50 %. Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu, kun Suomessa on -30 C pakkasta. Laitteeseen saa myös syötettyä powerbankilla lisää virtaa.

Tekniset ominaisuudet

Vespera käyttää yhtä viimeisimmistä Sonyn antureista, IMX 462 CMOS, jonka resoluutio on kaksi miljoonaa pikseliä (1920 x 1080 pikseliä). Sen näkökenttä on 1,6 ° x 0,9 °. Anturi on kehitetty äärimmäiseen hämärään. Linssi on Nelielementtinen apoapokromaattinen refraktori (onpa vaikea sana lausua…). Tämä varmistaa, että tähtien ja sumujen värit ovat luonnollisia ja vailla kromaattisia poikkeamia. Vesperan aukko on 50 mm ja polttoväli 200 mm. Valovoima f/4.

Vesperan ottamat kuvat voi tallentaa eri tiedostomuodoissa tai vaikka jokaisessa muodossa. Vaihtoehtoja ovat Jpeg, TIFF ja FITSS, ja näitä voi käsitellä manuaalisesti tai käyttää valmiiksi pinottuja kuvia.

Arvostelu

Vespera tekee minkä lupaa ja paljon enemmän. Tämä antaa tulevaisuuden suunnan myös muille

valmistajille. Hienoa nähdä innovoivaisuutta ajatella toisin ja myös toteuttaa rohkeasti visiot.

Design on mielestäni varsin onnistunut. Vesperan ulkonäöstä tulee mieleen Eero Aarnion 60- luvun muotoilu.

Hinta

 • Vespera 2499 €
 • Aurinkosuodatin 99 €
 • Valosaastesuodatin 199 €
 • Kaksoiskapeakaistasuodatin 399 € (ei vahvistettu)
 • Kosteusmittari 99 €
 • Reppu 149 €
 • Säädettävä jalusta 149 €

Plussat:

 • Nopea asentaa
 • Kompakti ja kevyt
 • Helppo käyttää
 • Ei johtohässäköitä eikä virityksiä
 • Kuvanlaatu hyvä
 • Vapaus käyttää kuvissa automaattia tai käsitellä itse
 • Singularity-sovellus on tehty käyttäjäystävälliseksi
 • Soveltuu hyvin syväntaivaan kohteille
 • Automatiikka mahdollistaa hyvät yöunet
 • Laaja lisävarustevalikoima
 • Vaoniksen tuki vastaa nopeasti ja ystävällisesti
 • Voi ottaa helposti matkoille mukaan
 • Panoraamatila

Miinukset

 • Ei sovellu planeettojen kuvaukseen
 • Joysticilla ei voi liikkua vapaasti, vaan pitää manuaalisesti laittaa RA ja Dec kohteille, joita ei löydy luettelosta
 • Virtavalo on (liian) kirkas ja sininen

 

Käsittelemättömät kuvat suoraa Vesperasta NGC 1977, IC 1396. sekä panoraama tilalla otetut käsittelemättömät raakakuvat IC434 (295 pinottua kuvaa, valotusaika 49 min resoluutio 1920 x 4091) ja M31 (460 pinottua kuvaa, valotusaika 1h 16 min resuluutio2526 x 3283)

Hevosenpääsumun panoraama jäi vähän kesken, kun puu tuli eteen…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *