Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pääkirjoitus: Kohti valoisia kesäöitä

Juha Ojanperä:

Tervehdys hyvä lukija!

IMG_8485Zeniitin toisen numeron ilmestyessä ainakin Etelä-Suomessa luonto vihertää, linnut laulavat ja kouluissa raikaa suvivirsi! Kesä on siis saapunut Suomeen! Kesän myötä alkaa myös tähtiharrastajan pakollinen kesätauko, ainakin pimeän taivaan havainnoista. Valoisalta taivaalta voi kuitenkin löytää muutamia tähtiä sekä bongata eräitä kirkkaimpia satelliitteja. Näistä kesätaivaan kohteista kertoo Leo Wikholm artikkelissaan.

Aurinkokuntamme pienkappaleet ovat usein niin himmeitä, että niitä ei juurikaan paljain silmin pysty havaitsemaan. Kuitenkin viime vuosina on tehty paljain silmin muutamia havaintoja kääpiöplaneetta Cereksestä ja asteroidi Vestasta. Näistä havainnoista sekä asteroidi Metiksen aiheuttamasta tähdenpeitosta kertoo Matti Suhonen artikkeleissaan.

Hiljattain päättyneen toukokuun neljäntenätoista päivänä havaittiin eri puolilla Suomea poikkeuksellisen kirkas, harvinaisia halomuotoja sisältänyt halonäytelmä. Näytelmässä havaittiin muun muassa sellaisia hyvin harvinaisia halomuotoja kuin ala-aurinkokaari ja Trickerin vasta-aurinkokaari. Tästä näytelmästä lisää Jari Luomasen artikkelissa. Toisessa haloihin liittyvässä artikkelissa allekirjoittanut kertoo kuluvan vuoden halohuhtikuu -havaintokampanjan tuloksista.

Myös yhdistys- ja jaostorintamalla riittää toimintaa kesästä huolimatta. Ilmakehän optiset ilmiöt -jaosto järjestää perinteisen ilmakehätapaamisen Ursan Tähtikallion havaintokeskuksella Artjärvellä. Tapaamisen ajankohta on 6.-8.6.2014. Perinteinen tähtiharrastajien kesätapahtuma Cygnus järjestetään tänä vuonna Mäntsälässä 17.-20.7.2014. Tapahtumasta on ennakkotiedote Zeniitin uutisissa. Tapahtuman ilmoittautuminen on jo alkanut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *