Komeetan esitelmät


Komeetan esitelmät pidetään kevätkaudella 2022 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa kuten ennenkin.

Seuraavat esitelmät


Tiistaina 15.3.2022 klo 18.30

Heikki Oja: Tähdet ja avaruus –lehden teko

Tiistaina 12.4.2022 klo 18.30

Syksy Räsänen: Merkkejä muinaisuudesta, mitä jos pimeä aine on mustia aukkoja?

Viime vuosina idea siitä, että pimeä aine koostuisi mustista aukoista on tullut muotiin. Sitä on kuitenkin tutkittu yli 40 vuotta. Esitelmöitsijä puhuu tämän idean historiasta ja hänen oman tutkimuksensa kulusta sen parissa.

Syksy Räsänen on kosmologi Helsingin yliopistossa. Hän kirjoittaa Ursan sivuilla hiukkasfysiikasta ja kosmologiasta blogissa "Kosmokseen kirjoitettua".

Tiistaina 10.5.2022 klo 18.30

Harry Rabb : Astrobiologiaa Marsista ja planeettojen suojelu

Tähtitieteen ja astrobiologian harrastaja Harry Rabb kertoo Mars planeetan tutkimuksesta astrobiologian näkökulmasta, Mars kulkijoiden kuvien tulkitsemisesta, sekä harrastajien ja ammattitutkijoiden välisestä viestinnästä. Vuonna 2018 hän esitelmöi kansalaistieteilijöiden tutkimuksen tuloksista Nevadan Yliopistossa USAssa, kokouksessa Social and Conceptual Issues in Astrobiology.
Planeettojen suojelulla pyritään estämään mikrobien siirtymistä ihmisen toimesta planeetojen välillä. Kuinka se vaikuttaa Marsista tuotavien näytteiden käsittelyyn ja suunniteltujen miehitettyjen lentojen valmisteluun? Jos Marsissa on ollut elämää, voiko sitä olla siellä vieläkin adaptoituneena nykyolosuhteisiin mikrobitasolla?

Esitelmät ovat tiistaisin klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa, joka on Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella Asematien varrella poliisiasemaa ja kunnantaloa vastapäätä. Kasvomaskin käyttö on toivottavaa.

Ajankohtaista

Koronaviruksen vaikutukset

Komeetta noudattaa koronavirusepidemiaan liittyviä toimintaohjeita ja -rajoituksia. Vallitsevien viranomaispäätösten johdosta kaikkea ilmoitettua toimintaa ei välttämättä järjestetä. Tarkista ajantasainen tilanne yhdistyksen Facebook-sivulta ja Twitter-syötteestä.

 

Tapahtumia

Komeetan kerho

Kirkkonummen Komeetta kokoontuu maanantaisin klo 18-20 Volsissa entisessä koulussa vastapäätä Volskotia. tai kesäkautena läheisellä Komakallion havaintoalueella. Katso tarkemmin .

Illalla etelässä näkyy Orionin tähdistö. Keskellä on Orionin vyö. Se osoittaa vasemmalle alas Siriukseen, joka on koko taivaan kirkkain tähti.

Matalalla kaakossa on kirkas Jupiter ja siitä oikealle heikompi Saturnus. .

Satunnaisia eli sporadisia meteoreja näkyy parhaiten aamuyöstä elo-huhtikuussa. Pimeänä kuuttomana yönä niitä voi nähdä jopa kymmenkunta tunnissa. Revontulia näkyy Etelä-Suomessa muutaman kerran vuodessa.