Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvat

Lukijoiden kuvat

Toimituksemme sai todella hyvän kattauksen lukijoiden kuvia. Mukana oli tuttuja sateenkaaria, harvinaisia haloja sekä levän aikaansaamia valoilmiöitä.  Kulunut kesä oli myös ukkoskuvaajille suotuisa.

Aloitamme tämän kattauksen revontulilla.

 

Timo Alanko kuvasi yli puolen taivaan laajuiset  revontulet 17.4.2021 Vaasassa.

Viherrystä piisasi koko yöksi. Tässä muutama huippukohta Gopron nightlapsesta.  Yhdessä valotuksessa on Gopron kenno saanut ilmeisesti osuman kosmiselta säteeltä.

Paula Mattila oli vappupiknikillä, kun auringon ympärille syttyi halo. Tällä kertaa kyseessä ei ollutkaan perus 22 asteen rengas:

Palleroiset keskipilvet muuttuivat kuituisiksi ja katselin syntyisikö niihin mitään. Pieni pilari näyttikin renkaalta Se katosi ja ilmestyi uudestaan kun olin keksinyt tarpeeksi pienen auringonpeittäjän, johon tarkoitukseen löytyi vappuaamun retkieväskassista haarukka.

Ellipsihalo. Kuva: Paula Mattila

 

 

 

Harvinaisia halomuotoja näkyi myös Orimattilan taivaalla. Toukokuun kolmantena päivänä Pia Simola kuvasi koko taivaan kattaneen halospektaakkelin:

Olipa nätti aamu! Osa haloista oli itselle uusia tuttavuuksia. Mukana olivat:

22° rengas
Sivuaurinko
22° ylläsivuava kaari
Zeniitinympäristön kaari
Horisonttirengas
46° rengas
46° ylläsivuava kaari
46° allasivuava kaari

120° sivuaurinko
Yläkovera Parryn kaari
18° parhelia
Ala-aurinkokaari
Wegenerin vasta-aurinkokaari

 

Tommi Rimpilä kuvasi mahtavan maanpinnantason pyörteen 8.5.2021

Kannonkoskella näkyi vesipyörre. Tyynellä säällä alkoi kuin sormia napsauttamalla tuulemaan ja yhtä sukkelaan tämä myös loppui. Video alkaa vähän jälkijättöisesti kun en heti ennättänyt napata kännykkää käteen. Ilmiön alussa oli noin 20-25 m korkea vesipatsas halkaisijaltaan 40 cm joka leveni, kuten videolla näkyy. 

 

 

 

Jyri Nousiainen kuvasi melko harvinaisen valoilmiön, jonka aikaansaajana oli levä:

Ukkoskesä alkoi komeissa merkeissä. Sami Turunen kuvasi muotovalion vyörypilven Vironlahdella 18.5.:

Vyörypilvi nousi Vaalimaalle illalla kello 21 aikaan. Näyttävähän tuo oli, itse asiassa omalle kohdalle tähänastisista vyöryistä heittämällä upein.

 

 

Petri Martikainen kuvasi pinoon harvinaisia halomuotoja Juvalla kesäkuun kolmantena päivänä. Mukana oli huippuharvinainen 13 asteen rengas!

Torstain vaatimattoman näköinen halokattaus tarjosi aikamoisen yllärin kuvien pinoajalle. Aamulla näkyi pelkkä perusrinkula, mutta puolen päivän jälkeen sekaan ilmaantui myös pyramidihaloja. Ei niitä paljain silmin erottanut, mutta jonkinlainen aavistus asiasta taisi kuitenkin olla, kun otin pinoon heti alkuun yli 100 kuvaa.

Tarkistin tilanteen pienestä osapinosta ja laitoin samassa pyrahälyä Kouvolan ja Joensuun suuntaan. Otin 3 tunnin aikana noin 500 kuvaa, vaikka välillä taivaalla näkyi lähinnä epämääräistä suttua. Ehdin tutkia saalista paremmin vasta illemmalla.

Monenlaista rinkulaa, kaikki hiukan diffuuseja, mutta oikeilla paikoilla. Ja itsepintaisesti koko 3 tunnin kuvaussession ajan leveä rengas 13 asteen kohdalla! 

 

 

Juho Nousiainen kokeili Muuramessa kuvata salamaniskua suurnopeusvideolle. Lopputulos olikin loistava:

Odottelin myöhään illalla ukkosrintaman saapumista Keski-Suomeen, Muurameen. Taivas välkkyi jo usean kerran minuutissa. Ajattelin että miltähän näyttäisi jos saisi salaman taltioitumaan 240 fps hidastusvideoon. Noin viiden minuutin odottelun jälkeen maasalama taltioitui videolle. 

https://www.taivaanvahti.fi/images/uploads/202106/99071_4924ed47fc6211f5076e24519167e3f2.mp4

 

Tämän kesän näyttävin ukkospilvi nähtiin 23.6. Eero Karvinen oli vastaanottamassa upeaa vyörypilveä Porvoossa:

MCS (Mesomittakaavan konvektiivinen järjestelmä )tarjosi salamapektaakkelin ja mahtavan vyörypilven. Juhannusliikenne sotki kuvausmatkan ajoituksen, mutta jotain sieltä kuitenkin tarttui matkaan mukaan.

Vyörypilven kuvasin Emäsalossa ja salama taasen osui Tiirismaan televisio- ja radiomastoon.

 

 

 

Ukkosilla jatketaan, kun Minna Glad kuvasi hienon aamuyön ukkosen Kuopiossa:

Tervossa näytti salamoivan n. yhden, puoli kahden aikaan, ja kohtapa sieltä tulikin oikein kolminkertainen vyörypilvi ja sen mukana puuskatuuli. Timelapseilla nähtävissä niistä kaksi ensimmäistä. Näiden myötä saivat myöskin sääskiparvet kyytiä! Kuvattu klo 2.02-2.13.

 

Tunnin päästä salamointi oli melkein pään päällä, ja neljään mennessä se oli jatkanut menoaan kohti koillista, mutta uutta solua näytti jo kehittyvän lännessä päin. 

 

Mikko Peussa lähti metsästämään sateenkaarta Paimioon heinäkuun lopussa.

Ajattelin iltapäivällä että voisi tulla sateenkaarien ilta. Turussa olikin sateenkaari näkyvissä kun pääsin ulos. Mietin kuitenkin tilannetta hetken ja pohdin sadealueen liikettä sekä Auringon puoleisen taivaan olosuhteita. Päätin sitten ottaa riskin ja lähteä 25 km Turusta itään Paimion pelloille. Näytti nimittäin sille, että ehdin ilman ylinopeutta paikalle ja illan viimeiset kaaret voisi hyvällä tuurilla muodostua siellä.

Matkalla katsoin taustapeilistä, että Aurinko taitaa tulla näkyviin ihan horisontin tuntumassa juuri ennen kuin se laskee ja edessä satoi runsaasti vettä, kaikki näytti siis hyvälle.Parkkeerasin perillä auton tutulle paikalle ja katselin kuinka taivas alkoi punertua. Pikku hiljaa siihen muodostui yksi kauneimmista sateenkaarista mitä olen kuvannut. Kun Aurinko on juuri laskemassa, niin sateenkaari on korkea puoliympyrä ja erittäin punertavissa sävyissä. Se on lähes uskomaton näky kirkkaana ja kokonaisena. Paljon oli tuuria matkassa tänään, mutta kaikki meni lopulta niin kuin olin jo Turussa ajatellut

Pää- ja sivusateenkaaret Paimiossa 30.7. Kuva: Mikko Peussa

Lasse Nurminen kuvasi satelliitin IGS 8A Pyhärannassa 12.8.2021.

Melkoisen kirkas satelliitti tuikutti juuri sopivasti testiruutua napatessa. Valotusaika harmillisen lyhyt, joten jouduin jatkamaan seuraavalla ruudulla, johon pieni viive ja siitä syystä juova katkeaa.

Kuva: Lasse Nurminen

Taustametsän takana Rauman valoja ja vasemmassa alalaidassa säteilee Olkiluodon ydivoimala…

Samana yönä Lasse Nurminen kuvasi myös linnunrataa:

Linnunrata erottui paljaalle silmälle jollakin tapaa, kun yö riittävästi pimeni. Kamera tuon poimi jo huomattavasti paremmin talteen ja kahden kuvan pinolla sitten näkymä parani entisestään.

Kaksi 25 sekunnin valotusta niputettu Sequatorilla ja kuvankäsittelyssä vielä vähän lisävääntelyä päälle.

Kuva: Lasse Nurminen

Paula Mattila kuvasi komeaa yösalamointia Turussa 15.8.:

Toinen ukkosyö alkoi puolen yön maissa kaukaisella salamoinnilla,vain pilven välähdyksinä ja jatkui kaupungin yli kulkeneella kuurolla.

Salamointi näyttävää ja sade rankkaa. Kun pilven viimeinen salama välähti kolmen jälkeen oli osa taivaasta jo selkeä ja tähdet näkyi.

Kuva: Paula Mattila

 

 

Kiitos kaikille kuvia ja juttuja lähettäneille ja toivotaan hyviä havaintokelejä syksyksi!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *