Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tähdenpeittoja keväällä

Tähdenpeittoja keväällä

Matti Suhonen

Maaliskuussa ja huhtikuussa Kuu ei peitä taakseen erityisen kirkkaita tähtiä. Mielenkiintoisia tapahtumia on silti runsaasti. Kuu on peittymisten alkaessa maaliskuussa pimeällä taivaalla Orionin tähdistön pohjoisreunalla. Huhtikuussa viimeinen peittyminen tapahtuu Skorpionin tähdistössä. Kravun tähdistön M44 -tähtijoukon Kuu ohittaa maaliskuussa iltapäivällä ja huhtikuussa illalla. Tapahtumiin kuuluu myös sivuavia tähdenpeittoja.

Tämän artikkelin useimmat kuvat esittävät peittyviä tai esiintulevia tähtiä Helsingistä, Kuopiosta ja Lappeenrannasta nähtyinä. Kuvien suunnat mainitaan kunkin kuvan yhteydessä. Lisää kuvia ja taulukkoja on osoitteessa www.ursa.fi/ursa/jaostot/pikkuplan/tahdenpeitot/2019/kevat.html.

Khii 1 Orionis

Tapahtumat alkavat 14.3. klo 21.47, kun tähti ZC 892 peittyy Kuun etelänavan läheisyydessä. Tuntia myöhemmin kirkkain tähti, Orionin khii 1 -tähti (4,4 mag) peittyy klo 22.34 Helsingistä nähtynä.

Tähti khii 1 Orionis sekä peittyy että tulee esiin Helsingissä 14.4.2019

Sama kuva kertoo myös paikan, josta tähti tulee esiin klo 22.50. Kuvassa etelä on ylhäällä. Tähti sivuaa Kuun eteläistä reunaa Ruotsin Gävlen ja Viron Tallinnan lähellä olevalla linjalla. Suomessa sivuaminen saattaa olla havaittavissa kuivalla maalla Ahvenanmaan luoteisimmassa osassa. Kuopiossa tähti tulee esiin etelänavan pohjoispuolella

Tähti khii 1 Orionis tulee esiin 14.3. Kuopiossa Tycho-kraatterin itäpuolella

Praesepe-tähtijoukon ohitus

Kuu ohittaa Kravun M44-tähtijoukon eli Praesepen 17. 3. iltapäivällä klo 13.30 – 15.30 0,7 astetta tähtijoukon keskipisteen eteläpuolelta. Tapahtuma ei ole havaittavissa. Kolme tuntia myöhemmin Kuu ohittaa pohjoisen puolelta 0,2 asteen etäisyydeltä Kravun Asellus Australis -tähden. Tämäkään tapahtuma ei ole havaittavissa.

Kuukauden kuluttua, 13./14.4. Kuu kulkee M44-tähtijoukon eteläreunan editse. Tähtijoukon lounaisreunassa oleva ZC 1287 -tähti, mag 6,7, peittyy Helsingissä klo 22.44 ja tulee esiin klo 23.32. Kuopiossa ajat ovat klo 22.45 ja 23.38. Muut Praesepen tähdet eivät peity. Kuva 3 esittää tähtijoukon ja peittyvän tähden. Kuvassa pohjoinen on ylhäällä.

Kuu ohittaa 13. huhtikuuta Praesepe-nimellä tunnetun Kravun M44-tähtijoukon etelän puolelta. Tähti ZC 1287 peittyy Kuun pohjoisosan taakse Kuopiossa klo 22.45 ja tulee esiin klo 23.38 Mare Crisiumin pohjoispuolella. Tähti liikkuu nuolten mittaisen matkan tunnissa. Kuvassa on myös M44:n kirkkaimpia tahtiä. Pohjoinen on ylhäällä.

Tapahtuma on mainio kohde valokuvaajille, koska kasvavasta puolikuusta näkyy vasta 62 prosenttia. Kuu on lounaassa runsaan 30 asteen korkeudessa.

Praesepen peittymissarjat

M44 peittyy nykyisen sarjan aikana kaikkiaan 21 kertaa. Sarjaan kuuluva ensimmäinen peittyminen tapahtui 4.10.2018 pienellä alueella Etelä-Amerikan ja Etelämantereen välissä. 21.1. peittyminen näkyi pimeällä taivaalla Australiassa. Maaliskuussa näkyvyysalue kattaa Intian valtameren ja Australian. Huhtikuussa peittyminen on siirtynyt Etelä-Amerikan pohjoisosan ja Afrikan läntisen osan väliselle alueelle.

Suomessa Kuu kulkee Praesepen alueen kautta useaan kertaa tämän vuoden lopussa ja seuraavan alussa. Havaintomahdollisuuksia ei ole jokaisella ohituskerralla. Ohitukset tapahtuvat aamun sarastaessa 22.10.2019, keskipäivällä 18.11.2019, astronomisen hämärän alkaessa 15.12.2019, keskiyöllä 12.1.2020, keskipäivällä 8.2.2020 sekä keskiyöllä 7.3.2020. Tämä sarjan päättävä tapahtuma näkyy Kanadan arktiselta alueelta Aasian keskiosiin ulottuvalla alueella. Uusi peittymissarja alkaa 5.1.2026 Aasian koillisosassa ja päättyy 29.8.2027 Australian, Etelä-Amerikan ja Etelämantereen välisellä merellä. Mikään tämän sarjan peittymisistä ei näy Suomessa pimeän aikaan.

79 Geminorum

Kaksosten 6,5 magnitudin 79 Geminorum tähti peittyy 13. 4. klo 2.18 Kuopiossa ja tulee esiin klo 2.29. Helsingissä tähti ei peity. 79 Geminorum sivuaa Kuun eteläistä reunaa Kokkolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Lappeenrannan välisellä viivalla klo 2.23–2.26. Lappeenrannassa sivuaminen tapahtuu klo 2.26.28. Kuva esittää tapahtumakohdan Lappeenrannasta nähtynä.

Kaksosten 79 Geminorum tähti sivuaa Lappeenrannassa Kuun eteläistä reunaa 13.4. klo 2.26.28. Paikka on 3 km linjaautoasemalta luoteeseen.

Sivuamisviiva kulkee osaksi Saimaalla ja tulee maalle 3 km linja-autoasemalta luoteeseen. Tapahtuman aikana on mahdollista nähdä kymmenkunta lyhytaikaista peittymistä ja esiintuloa.

ZC 2316

Skorpionin tähdistön ZC 2316 -tähti, 6,4 mag päättää huhtikuussa tapahtuvat tähdenpeitot. Se tulee esiin Kuun takaa 22. 4. Helsingissä klo 2.18, Kuopiossa klo 2.24 ja Lappeenrannassa klo 2.23. Kuun pimeä reuna on tähden kohdalla 2,5 kaariminuutin levyinen. Kuvassa 5 on tähden ympäristö Lappeenrannasta nähtynä.

Kuva 5: Skorpionin ZC 2316 -tähti tulee Helsingissä esiin Kuun takaa klo 2.18. Kuvassa 5 on peittyvän tähden ympäristö. Suurin punareunainen tähti Kuun eteläpuolella on beeta Scorpii, 2,6 mag eli Acrab.

Suurin punareunainen tähti Kuun eteläpuolella on beeta Scorpii eli Acrab. Kuva 6 kertoo miten tähti tulee esiin Helsingistä nähtynä.

Skorpionin ZC 2316 tähti tulee Helsingissä esiin Kuun takaa klo 2.18. Kuvassa 6 on peittyvän tähden paikka Kuun reunalla. Nuoli kertoo, että tähti kulki Kuun takana Tycho-kraatterin läheltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *