Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Havaintoja Venuksen keväisistä kohtaamisista

Havaintoja Venuksen keväisistä kohtaamisista

Paula-Christiina Wirtanen:

Venuksella on kevään aikana ollut näyttäviä kohtaamisia Kuun ja Seulasten kanssa. Se käväisi taivaalla myös lähellä Uranusta.

Kirkas Venus yhdessä Kuun kanssa tuottaa kaunista katseltavaa. Yksi huomiota herättävä kohtaaminen oli helmikuun lopussa. Neljä päivää vanha kuunsirppi oli lähellä Venusta 27.2.2020. Tämä upea näky oli aivan paljain silminkin katsottavissa pimentyvässä kevättalven illassa.

Itse olin tuona iltana mukana vetämässä tähtinäytäntöä, ja tämä taivaallinen parivaljakko oli mukana toivottamassa taivaasta kiinnostunutta yleisöä tervetulleeksi ihailemaan itseään. Kerrankin melko vaihtelevien havaintosäiden keskelle tuli selkeä ja kaunis ilta. Venus näkyi tässä vaiheessa hieman yli puolikkaana.

Venus ja Kuu lähellä toisiaan 27.2.2020 klo 18.39 Kaivopuistosta nähtynä, Ursan tähtitornin ollessa etualalla. Kuvausvälineenä on ollut iPhone 6s. Kuva: Paula Wirtanen. Napsauttamalla saat artikkelissa olevat kuvat suuremmaksi.

Samaa ilmiötä ihaili myös Enontekiön Hettassa Jukka Kytömäki. Hän ikuisti tämän kauniin maisemaplaneettakuvan talvisissa maisemissa 27.2.2020 kello 19.06.

Sama ilmiö Enontekiöltä nähtynä. Kamerana Canon EOS 6D, 17 mm, f/2,8, 3,2 s, ISO 3200. Kuva: Jukka Kytömäki.

Antti Taskinen kuvasi parivaljakon Outokummussa entisen Keretin kaivoksen tuntumassa ja sommitteli parivaljakon kaivostornin kanssa samaan kuvaan. Hän otti myös lähikuvan näistä kohteista teleobjektiivilla. 

Matti Helin havaitsi kohtaamista Liedossa, kommentoiden Venuksen ja Kuun olevan ”kiva pari”. No niinhän se kyllä olikin. Hänen kuvassaan on löydettävissä myös Uranus, vaikka se ei juuri taustataivaan tähdistä eroakaan.

Satu Juvonen oli kameroineen Kolin maisemissa Lieksassa, Pekka Parviainen taas otti tunnelmallisen kuvan meren rannalla Kustavissa.

Seuraavana päivänä, 28.2.2020, Kuu oli jo hieman karannut kauemmaksi Venuksesta, mutta kaksikko oli edelleen kauniisti lähekkäin taivaalla. Tämän ikuisti meille Matias Takala.

Kuun jo väistyttyä kauemmas Toni Veikkolainen kuvasi Venuksen ja Uranuksen kohtaamisen 6.3.2020. Kirkkauseroa näillä kahdella kohteella oli melkoisesti. Uranus on ensimmäinen kaukoputken avulla löydetty planeetta, joskin sen näkee joten kuten paljain silminkin hyvissä olosuhteissa. Uranuksen sijainti on merkitty kuvaan. 

Kuu ja Venus meren yllä Kustavissa. Kuva: Pekka Parviainen.

Venuksen ja Seulasten kohtaaminen

Huhtikuun alussa Venus tarjosi toisen kauniin kohtaamisen, tällä kerralla Seulasina tunnetun tähtiryppään kanssa. Se tunnetaan myös nimellä Plejadit ja on kaunis hieman Otavaa muistuttava avoin tähtijoukko Härän tähdistössä. Messierin luettelossa se tunnetaan tunnuksella M45. Kohde erottuu erinomaisesti paljain silmin taivaalla ja oli katsomisen arvoinen saadessaan Venuksen kaveriksi.

Perjantai- ja lauantai-iltoina 3. ja 4. huhtikuuta Venuksen ja Seulasten kohtaaminen oli hienoimmillaan ja Ursan Taivaanvahti-palvelu saikin runsaasti havaintoja kohtaamisesta. 

Sari Helppi kuvasi kohtaamisen 3.4. Helsingissä. Venus suhteessa Seulasten tähtiin onkin huomiota herättävän kirkas.

Venuksen ja Seulasten kohtaaminen 3.4.2020 kello 23.09. Kamera: Nikon D810, f/5,6, 2 sekuntia, ISO 1600. Kuva: Sari Helppi.

Perjantainen sää oli vaihteleva. Pääkaupunkiseudun havaitsijoista sekä Markku Poutanen että Paula Wirtanen kertoivat pilvisyyden osalta olleen melkoista vahtimista, vaikka lopulta ilma kirkastuikin havaintokelpoiseksi. 

Vaihtelevaa säätä oli jonkin verran muuallakin Suomessa. Jani Päiväniemi kuvasi ilmiötä ohuen sumuverhon lävitse Kuusamossa ja havaitsi Venuksen ympärillä kehän. Myös Heidi Rikala kuvasi kohtaamista Ikaalisissa ohuen pilviverhon kiusatessa ja saikin samalla ihailtua varsin harvinaista ilmiötä: elliptistä kehää planeetan ympärillä. Heidi itse ei ollut aluksi edes varma näkemästään, mutta pakkohan se oli uskoa omien silmien lisäksi kameraa. ”On tämä hieno harrastus, kun koskaan ei voi tietää mitä jännää näkee”, hän toteaa havaintokertomuksensa kommenteissa.

Valokuvauksen ohella havaintoja voi tehdä myös piirtämällä. Pekka Rautajoki teki oheisen havainnon kaukoputken avulla mustalle paperille valkoisilla kynillä. Hän sai samalla havaittua myös Venuksen vaiheen.

Venuksen ja Seulasten kohtaaminen 3.4.2020 kello 23.10. Kaukoputki: Televue 85; okulaari 26 mm Nagler. Valkoinen Derwent Watercolour -kynä + Cretacolor valkoinen värikynä, musta Daler & Rowney -paperi. Piirros: Pekka Rautajoki.

Turussa Eeva-Kaisa Ahlamo koki tämän jopa jännittävänä kokemuksena – ainakin Venuksen ja Kakaravasun (yksi Seulasten vanhan kansan nimitys) kannalta. Hän kertoo: “Siinä ne hauskasti yhdessä taivalsivat rauhassa taivaankannen poikki, mutta sitten puut astuivat kuvaan <..> kimppuun kävi jonkinlainen metsänpeikko tai örkki, joka aikoi ilmeisesti syödä ystävämme. Ne kuitenkin selvisivät jälleen pulasta, ja vihdoin edessä aukeni loputon taivas.”

Venus ja Seulaset pääsemässä pulasta 3.4.2o2o klo 22.23. Kamera: Canon EOS 550D, 85 mm, f/5,0, 2,5 s, ISO 1600.
Kuva: Eeva-Kaisa Ahlamo.

Seuraavana iltana Venus oli liikkunut hieman, mutta oli edelleen Seulasten tuntumassa. Planeetta oli tuolloin ikään kuin hännän jatkeena Seulasille.

Jari Kankaanpää kuvasi lauantai-illan kohtaamisen  Kauhavalla. Hänen kuvassaan kirkas Venus on saanut ympärilleen kauniit sakarat. Samana iltana kuvasi kohtaamista myös Janne Salomeri.

Venus ja Seulaset kuvattuna 4.4.2020 kello 23.30-23.45. Kamera: Nikon D8010a, aukkona f/2,8 ja objektiivina Nikkor 300 mm. Kuva Jari Kankaanpää.

Samalta illalta kuva kello 23.00. Laitteistona Canon M50, EFS 55-250 mm, f/5,6, JS-jalusta, kokonaisvalotus n.15 min, 1xdark, 1xflat, ISO 800, DeepSkyStacker, Canon Digital Photo Professional 4. Kuva Janne Salomeri.

Tämänkaltainen Venuksen ja Seulasten kohtaaminen ei onneksi ole aivan ainutlaatuinen tapahtuma, harvinainen toki. Venuksen havaitsemisesta kertova artikkeli toisaalla tässä numerossa, Iltatähti vaalenevalla kevättaivaalla, kertoo Venuksen ja Maan keskinäisten asemien toistumisesta samankaltaisina kahdeksan Maan kierroksen välein. Niinpä huhtikuun alussa vuonna 2028 voimme todistaa samantapaista kohtaamista.

Käykää ihmeessä myös Taivaanvahdissa tutustumassa lukuisiin muihin kuviin tässä mainituista kohtaamisista ja lisätkää omat havaintonne mukaan, mikäli ne eivät vielä siellä ole. Nauttikaa kevään vaalenevista illoista syksyä ja uutta havaintokautta odotellessa.

Linkkejä

Venuksen ja Kuun kohtaaminen Taivaanvahdissa
Venuksen ja Seulasten kohtaaminen Taivaanvahdissa
Venuksen ja Uranuksen kohtaaminen Taivaanvahdissa

Author

Kuu ja planeetat -harrastusryhmä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *