Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Cygnus 2022 – jälleen yhdessä

Cygnus 2022 – jälleen yhdessä

Cygnuksen ryhmäkuva. Kuva: Jorma Koski.

Veikko Mäkelä:

Cygnus 2022 -kesätapahtuma järjestettiin kolme vuoden tauon jälkeen lähitapahtumana. Kouvola oli saanut odottaa kaksi edellistä kertaa seuraavaa vuotta. Tapahtuma oli myös hybriditapahtuma – ensi kertaa tehtiin verkkolähetyksiä lähitapahtumasta. Paikalla osallistui tasan 100 harrastajaa, reaaliaikaisesti verkossa hiukan toistakymmentä.

Vuosien 2020 ja 2021 Cygnukset jouduttiin melko nopealla aikataululla muuttamaan verkkotapahtumiksi.  Näissäkin, varsinkin jälkimmäisessä, riitti kuitenkin osallistujia. Cygnus 2022:n kohdalla odotettiin tilannetta kesän alkuun asti, jolloin vasta päätettiin mennä lähitapahtumaan. Kaikkina edellisinä kertoina kuitenkin paikka ja paikallinen järjestäjä olivat tiedossa jo hyvissä ajoin. Konut tählet -yhdistys joutui kaksi kertaa odottamaan seuraavaa vuotta Kouvolassa järjestettävälle kesätapahtumalle. Kolmas kerta siis toden sanoi.

Sisämajoituksen ohella oli mahdollisuus leirintämajoitukseen. Kuva: Jorma Koski.

Tämän vuoden tapahtumapaikaksi saatiin Kouvolan seurakuntien Puhjonrannan leirikeskus Valkealassa Rapojärven rannalla.  Kahtena aiempana oli ollut tarjolla hiukan pienempi Niinirannan toimintakeskus, niin ikään Valkealan taajaman lähistöllä.

Alun perin tähtiharrastajien piti saada koko paikka käyttöön, mutta seurakunnalla oli nyt isot paineet saada omia tapahtumiaan järjestettyä, joten jouduimme jakamaan kurssikeskuksen rippikoululeirin kanssa. Tämä herätti alkuun hiukan huolta, mutta yhteiselo sujui erinomaisesti, koska kummallakin tapahtumalla oli omat erillään olevat majoitus- ja toimintatilansa ja ruokailuaikojen porrastus saatiin organisoitua sujuvasti.

Sopivasti ja monipuolisesti ohjelmaa

Cygnuksella oli käytössä tilava luentosali, jossa oli mahdollista istua väljästi. Kuva: Jorma Koski.

Nopeasta järjestelyjen aikataulusta ja Ursan harrastusryhmien ehkä hiukan yllättävästäkin passiivisuudesta huolimatta Cygnukselle saatiin mukava kattaus ohjelmaa.  Alkuun tuntui, että ohjelmaa ei kaikille päiville kunnolla riittäisi, mutta loppujen lopuksi tarjonta jakaantui aika tasaisesti koko tapahtuman ajalle. Aikataulusta muodostui sopivan väljä, mutta riittävän runsas.  Suurin kiitos tarjonnasta on annettava yksittäisille harrastajille, jotka tarjosivat luentoaiheita ja muitakin ohjelmaideoita.

Perinteiseen tapaan Cygnuksella oli useampia luentoja aihepiirien vaihdellessa tulevaisuuden navigoinnista Kuussa yhdistystoiminnan historian aarteisiin ja lumipiirroksista James Webb -teleskooppiin. Kuultiinpa tuoretta asiaan harrastajatutkimuksen saralta revontulissa ja komeetta Holmesin pölyvanatutkimuksissa. Yhteistoiminnan hengessä Timo Loikala piti luennon Auringosta sekä cygnuslaisille, että rippikoululeiriläisille. Luentoihin tapahtumapaikalla oli käytettävissä tilava 100 hengen auditorio.

Luentojen ohella oli muutakin ohjelmaa. Jo muutaman kerran aiemminkin toteutettu esittelypisteiden basaari saatiin lauantai-iltapäivänä aikaan puolella tusinalla pisteitä, joissa oli niin askartelua, tutustumista dronelennätyksen määräyksiin kuin historiallista materiaalia ja tähtitiedettä sivuavia skooppeja.  Basaari vaatii tulevaisuudessa edelleen jonkun verran organisointia, ettei väki ruuhkaudu yksittäisille pisteille.  Todennäköisesti jonain aiempina vuosina järjestettyjä aikataulutettuja rastikierroksia ei kuitenkaan haluta.

Eeva-Kaisa Ahlamo oli organisoinut lauantai-illaksi kiinnostavan osallistujia aktivoivan ohjelman.  Siinä rakennettiin maapallon 4,54 miljardin vuoden aikajana 45,4 metrin köydellä. Osallistujat saivat kiinnittää eri maailmankausien merkittäviä tapahtumia köydenpätkiin oikeille paikoilleen. Tämä jälkeen käytiin pallomme historia läpi prekambriselta kaudelta nykypäivään.  Ohjelma tuntui kiinnostavan väkeä, eikä ohjelman aikaan sattunut pieni sadekaan tuntunut haittaavan kovin paljoa.

Perinteiseen tapaan Cygnuksen yhteyteen oli järjestetty myös tutustumiskäyntejä:  Konut tählet -yhdistyksen tornille Jaalassa ennen tapahtumaa torstaina ja sunnuntaina Cygnuksen jälkeen sekä Ursan Tähtikalliolle Orimattilan Artjärvellä niinikään tapahtuman jälkeen.  Matkaa kumpaankin oli siedettävät 30-50 km. Joitain kymmeniä osallistujia käytti tilaisuutta hyväkseen.

Hybridinä

Ensi kertaa lähi-Cygnukselta tarjottiin ohjelmaa verkkoon. Ryhmätapaamisistahan striimaukset ovat olleet arkea jo useamman vuoden ajan, mutta silloin ollaan aina oltu Tähtikalliolla. Nyt tapahtumapaikka tarjosi käyttöön langattoman verkon ja laajakaistan. Verkkolähetykset eivät rajoittuneet luentoihin, vaan edellä mainitut basaari ja aikajanaohjelma lähetettiin myös, mutta niissä jouduttiin turvautumaan kännykkään ja mobiiliverkkoon.

Pauli Wirtanen esitelmöi Cygnukselle etänä. Kuva: Jorma Koski.

Verkko-osuudessa oli aidosti hydridielementtejä, sillä kerho- ja yhdistysryhmän työpajaan saattoi osallistua verkoitsekin. Lauantaina Paula Wirtanen piti planeettataivasesitelmänsä etänä ja se tuotiin verkon kautta cygnuslaisten seurattavaksi luentosaliin. Myös jonkun verran etäpäästä esitettiin kysymyksiä, vaikkakin melko vähän.

Tekniikkana käytetiin Zoom-ohjelmistoa ja sen kautta myös suoratoistoa Youtubeen. Tämä on tehnyt asiat suhteellisen helpoksi, vaikkakin tekniikan kanssa on vielä aika paljon säätämistä. Allekirjoittanut vastasi käytännössä lähetysten organisoimisesta.

Verkko-osallistujien määrä ei ollut kovin suuri viime hetken viestinnästä johtuen. Reaaliaikaisesti Zoomin kautta oli mukana eri ohjelmanumeroissa yhdeksän osallistujaa ja Youtubessa noin ohjelmittain 3-7.  Youtube-tallenteita on katseltu kuitenkin jälkikäteen kymmeniä kertoja.

Osallistujamäärä kohtuullinen

Läsnäosallistujien määrä kohosi tasan sataan.  Mukana oli paljon tuttuja nimiä, mutta ilahduttavasti myös uusia nimiä, joista toivottavasti saamme uusia Cygnusten kävijöitä. Määrää voi tilanteeseen nähden pitää varsin kohtuullisena eteläsuomalaiseksi Cygnus-tapahtumaksi.   Nettiosallistujat mukaan lukien kattavuus hiukan vielä kasvaa.

Monia tuttuja jäi poiskin, koronatilanteella voi olla pieni vaikutus, sekä varmaan tapahtuman myöhäisellä varmistumisella.  Päivämäärähän oli toki tiedossa jo alkuvuodesta.

Korona

Vaikka lähitapahtuma päätettiin järjestää ajatuksella, että koronailmaantuvuus laskisi loppukesästä minimiin, niinhän ei tapahtunut.  Asiaa pyydettiin tapahtuman viestinnässä kuitenkin tiedostamaan.  Valitettavasti Cygnus, kuten monet muutkaan tapahtumat kesällä, ei onnistuneet välttämään tartuntatapauksia.  Tietooni on tullut ainakin viisi tapausta ja luultavasti niitä oli jokunen enemmänkin.

Tyytyväisyyttä ja tulevaisuutta

Tapahtumaan oltiin tyytyväisiä, joka hyvä asia, ottaen huomioon miten pienellä panostuksella ja väkimäärällä Cygnusta järjesteltiin.  Tai ehkä osallistujille oli tärkeämpää päästä pitkästä aikaa tapaamaan toisiaan livenä, eikä pienistä asioita kehdattu valittaa. Järjestelijähän huomaa kaikenlaisia pikku puutteita, joita on hyvä seuraavilla kerroilla petrata.

Järjestelyjen kasaantuminen pääosin ihan muutamalle ihmiselle sai itseni havahtumaan, ettei harrastajien tärkeintä vuosittaista tapahtumaa voi jättää jatkossa näin pienen organisaation varaan.  Paikallisen järjestäjän lisäksi Ursalla on syytä olla pieni järjestelytyöryhmä, jossa vastuut on jaettu.  Myös Ursan toimistolta olisi mukava saada hiukan enemmän työpanosta Cygnusta varten.

Kesän 2023 Cygnuksen paikkaa, aikaa ja paikallista kumppania ei ole vielä tiedossa.  Haku laitetaan piakkoin avoimeksi.  Jos yhdistyksesi tai harrastajayhteisösi on kiinnostunut olemaan järjestelyissä mukana, ilmoita Ursan harrastustoimikunnalle (htk@ursa.fi).

Linkit

Cygnus 2022 -sivut 
Videotallenteet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *