Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Uusia Starlink-satelliitteja avaruuteen

Uusia Starlink-satelliitteja avaruuteen

Leo Wikholm

Amerikkalainen SpaceX -yhtiö laukaisi avaruuteen 60 uutta Starlink-satelliittia aamuyöllä tammikuun 7. päivänä. Näiden ja edellisten laukaisujen satelliittien avulla rakentuu Maata kiertävälle radalle tiheä internet-palveluita tarjoava satelliittiverkosto. Starlink-satelliittien kokonaismäärän ennakoidaan kasvavan jopa 12 000 satelliittiin lähivuosina.

Internet-palvelut paranevat ja tehostuvat aluksi kaupallisten toimijoiden keskuudessa ja tästä on hyötyä erityisesti harvaan asutuilla alueilla. Mutta tähtitieteilijöille ja harrastajille on odotettavissa päänvaivaa, sillä lisääntyvä satelliittien määrä, tulee erottumaan entistä selkeämmin tähtikuvissa ja tähtitieteellisissä havainnoissa.

Pian laukaisun jälkeen satelliitit erottuvat taivaalla melko kirkkaana helminauhana, joka vaeltaa horisontista toiseen. Tällainen ilmiö nähtiin ensimmäisen Starlink-laukaisun yhteydessä myös Suomen horisontissa toukokuussa 2019. Pian valonauha kuitenkin hajoaa ja himmenee viikkojen myötä. Starlinkit on pyritty tulevaisuudessa suunnittelemaan niin, että ne näkyisivät heikommin Maahan mm. pintamateriaaliensa avulla. Ensimmäinen heikommin näkyvä satelliitti on nyt laukaistu Starlink 1130 eli yksi näistä 60:sta.

Nyt laukaistut satelliitit eivät näy aluksi Suomen horisontissa, mutta ilmestyvät iltataivaalle nauhana parin viikon kuluttua.

Lisätietoa Starlink-satelliiteista.
Katso myös ranskalaisen tähtiharrastajan Thierry Legaultin video Starlink-satelliiteista Pariisin yllä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *