Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Alkusyksystä havaittavia asteroideja

Alkusyksystä havaittavia asteroideja

Matti Suhonen:

Milloin pienehköllä kaukoputkella voidaan havaita katselemalla asteroideja ja mitkä asteroidit ovat havaittavissa maan eri osissa?

Hämärän tulo

Asteroideja voidaan havaita pienellä kaukoputkella, kun pohjoisessa oleva Aurinko on yli 12 astetta horisontin alapuolella ja astronominen hämärä kestää yli kaksi tuntia. Suomen etelärannikolla havainnot voidaan aloittaa elokuun kuudentena päivänä. Astronominen hämärä alkaa pian vuorokauden vaihtumisen jälkeen ja se päättyy kello 2.30. Tampereella kahden tunnin pituiseen hämärään päästään 11.8. Ouluun riittävän pitkä hämärä saapuu 21.8. Inarissa pitää odottaa syyskuun alkuun saakka.

Kirkkaat alkusyksyn asteroidit

Elokuussa ja syyskuussa voidaan pienellä kaukoputkella havaita asteroideja 12 Victoria, 33 Polyhymnia, 80 Sappho, 270 Anahita ja 584 Semiramis. Asteroidien ja niiden ratojen ovat artikkelin lopussa. Asteroidien oppositioiden tiedot ovat taulukossa 1. Etsintäkartat ovat kuvissa 1–5.

12 Victoria

Asteroidi 12 Victoria liikkuu syksyllä Pegasus-neliön lounaispuolella kohti Vesimiehen Vesikannua. Elokuun alussa Victoria on neljä astetta etelään Pegasus-neliön lounaiskulmassa olevasta Markabista. Asteroidi ohittaa 28.8.–9.9. idän puolelta alle 1,5 asteen etäisyydeltä ksii ja tseta Pegasi -tähdet. Jälkimmäinen tähti tunnetaan myös Homam-nimellä. Vesikannun Victoria ohittaa lokakuun aikana pohjoisen puolelta yli kolmen asteen etäisyydeltä. Victorian liike muuttuu taantuvaksi 31.7. ja asteroidi on oppositiossa 2.9. Victorian liike muuttuu 9.10. eteneväksi. Asteroidin 12 Victoria etsintäkartta on Tähdet 2014 -vuosikirjan sivulta 64. Victorian kirkkaus on koko havaintokauden magnitudia 10 suurempi.

Kuva 1. Asteroidi 12 Victoria Pegasuksen tähdistössä 1.8.–30.9.2014.

Kuva 1. Asteroidi 12 Victoria Pegasuksen tähdistössä 1.8.–30.9.2014.

33 Polyhymnia

Asteroidi Polyhymnia liikkuu syksyllä noin 20 astetta Pegasus-neliön eteläpuolella Vesimiehen Vesikannun kaakkoispuolella. Lähimmät huomattavat tähdet ovat Vesimiehen phi-, lambda- ja psii-tähdet. Kolme psii-tähteä muodostavat 0,9 astetta leveän ja 0,2 astetta korkean kaaren. Tähtien kirkkaudet ovat 4,25–5,00 magnitudia. Polyhymnian liike muuttuu taantuvaksi 6.8. Pienelle kaukoputkelle sopivan kirkkauden, 10,4 asteroidi saavuttaa 17.8. Oppositioon Polyhymnia tulee 10.9. Vesimiehen phi-tähden asteroidi ohittaa etelän puolelta 6.9. puolen asteen etäisyydeltä. Khii- ja psii-tähdet ovat asteroidista katsoen eteläkaakossa 1–3 asteen etäisyydellä. Näiden tähtien avulla voidaan varmistaa, että etsitään asteroidia oikeasta paikasta. Täysikuu on aamulla 9.9. neljä astetta luoteeseen asteroidista. Havaitsemiseen tulee Kuun vuoksi kolmen tai neljän päivän tauko. Asteroidi himmenee 3.10. magnitudiin 10,5. Polyhymnian liike muuttuu eteneväksi 13.10. Asteroidi on tällöin 1,4 astetta itäkoilliseen Vesimiehen lambda-tähdestä.

Kuva 2. Asteroidi 33 Polyhymnia Vesimiehen tähdistössä 11.8.–10.10.2014.

Kuva 2. Asteroidi 33 Polyhymnia Vesimiehen tähdistössä 11.8.–10.10.2014.

80 Sappho

Asteroidi 80 Sappho on oppositiossa heinäkuun viimeisenä päivänä Vesimiehen tähdistössä ja se siirtyy elokuun toisena päivänä Kotkaan. Kotkan Altairista 15 astetta kaakkoon oleva Sappho liikkuu loivassa kaaressa lounaaseen. Elokuun alussa etsinnän voi aloittaa Vesimiehen 1-tähdestä. Asteroidi on vain 0,4 astetta tähden eteläpuolella. 10.8. oleva täysikuu haittaa havaintoja kolmen tai neljän päivän ajan. 16.8. Sappho on neljä astetta itään Kotkan theeta-tähdestä. Havaintokausi päättyy 6. syyskuuta, kun kirkas kupera Kuu nousee taivaalle.

Kuva 3. Asteroidi 80 Sappho Kotkan tähdistössä 15.8.–8.9.2014.

Kuva 3. Asteroidi 80 Sappho Kotkan tähdistössä 15.8.–8.9.2014.

270 Anahita

Asteroidi Anahita liikkuu syksyllä kalojen tähdistössä noin 15 astetta Pegasus-neliön eteläpuolella kohti Vesimiehen tähdistöä. Asteroidin liike muuttuu taantuvaksi 5.8. Pienen kaukoputken ulottuville Anahita tulee 1.9. Asteroidi on tällöin Kalojen iota- ja kappa-tähtien välisellä viivalla, 1,5 astetta kappa-tähdestä koilliseen. Täysikuu haittaa havaitsemista 9.–10.9. Asteroidi himmenee 27.9. magnitudiin 10,5. Asteroidin liike muuttuu eteneväksi 19.10.

Kuva 4. Asteroidi 270 Anahita Kalojen tähdistössä 26.8.–5.10.2014.

Kuva 4. Asteroidi 270 Anahita Kalojen tähdistössä 26.8.–5.10.2014.

584 Semiramis

Asteroidi 584 Semiramis on oppositiossa runsaat kaksi viikkoa Sapphon jälkeen, 16.8.2014. Asteroidi on elokuun alussa 31 astetta itäkaakkoon Altairista Vesimiehen tähdistössä ja se liikkuu loivassa kaaressa länteen sivuten Pienen hevosen tähdistön eteläreunaa. Etsinnän lähtökohdaksi soveltuu Altairia paremmin Pienen hevosen alfa-tähti (Kitalpha). Semiramis on syyskuun alussa kolme astetta kaakkoon Kitalphasta. Havaintomahdollisuudet huononevat liikkeen muuttuessa eteneväksi 26.9.2014.

Kuva 5. Asteroidi 584 Semiramis Vesimiehen tähdistössä 11.8.–20.9.2014.

Kuva 5. Asteroidi 584 Semiramis Vesimiehen tähdistössä 11.8.–20.9.2014.

Asteroidien löytäjät ja nimien perusteet

12 Victoria

John Russell Hind löysi asteroidin 12 Victoria Lontoossa 13.9.1850. Victoria oli roomalaisen taruston voiton jumalatar, Pallas-jättiläisen tytär ja hallitseva Englannin kuningatar. Vastaava kreikkalaisen taruston jumalatar, Nike (asteroidi 307 Nike) lisättiin taivaalle vuonna 1891. Nimeäminen aiheutti kiistoja, koska useat astronomit vastustivat vallassa olevan hallitsijan nimen käyttöä. B. A. Gould käytti nimeä Clio, jota löytäjä oli ehdottanut vaihtoehtoiseksi nimeksi. Harvard College observatorion W. C. Bond oli sitä mieltä, että mytologiset syyt olivat riittävän vahvoja ja nimi täten oikeutettu. Astronomien enemmistö kannatti Victoriaa.

33 Polyhymnia

Jean Chacornac löysi asteroidin 33 Polyhymnia 28.10.1854 Pariisissa. Urbain Joseph Le Verrier (asteroidi 1997 Leverrier) ehdotti asteroidille nimen laulun ja väittelytaidon muusan mukaan. Roomalaisten tarustojen muusat olivat Jupiterin ja Mnemosynen (asteroidi 57) jälkeläisiä. Muut muusat olivat Klio (asteroidi 84), Euterpe (27), Thalia (23), Terpsichore (81), Erato (62), Kalliope (22) ja Urania (30).

80 Sappho

Norman Robert Pogson löysi asteroidin 80 Sappho Madrasissa, Intiassa 2.5.1864. John Herschel ehdotti asterodille nimen 610 eaa eläneen kuuluisa kreikkalainen runoilijan mukaan. Sappho heittäytyi mereen, koska nuori Phaon ei osoittanut vastarakkautta.

270 Anahita

C. H. F. Peters löysi asteroidin 270 Anahita Clintoniss, New Yorkissa 8.10.1857. Anahita oli persialaisten tarustossa Suuri Äiti, hedelmällisyyden jumalatar. Löytäjä kertoi ehdottamastaan nimestä vuonna 1887 ilmestyneessä Astronomische Nachrichten -julkaisun numerossa 118, Vol. 44 ”Annan tälle planeetalle nimen Anahita muinaispersialaisen jumalattaren mukaan. Itämaiden tutkijat translitteroivat muinaispersian koukeroisen nimen toisinaan muotoon Anaitis.” Wienin observatorion johtaja professori E. Weiss mainitsi, että planeetta on nimetty myös kuuluisan amerikkalaisen tähtitieteilijän, S. Newcombin tyttären Anitan mukaan.

584 Semiramis

August Kopff löysi asteroidin 584 Semiramis 15.1.1906 Heidelbergissa. Semiramis oli assyrialaisten myyttinen kuningatar, Niniven perustajan Ninuksen vaimo ja seuraaja. Hän oli kuuluisa kauneudestaan, viisaudestaan ja aistillisuudestaan. Hänen on sanottu perustaneen Babylonin ja sen riippuvat puutarhat. Semiramis valloitti Egyptin ja suuren osan Aasiaa ja Etiopiaa ja hyökkäsi Intiaan kykenemättä valloittamaan sitä. Hän oli Babylonin kuningatar pyramidien ja Thisben rakentamisen aikana.

Taulukko 1. Syksyllä havaittavien asteroidien oppositioiden ajankohdat.

Taulukko 1. Syksyllä havaittavien asteroidien oppositioiden ajankohdat.

Taulukko 2. Asteroidien ja niiden ratojen ominaisuuksia.

Taulukko 2. Asteroidien ja niiden ratojen ominaisuuksia.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *