Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Esitelmiä, ohjeita, ihmisiä – Ursan harrastustoimintaa Youtubessa

Esitelmiä, ohjeita, ihmisiä – Ursan harrastustoimintaa Youtubessa

Veikko Mäkelä:

Ursan harrastustoiminnan kanava on ollut Youtubessa jo seitsemän vuoden ajan. Eniten kanavalla on esitelmätallenteita. Kanavan sisältöä pyritään koko ajan kehittämään.

youtube logoYoutube on yksi suosituimmista sosiaalisen median kanavista. Sen käyttö on koko ajan kasvussa. Vaikka kyynisesti voisi todeta, että suuri osa tämänkin kanavan sisällöstä on melko jonninjoutavaa roskaa, mukaan mahtuu paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä. Tähdet ja avaruuskin esitteli tuoreimmassa numerossaan muutamia kiintoisia tiedekanavia.

Ursassa videojulkaisemiseen on panostettu jo useamman vuoden ajan, mutta melko pienellä voluumilla.  Tosin julkaisujen määrä on nyt kasvussa.

Ursalla on kaksi Youtube-kanavaa.  Yhdistyksen ”virallinen” kanava on uudempi. Ensimmäiset julkaisut ovat viiden vuoden takaa huhtikuulta 2014. Ursan harrastustoiminnalla on kuitenkin ollut oma kanavansa jo vuodesta 2012.

Youtube Ursan harrastustoiminta - etusivu

Ursan harrastustoiminnan Youtube-kanavan etusivu.

Ursan kanava on jo päässyt melko suosituksi, mutta harrastustoiminnan kanava on jäänyt vähän pimentoon, luultavammin melko vähäisen mainostuksen vuoksi. Kanavasta on kyllä kerrottu harrastustoiminnan perusväylillä Avaruus.fi-foorumilla sekä harrastusryhmien listoilla. Tilaajia kanavalla on tällä hetkellä reilut 100.

Esitelmiä ja tapahtumia

Alkujaan tarve videoiden julkaisemiselle oli pitkälle tapahtumissa pidettyjen esitysten taltiointi. Monestihan on niin, että vain pieni osa harrastajista pääsee tapahtumiin, mutta niissä voi silti olla kiinnostavaa sisältöä, jonka annista muutkin haluaisivat päästä osallisiksi.  Toki luentokalvoja ja asiaan liittyviä linkkejä lukemalla voi päästä jyvälle, mutta se ei ole sama asia kuin kuulla ja nähdä, kun joku kertoo asiasta.

Tavanomaisten harrastajaesitelmien ohella videoina on koulutusluentoja, esimerkiksi myrskybongareiden kevätkoulutus 2012 tai fotometriatyöpaja 2017. Lisäksi kanavalla on kerho- ja yhdistysryhmän seminaarikeskusteluja.

Voi olla, että nykyajan hektiselle nettikansalle useiden kymmenien minuuttien videot ovat liian pitkiä katsottavaksi, mutta ne, joita asia todella kiinnostaa saavat noista varmaan aimo annoksen tietoa.

Joku voisi miettiä, tarvitseeko tapahtumia enää järjestää, kun esitykset voi katsoa netistä.  On hyvä muistaa, että tapahtumissa on paljon muutakin kanssakäymistä, joka ei välity esitelmävideoiden kautta.

Suoratoistoa ja tallenteita

Noin parin vuoden ajan on Tähtikallion ryhmätapaamisista alettu lähettää myös suoratoistoa. Näissä on ollut jonkun verran teknisiä ongelmia. Alkuun Tähtikallion kiinteä linja ei tahtonut oikein riittää. Sitten saatiin 4G-yhteys, jonka avulla siirtonopeudet ovat olleet parempia. Syksyllä 2018 viallinen striimauskone tuotti vaikeuksia.

Suorien lähetysten seuraajien määrä ei ole ollut vielä ollut päätä huimaava, mutta katsojia on ollut jo jonkun verran. Ehkä ongelmana ovat olleet tekniset epävarmuudet, joiden vuoksi tiedotus on tehty matalalla profiililla ja viime tipassa. Suorista esityksistä tehdään nykyään myös tallenteet, jotka leikataan ja työstetään. Nämä julkaistaan usein muutamia viikkoja tapahtuman jälkeen.

Henkilökuvia ja ohjeita

Esitelmävideoiden ohella kanavalle on kertynyt myös jonkun verran henkilöhaastatteluja. Erityisesti Stella Arcti -palkitut ovat esittäneet mietteitään omasta harrastuksestaan. Leo Wikholm on myös työstänyt joidenkin tekokuihin liittyvien tietokoneohjelmien esittelyjä.

Ajatuksia laajemmankin ohjemateriaalin tuottamisesta on aika ajoin esitetty. Myös tietokoneohjelmien esittelyjä on harkittu. Toistaiseksi nämä ovat vielä pysyneet mietintämyssyissä.

Videoiden organisointia ja verkostoa

Harrastustoiminnan kanavalla on videoita pyritty organisoimaan soittolistoiksi, mm. tapahtumittain ja vähän aihepiireittäinkin. Soittolistat on siitä hauska konsepti, että ne mahdollistavat videoiden kokoamisen yhteen myös muilta kanavilta.  Jos esimerkiksi joku julkaisee ryhmätapahtumasta jotain hauskaa tilannekuvaa omalle Youtube-kanavalleen, se voidaan liittää tapahtuman soittolistaan. Esimerkiksi kevään 2017 fotometriatyöpajan soittolistaan on kytketty Petri Kehusmaan ja Timo Kantolan ohjevideoita eri ohjelmistojen käytöstä.

Kanavan videoihin on pyritty liittämään hyvät lisätiedot. Niistä löytyy mm. linkit tapahtumien verkkosivuille sekä verkossa julkaistuun esitysmateriaaliin. Koska valkokankaan kuva ei ole aina riittävän selvä, on erikseen ladattavasta PDF-materiaalista apua esityksen seuraamisessa.

Youtube-kanavat myös verkostoituvat keskenään. Ursan harrastuskanavalle on lisätty suosituskanaviksi joitakin yhdistysten kanavia. Myös yksityisiä kanavia voidaan linkittää, jos niissä on harrastustoimintaa tukevia sisältöjä.

Youtube- Ursanharrastustoiminta- soittolistat

Ursan harrastustoiminta -kanavan soittolistasivu

Ideoita ja kehitystyötä

Ainakin Tähtikallion lähetysympäristö on ollut vähän haastava yleisön aiheuttamine häiriöäänineen. Ääniraitoja on kyllä pyritty jälkikäsittelyssä parantamaan. Tilanne on nyt muuttumassa, kun Ursa sai Googlen kautta apurahaa esityslaitteiston parantamiseen.  Näillä hankimme paremmat kamerat, mikrofonit sekä striimaukseen tarkoitun tietokoneen.

Interaktiivisuutta pitäisi kehittää myös nettikatselijoiden suuntaan. Paluukanavana on yritetty käyttää Youtuben chattia, mutta sen seuraamiseen pitäisi vastuuttaa aina joku paikalla olevista. Asia vaatii vielä harjoittelua.

Kentältä voisi tulla hyviä ideoita, mitä kanavalla voisi olla ja mikä eniten palvelisi harrastajakuntaa. Myös ihan teknistä apua editointiin ja videoiden tuotantoon otetaan lämpimästi vastaan.

Linkkejä

Ursan harrastustoiminnan kanava
Ursan yhdistyksen kanava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *