Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tähtitaivas, ikuinenko?

Tähtitaivas, ikuinenko?

Matti Helin:

Öinen taivas vaikuttaa stabiililta. Vuosi toisensa jälkeen samat tähdet tuikkivat taivaalla. Lähiavaruuden kappaleet, kuten Kuu ja planeetat pyörivät radoillaan. Joskus satunnainen komeetta tekee pikavisiitin yötaivaan tarkkailijaa ilahduttamassa, mutta muuten ei sanottavaa muutosta näy.

Tosiasiassa taivas muuttuu koko ajan. Muutos on kuitenkin niin hidasta että ilman tarkkoja instrumentteja ja vuosien seurantaa muutosta on vaikeaa, jos ei mahdotonta havaita. Nyt kuitenkin talvisella taivaalla on nähtävissä ilmiö, jonka jokainen tähtiharrastaja voi selvästi huomata jo paljain silmin. Tähtitaivaan yksi kirkkaimmista tähdistä on himmentynyt.

Orionin jättiläistähti Betelgeuzen kirkkaus on hiipunut silminnähden noin kolmen kuukauden aikana. Sinänsä himmentyminen ei ole poikkeuksellista, onhan Betelgeuze tunnettu muuttuva tähti. Kuitenkin tällä kertaa himmeneminen on syvempää kuin vuosikymmeniin. On jopa väläytelty ajatusta, että himmeneminen olisi merkki siitä, että tähti kohta räjähtää supernovana.

Todennäköisesti Betelgeuzen himmeneminen on vain väliaikainen muutos. Mutta muutos yhtä kaikki. Nyt kannattaakin käydä kurkkaamassa taivaalle ja todeta omin silmin kaukaisen avaruuden muuttuminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *