Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Apuvälineiden rakentaminen tähti- ja revontulikuvailuun

Apuvälineiden rakentaminen tähti- ja revontulikuvailuun

Sakari Ekko:

Miten helpottaa pakkasessa kuvaamista? Pukeutumalla hyvin, luonnollisesti. Helpotusta saa myös apuvälineillä.

Lumikengät jalustaan, etsimenpitimen kameran salamakenkään sekä yhdistetyn punavalon ja kamerankäsittelytyökalun, jolla kameran kiekkoja ja nippeleitä voi käsitellä vaikka rukkaset kädessä. Viimemainitun vekottimen tekoon innoitti kuvaaminen 35 asteen pakkasessa.

 

Kaukoputken etsimen kiinnittäminen kameraan

Kuvan salamakenkäsovite on numero 423224 osoitteesta    www.alles-foto.de  , etsinkenkä on Ursalta. Kengän keskelle porataan 5,5 mm reikä, johon tehdään ¼” kierre. Voi olla vaikeata löytää tuumakokoista kierretappia, mutta voi kokeilla 6 mm kierretapilla (reiän oltava 5 mm) ja –pakalla. Jälkimmäisellä tehdään muutaman millimetrin pituudelta kierrettä sovitteeseen. Huom. ei liikaa, sillä kiristysmuttereiden kierre on ¼”. Kannattaa kokeilla vähän kerrallaan. 6 mm ja ¼” kierteiden halkaisija ja nousu eroavat toisistaan, mutta jonkin matkaa kierteiden muuttaminen onnistuu.

 

Lumikengät jalustaan

Olen todennut, että hankkimani kaupalliset lumikengät eivät ole käytännölliset. Kuvan esittämä yksikertainen tee-se-itse-malli on toiminut hyvin, keskeltä esiin pistävä jalustan jalka estää lumikenkää liukumasta ja jos reikä on riittävän ahdas, eivät kentät putoa jalustaa kannettaessa. Tarvitaan vaneria, liimaa, sopivan kokoinen letkunkiristin ja muutaman millimetrin paksuista kumimattoa, jota myydään autotarvikeliikkeissä tiivisteeksi. Muu selviää kuvasta.

Lumikenkä jalustalle, Kuva: Sakari Ekko

 

Sormiensäästäjä pakkaskuvaukseen

Olin palelluttaa sormeni kuvatessani revontulia 35 asteen pakkasessa; verenkierron paluu oli tuskallinen kokemus. Tein laitteen, jolla voi käsitellä kameran kiekkoja ja näppäimiä vaikka rukkaset kädessä. Siinä on myös himmeä punainen valo. Valo on avaimenperävalo, punainen suodin on polkupyörän kissansilmästä ja keinosormi on pyyhekumillisen lyijykynän pätkä. Laite on päällystetty nahalla, jonka kitka kiekon reunaa vasten riittää kiekon kiertämiseen ja jopa objektiivin tarkentamiseen. Nahan alle on liimattu ohut pyöreä vanerinpala sellaiseen kohtaan, että siitä painettaessa valo palaa. Lampun voi tarvittaessa ottaa ulos laitteesta, jos tarvitsee valkoista valoa. Oikean yläkulman lovi sopii Olympukseni virtakytkimeen. Koska eri kameroiden nippelit ovat erilaisia, pitää laitteen vääntimet tehdä kameran mukaan. Tämän laitteen yksi etu on se, että punainen valo palaa vain kytkintä painettaessa eikä siis jää vahingossa päälle pilaamaan kuvaa.

 

Etsimen kiinnittäminen kiikariin

Kuvan pidin on tehty kovapuusta (saarnesta). Kappaleet on liitetty neljällä ruuvilla (kaksi on osittain näkyvissä), jotka kiristävät ne kiikarin keskiputkeen. Jos pidin tuntuu luistavan kiristämisestä huolimatta, voi alemman pitimen päälle liimata ohutta kumilevyä. Jalustakenkä on ruuvattu kiinni kahdella uppokantaruuvilla.

Kuva: Sakari Ekko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *