Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry

Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
avoinna arkisin 9–16
puhelin 09 684 0400
ursa @ ursa.fi

Ota yhteyttä »
Tietoa Ursasta »

Vuosikirjan tekijöistä

Hannu Karttunen

FT Hannu Karttunen toimii tutkijana Tuorlan observatoriossa. Hän on ollut viime vuosina mukana useissa Ursan kirjahankkeissa, mm. Tähtitaivas 2000, Ursan tähtikartasto, Tähtitieteen perusteet ja Vanhin tiede. Vuosikirjaa tekemässä Karttunen on ollut vuodesta 1993 lähtien. Karttunen on ollut myös Ursan puheenjohtajana pariinkin otteeseen.

Hannun käsialaa kirjassa ovat kuukausikatsausten tähtikartat, kaikki graafiset almanakat, planeettojen ratakartat ja Merkuriuksen näkymiskaaviot. 24-sivuinen kalenterin Karttunen laskee tekemillään tietokone-ohjelmilla. Myös planeetojen koordinaatit ja lukuarvot on laskettu Hannun ohjelmilla. Hän on osallistunut myös tekstien oikolukuun ja toimittamiseen.

Olli Manner

Olli Manner on Ursan aktiiviharrastajia. Hän on tarkaillut taivasta säännöllisesti ja pitänyt kaukoputki- ja tähtitaivaskursseja. Myös Olli on osallistunut moniin Ursan kirjaprojekteihin, kuten Tähtitaivas 2000, Ursan tähtikartasto, Kaukoputken käyttäjän käsikirja ja Tähtitieteen harrastajan käsikirja 4.

Olli on puurtanut vuosikirjan teossa lähes alusta alkaen. Ensin avustajana ja sittemmin varsinaisena toimittajana. Ollin tärkeintä alaa on ollut Kuusta ja planeetoista kertovat katsaukset. Hän on laatinut myös artikkeleita tähtitaivaan katselusta kaukoputkella ja kiikarilla. Manner on osallistunut myös kirjan oikolukuun. Parina viime vuonna hän ja Veikko Mäkelä on olleet päämoottoreina vuosikirjan ideoinnissa ja vuosittaisen toimitusrutiinin eteenpäin viemisessä.

Veikko Mäkelä

Veikko Mäkelä toimii tietotekniikka-asiantuntijana Helsingin yliopistossa. Ursassa hän on monialaharrastaja osallistuen jaosto- ja yhdistystoimintaan, ollen mukana kirjaprojekteissa ja atk-tehtävissä. Mäkelä on ollut toimihenkilönä ja useita vuosia Ursan hallituksen jäsenenä.

Vuosikirjan tekoon Mäkelä tuli mukaan 1990-luvun alussa. Hän on viimeisinä vuosina vastannut kirjan graafisesta ulkoasusta ja taitosta. Hän vastannut pitkälle toimituksellisesta organisoinnista. Kirjan kuvituksen valinta on pääasiassa Mäkelän käsialaa. Sisällöstä hän on laatinut tähtitaivaskatsauksen sekä piirtänyt tähtikarttoja ja kaavioita.

Matti Suhonen

Matti Suhonen toimii Ursassa kirjastonhoitajana sekä pikkuplaneetta- ja tähdenpeittojaoston vetäjänä.

Vuosikirjan teossa Suhonen on ollut alusta lähtien. Matin erikoisalaa ovat olleet Jupiterin kuita, pikkuplaneettoja ja tähdenpeittoja koskevat asiat. Viime vuosina hän on osallistunut myös oikoluku- ja tarkastustyöhön.


Aiempia avustajia

2000-luvulla avustajien merkitys on vuosikirjassa vähentynyt ja kirjan toimitus on huolehtinut pitkälle sisällön tuottamisesta. Kuvituspuolella sen sijaan avustajajoukko on laajentuntu viime vuosina runsaasti.

Seppo Linnaluoto

FK Seppo Linnaluoto työskenteli vuoteen 1998 asti Ursassa toiminnanjohtajana. Hän pani vuosikirjahankkeen alulle vuonna 1977 ja on toiminut kirjan vastaavana toimittajana vuoteen 1997 asti. Vuonna 1998 Linnaluoto jäi pois toimituskunnasta.

Linnaluoto kirjoitti perinteisesti planeettojen näkymistä ja taivaan tapahtumia sekä Merkuriuksen näkymistä koskevat jutut. Hän myös toimitti Karttusen laskujen pohjalta Auringon ja planeettojen paikkatiedot. Pohjantähden ja muutamien kirkkaiden tähtien paikkoja koskevat taulukot olivat myös Sepon käsialaa. Pääosa vuosikirjan aiemmasta sanastosta on Linnaluodon laatimaa.

Reino Anttila

FM Reino Anttila tyskenteli aktiivivuosinaan Helsingin yliopiston observatoriolla. Hän osallistui aiemmin aktiivisesti vuosikirjan tekoon laatimalla mm. pimennyksistä kertovat tiedot ja kuvat. Viime vuosina Anttila ei ole enää ollut mukana toimitustyössä.

Marko Pekkola

Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola on avustanut vuosikirjaa aiempina vuosina haloista kertovalla pienoisartikkelilla. Haloilmiöt olivat hänet erikoisalaansa ja hän on toiminut useaan otteeseen Ursan halojaoston vetäjänä.

Jari Piikki

Juvan kanttorina toiminut Jari Piikki oli pitkään Ursan ilmakehän valoilmiöiden jaoston vetäjä. Hän on kirjoittanut takavuosina vuosikirjaan muutamia erilaisista valoilmiöistä kertovia pikkuartikkeleita.

Marko Toivonen

Ursan meteorijaoston vetäjän ominaisuudessa Marko Toivonen osallistui vuosikirjan tekoon laatien omaa erikoisalaansa eli meteoreita koskevat tiedot kuukausikatsauksiin ja tarkastaen meteoriparvista kertovan taulukon.

Leo Wikholm

Leo Wikholm toimi aiemmin Ursan tekokuiden ja raketti-ilmiöiden jaoston vetäjänä, nyttemmin jaoston apuvetäjänä. Tässä ominaisuudessa hän laati muutamia pienoisartikkeleita satelliittien, Mir-avaruusaseman ja avaruussuukkuloiden näkymisestä Suomen taivaalla.

Paula-Christiina Wirtanen

Wirtanen osallistui takavuosina aika ajoin vuosikirjan tekoon toimittamalla on silloisen jaostonsa alaa eli Kuuta, planeettoja ja komeettoja koskevia juttuja vuosikirjaan.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)