Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla kesä-heinäkuussa 2016

Tapahtumat taivaalla kesä-heinäkuussa 2016

Juha Ojanperä:

Kesällä tähtiä on yötaivaalla näkyvissä niukasti, mutta päivätaivaalla Aurinko tarjoaa paljon kaikenlaista tutkittavaa Auringon tarkkailijoille. Myös ilmakehän ilmiöiden havaitsijat aktivoituvat bongaamaan siitepölykehiä, haloja ja valaisevia yöpilviä.

Tähtitaivas Helsingissä 15.6.2016 klo 00.00.

Tähtitaivas Helsingissä 15.6.2016 klo 00.00. Kuva: Ursa/Ville Hinkkanen.

Tähtitaivas

Tätä kirjoittaessani Juhannukseen on aikaa enää noin kuukausi. Yöt ovat jo lyhyet ja valoisat, ja ne lyhenevät edelleen kesäpäivänseisaukseen asti, joka on tänä vuonna 20.6. Juhannusyönäkin voi Etelä-Suomessa nähdä muutamia kirkkaimpia tähtiä. Ainakin Kesäkolmion tähdet Deneb, Altair ja Vega sekä Karhunvartijan Arcturus ja Ajomiehen Capella ovat näkyvissä. Pohjois-Suomessa tähdet hukkuvat kesäyön Auringon valoon. Heinäkuulle tultaessa yöt alkavat taas käydä pimeämmiksi, ja varsinkin heinäkuun lopussa Etelä-Suomessa tähtiä näkyy jo runsaasti.

Planeetat ja Kuu

Hämärien kesäöiden aikana on mahdollista havaita Mars, Jupiter ja Saturnus. Mars on matalalla Vaa’an tähdistössä. Marsin oppositio on 22.5., ja planeetta on kesäkuussakin hyvin näkyvissä, vaikka onkin matalalla. Aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter on Leijonan tähdisössä, ja se näkyy matalalla läntisellä taivaalla. Saturnus on niin ikään Marsin tavoin matalalla etelässä. Kesän aikana Saturnus löytyy Käärmeenkantajan tähdistöstä. Kaloissa oleva Uranus ja Vesimiehessä oleva Neptunus ovat havaittavissa heinäkuun loppupuolella aamuyöllä.

Kesäkuussa uusikuu on 5.6. ja täysikuu hieman ennen Juhannusta kesäpäiväntasauksen aikoihin 20.6. Heinäkuussa uusikuu on 4.7. ja täysikuu 20.7.

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Asteroidivyöhykkeellä majaileva kääpiöplaneetta 1 Ceres on havaittavissa heinäkuun loppupuolelta alkaen aamuyöllä. Kääpiöplaneetta sijaitsee tuolloin Valaan tähdistössä. Kääpiöplaneetta Pluto on teoriassa havaittavissa läpi kesän. Tämä kääpiöplaneetta vain on hyvin himmeä (14 magnitudia) ja se on todella matalalla Jousimiehen alueella. Tähtikuvaajat voinevat yrittää havaita tätä haastavaa kohdetta joskus heinäkuun loppupuolella tai elokuussa. Asteroidi 2 Pallas on Pegasuksen tähdistössä, missä se sijaitsee alle kolmen asteen etäisyydellä pallomaisesta joukosta Messier 15. Asteroidi 7 Iris on matalalla Skorpionin tähdistössä, missä se on melko lähellä Marsia.

Meteoriparvet

Heinäkuun lopussa voi yrittää havaita eteläisiä delta-akvarideja. Parven maksimi on 30.7., mutta yön valoisuus haittaa vielä parven meteorien havaitsemista. Heinäkuun lopussa voi niin ikään havaita alfa capricornideja, joiden maksimi on myös 30.7., mutta tämäkin parvi jää vaisuksi yön valoisuudesta johtuen.

Ilmakehän ilmiöt

Kesäkuu ja heinäkuu ovat hyvää aikaa haloilmiöiden havaitsemiseen. Kesällä havaitaan myös yleisesti siitepölykehiä. Kesäkuu ja heinäkuu ovat parasta aikaa valaisevien yöpilvien näkymiselle. Erityisesti heinäkuun loppupuolisko suosii yöpilvien havaitsemista. Kesäkuun puolella öiden valoisuus rajoittaa yöpilvien näkymistä siten, että yöpilviä on havaittavissa lähinnä vain Etelä- ja Keski-Suomessa. Heinäkuun lopussa yöt ovat jo riittävän hämäriä, jotta yöpilvet tulevat hyvin näkyviin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *