Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Taivaalla nyt – siitepölykehiä

Juha Ojanperä:

Kevät ja alkukesä on parasta aikaa siitepölykehien tarkkailemiselle! Siitepölykauden avaa Etelä-Suomessa pähkinäpensas ja leppä. Näistä ainakin lepän tiedetään tuottavan siitepölykehiä. Hieman myöhemmin kukintansa aloittavat koivu, kuusi ja mänty.

Siitepölykehät näkyvät vaihtelevankokoisina värikkäinä valokiekkoina heti valonlähteen ympärillä, joka voi olla Aurinko tai Kuu. Siitepölykehät ovat sukua tavallisille Auringon ja Kuun ympärillä nähtäville pilvikehille. Syntytapa on molemmissa sama: valon diffraktio pienissä, mikrometriluokan partikkeleissa.

Siitepölykehiä kannattaa etsiä, kun taivas on selkeä. Tällöin kannattaa laittaa aurinkolasit päähän ja peittää Aurinko jonkin esteen, kuten katonharjan tai liikennemerkin taakse. Tällä tavoin siitepölykehiä on helpompi tarkkailla häikäistymättä. Valokuvia kannattaa ottaa järjestelmäkameralla käyttäen mahdollisimman lyhyttä valotusaikaa, tällöin kehä ei ylivalotu.

Lisätietoa siitepölykehistä löydät Ursan ilmakehäryhmän sivuilta.

24712_2f1000ef859d7c2a281cefba19c47461

Koivun siitepölykehä, 27.4.2014. Kuva: Matti Helin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *