Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Satelliittikolmiot palasivat taivaalle

Satelliittikolmiot palasivat taivaalle

Leo Wikholm:

Eri puolilla maailmaa on tehty taas havaintoja satelliittikolmikoista, jotka saattavat ylittää horisontin peräkkäin tai kolmiomuodostelmassa. Tällä kertaa onkin kyse kiinalaisista Yaogan-satelliiteista.

Satelliittikolmiot ovat tuttuja suomalaisharrastajille 1990-luvulta, jolloin avaruuteen laukaistiin useita amerikkalaisia NOSS-satelliittien muodostelmia. Nämä NOSS-kohteet eli the Naval Ocean Surveillance Satellite olivat sotilaallisia satelliitteja, jotka paikansivat mm. strategisesti mielenkiintoisten laivojen liikkeitä maailman merialueilla. Näky oli hämmentävä, sillä tähtikirkkaalta taivaalta erottui kolmen satelliitin muodostelma, joka liikkui arvokkaasti ja äänettömästi horisontin poikki. NOSS-satelliitit ovat edelleenkin
avaruudessa, mutta niiden radat ovat muuttununeet merkittävästi ja satelliittikolmiot ovat hajonneet liian kookkaiksi yhdellä silmäyksellä havaittavaviksi.

Nyt kiinalaissatelliitit korvaavat amerikkalaiset satelliittikolmiot. Kiinan ilmoituksen mukaan Yaogan-kolmiot ovat rauhanomaisia kaukokartoitussatelliitteja, mutta länsimaisten asiantuntijoiden mukaan kyseessä olisi sotilaallinen satelliittiohjelma. Oli miten oli, mutta näistä ainakin Yaogan 9 (2010-009A,B,C), Yaogan 16 (2012-066A,B,C), Yaogan 20 (2014-047A,B,C) näkyvät taivaalla kolmioina ja niiden visuaalinen kirkkaus voi olla parhaimmillaan +3…+4 magnitudin luokkaa eli ne erottuvat taivaalta paljain silminkin.

Satelliitit liikkuvat kolmiona tai jonossa ja muuttavat hiljalleen keskinäistä muodostelmaansa. Muodostelman muoto johtuu havaitsijan ja satelliitin radan sijainnista toisiinsa nähden.

Juha Ojanperä havaitsi Yaogan kolmion elokuun 12.-13. päivien välisenä yönä Turussa.

Juha Ojanperä havaitsi Yaogan kolmion elokuun 12.-13. päivien välisenä yönä Turussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *