Tähtitieteellinen yhdistys Kirkkonummen Komeetta ry

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015

1. Johdanto

Tähtitieteellinen yhdistys Kirkkonummen Komeetta ry on perustettu 24.5.2000. Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota jäsenilleen ja yleisölle selkeä ja ajanmukainen käsitys maailmankaikkeudesta, toimia tähtitieteen ja lähialojen harrastuksen edistämiseksi ja edistää alansa kouluopetusta ja aikuiskasvatusta. Yhdistys tarjoaa kulttuuria ja taide-elämyksiä.

2. Jäsenistö

Vuoden lopussa jäseniä oli 220, missä on vähennystä 10 edellisestä vuodesta.

Jäsenistä 192 oli vuosijäseniä ja 28 perhejäseniä. Vuosijäsenistä 17 oli alle 25-vuotiaita. Lisäksi perhejäsenistä 15 oli alle 25-vuotiaita.

Jäsenistä 158 oli Kirkkonummelta, 23 Espoosta, 13 Siuntiosta, 2 Inkoosta, 2 Lohjalta, 2 Vantaalta ja 10 Helsingistä. 10 jäsentä oli muualta Suomesta. Vuoden lopulla uusilta jäseniltä ei peritty jäsenmaksua.

3. Hallitus

Hallituksen puheenjohtajana toimi Antti Kuntsi, varapuheenjohtajana Ville Lindfors, sihteerinä Seppo Linnaluoto, jäseninä Kaj Wikstedt ja Hannu Hongisto sekä varajäseninä Kauko Peltonen ja Jarmo Helle. Varainhoitajana toimi Tuire Marttila ja jäsensihteerinä Jim Duncker. Hallitus piti vuoden aikana kolme virallista kokousta.

Yhdistyksen asioista keskusteltiin lisäksi maanantaisin kerhoiltojen yhteydessä.

4. Talous

Yhdistyksen tärkein ja ainoa varma tulonlähde olivat jäsenmaksut. Korkeatasoinen havainto- ja tähtikuvauspaikka Komakallio on houkutellut uusia jäseniä. Komeetta on kotikunnan väkilukuun suhteutettuna alan suurimpia paikallisyhdistyksiä.

Yhdistyksen jäsenmaksu oli vähintään 25-vuotiailta 20 euroa, tätä nuoremmilta 10 euroa ja perhejäseniltä 5 euroa. Yhteisöjäsenten jäsenmaksu on 20 euroa ja kannatusjäsenten 100 euroa.

Jäsenmaksuilla ja talkootöillä pystyttiin hoitamaan vakiintunutta toimintaa ja pitämään havaintopaikan laitteet ja rakennukset käyttökunnossa. Toiminnan kehittämiseen ja parantamiseen haettiin avustuksia Kirkkonummen kunnalta ja useilta säätiöiltä.

Kirkkonummen kunnan sivistyslautakunnalta saatiin kohdeavustusta kevätkaudella 375 euroa ja syyskaudella 290 euroa. Kohdeavustuksista 55 euroa osoitettiin lastenkerholle, loput tähtitieteen harrastamiseen.

Espoon seudun kulttuurisäätiöltä saatiin 800 euron avustus yhdistyksen jäsenlehdelle.

Yhdistys sai Kirkkonummen säästöpankkisäätiöltä 500 euron projektiavustuksen Komeetan pyrstö -lehdelle.

Ursalta hankittiin kirjallisuutta, jota myytiin pääasiassa jäsenille. Yhdistyksen tulos oli ylijäämäinen.

5. Kerhoillat

Komeetta vuokrasi kunnalta Volsin entiseltä koululta kerhohuonetta. Kerhoiltoja pidettiin joka maanantai, myös kesällä, yhteensä 52 kertaa. Illoissa kävi yleensä 5-10 jäsentä.

Kerhoilloissa vapaassa keskustelussa käsiteltiin yleensä erilaisia tähtitieteeseen ja tähtiharrastukseen liittyviä asioita sekä yhdistyksen asioita. Yhdistys tarjosi kahvia. Kerhohuoneen takkaan sytytettiin usein tuli makkaranpaistoa varten. Kirjoja voi lainata kerhon kirjastosta ja Ursan kirjoja voi ostaa.

6. Lastenkerho

Lastenkerho kokoontui joka toinen viikko paitsi kesällä ja joululomalla. Lastenkerhon vetäjänä toimi Seppo Linnaluoto.

Kerhossa katsottiin yleensä dataprojektorilla mm. filmisarjaa Olipa kerran keksijät sekä avaruuskansioiden filmejä tai muita kuvia.

Kevätkaudella katsottiin kerran kaukoputkella Jupiter ja Venus-planeettoja. Kerhossa piirrettiin kuvia, koottiin palapelejä ja luettiin kirjoja.

Kerhoiltoja oli kevätkaudella Mäkituvan kerhohuoneella Kirkkonummen keskustassa 8 kertaa ja syyskaudella 5 kertaa. Kerhoilloissa oli yleensä 3-5 lasta sekä pari aikuista.

7. Luonnontieteen kerho

Luonnontieteen kerho kokoontui vuoden aikana kuusi kertaa. Osa tapaamisista pidettiin kerhon vetäjän Markku af Heurlinin luona, jolloin mm. käsiteltiin matematiikan ylioppilastehtäviä sekä  Arthur Koestlerin kirjaa  Vedenjakajalla - Johannes Keplerin elämäkerta.

Muut kerhokokoontumiset pidettiin Komakalliolla. Luonnontieteen kerhon puitteissa tehtiin erilaisia huoltotöitä alueella: risusavottaa, puiden sahausta, paikkojen järjestämistä ja tien hoitoa.

8. Kirkkonummipäivät

Kirkkonummipäivien aikana lauantaina 29.8. yhdistys esitteli klo 10-14 tähtitieteen harrastusta Kirkkonummen kirkon eteläpuolella. Aurinkokaukoputkilla näytettiin Auringon pinnan ilmiöitä. Lisäksi myytiin Ursan kirjoja ja jaettiin yhdistyksen esitteitä.

Päiviin liittyen oli 30.8. tähtinäytös Komakallion tähtitornilla.

9. Esitelmät

Yhdistys järjesti seuraavat esitelmät Kirkkonummen kirkonkylän yläasteen auditoriossa:

13.1. FK Seppo Linnaluoto: Maailmankaikkeuden perusrakenteet. 30 kuulijaa

10.2. FT Matti Savelainen: Planck-satelliitin tulokset. 70 kuulijaa

11.3. Hannu Määttänen: Miksi Neuvostoliitto hävisi kilpailun kuulennoista. 30 kuulijaa

8.4. FM Olli Wilkman: Miten asteroidien muoto määrätään? 30 kuulijaa

5.5. FM Mikko Lavinto: Mittaukset kosmologiassa. 45 kuulijaa

15.9. dos. Mika Juvela: Tähtien synty. 45 kuulijaa

13.10. FT Riku Järvinen: Mitä tiedämme Venuksesta? Yli 50 kuulijaa

10.11. FT Toni Veikkolainen: Maapallon lämpövuo. 60 kuulijaa

10.12. Anne Virkki: Asteroiditörmäykset. 60 kuulijaa

Kirkkonummen Kansalaisopiston kanssa järjestetään luento kerran lukukaudessa. Kansalaisopisto myös rahoitti ne. Esitelmissä oli yhteensä noin 420 kuulijaa.

10. Kokoukset

Yhdistyksen kevätkokous pidettiin esitelmän jälkeen 11.3. Siellä mm. hyväksyttiin toimintakertomus ja tilinpäätös. Yhdistyksen syyskokous pidettiin esitelmän jälkeen 10.11. Siellä mm. valittiin uusi hallitus, päätettiin jäsenmaksuista, toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta.

11. Tähtinäytännöt ja kaukoputket

Tähtinäytäntöjä pidettiin pimeänä vuodenaikana selkeinä sunnuntai- ja maanantai-iltoina yleensä klo 19-21. Tähtinäytäntöjä oli 25 kertaa (keväällä 9) ja yleisöä oli näytöksissä yhteensä noin 164 henkeä. Tähtinäyttäjinä toimivat Seppo Linnaluoto ja Jussi Kääriäinen. Kirkkonummen Kansalaisopiston tähtitieteen kurssi kävi tähtitornilla kerran tähtiä katsomassa. Tähtitornilla kävivät lisäksi vierailulla mm. Kirkkonummen metsänkävijät, Espoon matematiikanopettajat ja Aalto-yliopiston tähtitieteen kerho Pollux.

Yhdistyksen tähtitorninhoitajana toimi Antti Kuntsi.

Yhdistyksen tähtitornissa on 28 cm:n Schmidt-Cassegrain-tyyppinen Celestron CPC1100 -kaukoputki sekä erilaisia okulaareja havainnointia varten. Kaukoputki on varustettu vastapainojärjestelmällä sekä huurteenestolla. Vanha 28 cm:n kaukoputki jalustoineen on kerhon jäsenten lainattavissa ja sille on oma kuljetuslaatikkonsa.

Yhdistyksellä on Auringon pinnan tarkkailuun ja kuvaamiseen soveltuva Coronado-aurinkoputki sekä yleisötapahtumissa auringonpilkkujen näyttämiseen usein käytetty 11 cm TAL-1-peilikaukoputki. Yhdistyksellä on näiden lisäksi jäsenille lainattavaksi tarkoitetut 108 mm Astroscan-peilikaukoputki ja 90 mm SkyWatcher Maksutov -kaukoputki.

Tähtitorniin ja sen yhteydessä oleviin havaintorakennuksiin on sijoitettuna kaksi SkyWatcher EQ-6 seurantajalustaa sekä pääasiassa tähtikuvaukseen varustetut William Optics FLT-110 APO, SkyWatcher ED80 ja TS Optics 65 mm Petzval Quadruplet -linssikaukoputket. Näissä linssikaukoputkissa on uutena varusteena moottoroitu tarkennus tähtikuvauskäyttöä varten.

Yhdistyksellä on myös CCD-kamera (StarlightXpress M716) ja sen kanssa käytettävä tietokone.

12. Tähtitornien rakentaminen ja alueen käyttö

Kirkkonummen kunta on luovuttanut käyttöoikeuden yhdistykselle tähtitieteellistä havaintopaikkaa varten Volsista radiomaston läheltä ("Komakallio"). Alueella on yleiskäyttöinen tähtitorni yhdistyksen 28 cm kaukoputkelle, neljä liukuvakattoista havaintosuojaa tähtivalokuvaamiseen (6 kaukoputkipaikkaa), sekä pikakiinnityksellä varustettu yleiskäyttöinen tolppa yhdelle kaukoputkelle. Lisäksi alueen keskellä on puhdistettua kalliota jäsenten omille kaukoputkijalustoille ja kiikareiden käytölle.

Keväällä ja kesällä alueella suoritettiin perushuoltoa alueelle nousevan tien, ylä- ja alaparkkipaikkojen sekä kallioalueen osalta. Havainnonteon tukikohtana toimivaa työmaakoppia sekä käymälää ylläpidettiin normaalin vuosihuollon puitteissa.

Varsinainen tähtitorni peruskorjattiin kesällä talkoovoimin maalaamalla seinät uudelleen ja uusimalla katon siirtoon käytetyt rakenteet kokonaan. Yksi kevyistä suojista käännettiin uuteen asentoon ja sen viereen saatiin täten tilaa uudelle kolmen kaukoputken havaintosuojalle.

Useat jäsenet tekivät havaintoja tähtitorneilla kaikkina merkittävissä määrin tähtikirkkaina öinä ja iltoina. Erityisen aktiivisesti harrastettiin valokuvausta niin yhdistyksen linssikaukoputkilla kuin omilla kaukoputkilla ja kameraobjektiiveilla. Muuttuvien tähtien havainnointi keskittyi vuonna 2015 Komakalliolla lähinnä pitkäjaksoisten muuttujien mittaamiseen. Fotometrisiä mittauksia tehtiin lähes kaikkina kirkkaina öinä ja kaikki mittaukset raportoitiin eteenpäin kansainväliseen AAVSO-yhdistykseen. Yhdistyksen jäsenten ottamia tähtivalokuvia julkaistiin jäsenlehti Komeetan Pyrstössä, Tähdet ja Avaruus -lehdessä sekä yhdistyksen valokuvanäyttelyssä.

Havaintopäiväkirjaan kertyi vuoden aikana 26 sivua merkintöjä, kiireisimpinä öinä paikalla oli jopa kymmenkunta kuvaajaa ja visuaalihavaitsijaa läpi yön.

13. Kirjasto 

Kirjasto on Komeetan kerhohuoneella. Ursa lähetti Komeetalle useimmat uudet kirjansa sekä Tähdet ja avaruus -lehden. Yhdistys tilasi Sky & Telescope ja Astronomy -lehdet. Lisäksi hankittiin muitakin kirjoja. Lehtiä ja kirjoja on saanut kotilainaksi kerhoiltojen yhteydessä. Lehtiä ja kirjoja luettiin kerhoiltoina.

14. Lehti ja tiedotustoiminta

Yhdistyksen lehti, Komeetan pyrstö, ilmestyi neljä kertaa. Lehdessä oli yhteensä 92 A4-kokoista sivua. Lehden vastaavana toimittajana oli Hannu Hongisto. Verkossa ilmestyi toimittajan toimesta pdf-versio. Lehdessä oli aina mm. toimintakalenteri, kauden tähtitaivas sekä selostuksia toiminnasta.

Lehden painatuksesta huolehti Toimistotukku 4M.

Yhdistyksestä oli myös jaossa liittymiskaavake. Jaettiin myös Ursan apurahalla hankkimaa esitettä, jossa on tähtikartta. Yhdistyksen esitelmistä ja muusta toiminnasta on tiedotettu yhdistyksen jäsenlehti Komeetan pyrstössä, Tähdet ja avaruus -lehdessä, Kirkkonummen Sanomissa, Länsiväylässä ja Helsingin Sanomissa.

15. www-sivut ja muu sähköinen tiedotus

Yhdistyksen sihteeri Seppo Linnaluoto on julkaissut yhdistyksen www-sivuilla lähes kaikki yhdistyksen piirissä syntyneet kirjoitukset ja kuvia. Heikki Marttila toimitti sinne kerran kuussa pdf-muotoisen kalenterin. Yhdistyksen sähköpostilistaa kirkkonummi-l@ursa.fi on käytetty ahkerasti tiedottamiseen. Siihen on pyritty liittämään kaikki jäsenet yhdistyksen puolesta, joilla on sähköpostiosoite.

Yhdistyksellä on myös komakallio-l@ursa.fi -lista mm. havaintopaikasta ja hallituksen asioista tiedottamista varten. Varsinkin yhdistyksen esitelmistä on tiedotettu eri verkkoalueilla.

16. Opintokerho

Yhdistyksen maanantaisin kokoontuvan kerhon yhteydessä toimii opintokerho. Kerho saa valtionapua 30 euroa viittä kahden tunnin kokoontumista kohti. Valtionavuilla on maksettu kerhohuoneen vuokria.

17. Tähtitieteelliset taidenäyttelyt

Yhdistys jatkoi vuotuisten valokuvataidenäyttelyiden sarjaa. Ensimmäinen näyttely oli Siuntion kirjastossa 3.2.-31.3.2015 ja toinen Art Cafe Babylonissa (1.9. alkaen Art Cafe Kleopatra) 14.8.-18.9.2015.

18. Auringonpimennysnäytös

20.3.2015 klo 11.00-13.20 oli Komeetalla auringonpimennysnäytös kirkon eteläpuolisella nurmikolla. Sää oli vaihtelevan pilvinen. Yleisöä oli melko paljon. Komeetta myi aurinkokalvoa.

19. Muu toiminta

Helsingin yliopiston Tieteen päivät olivat 7.-11.1.2015. Yliopistolla oli useita esitelmiä tähtitieteestä. Helsingin observatorio otti myös osaa Tieteen päiviin. Seppo Linnaluoto kävi Sekä yliopistolla että oli oppaana observatoriolla. Hannu Hongisto kävi ainoastaan observatoriolla. Yliopiston luentoja saattoi seurata myös netistä.

Digijärkkäritapaaminen oli Hauholla 6.-8.2.2015. Siellä oli Komeetasta Samuli Vuorinen, Lauri Kangas ja Jari Saukkonen.

Ursan aurinkokuntatapaaminen oli Artjärvellä 27.2.-1.3.2015. Mukana Komeetasta oli Seppo Linnaluoto ja Kaj Wikstedt.

Ursan Tähtipäivät olivat 21.-22.3.2015 Mikkelissä. Paikallinen järjestäjä oli Mikkelin Ursa. Komeetasta paikalla oli Seppo Linnaluoto. Komeetta järjesti pienen näyttelyn.

Tähtitieteen tekniikan harrastajien laitepäivät -tapahtuma järjestettiin Ursan havaintokeskuksessa Artjärvellä 13.-15.3.2015. Sinne osallistui Komeetasta Seppo Linnaluoto ja Kaj Wikstedt.

Ursan ilmakehätapaamisessa Artjärvellä 6.-7.6.2015 oli mukana Komeetasta Seppo Linnaluoto.

Ursan jaostojen Cygnus-tapahtuma oli Ylöjärvellä Tampereen lähistöllä 16.-19.7.2015. Paikallisena järjestäjänä oli Tampereen Ursa. Komeetasta paikalla olivat ainakin Hannu Hongisto, Seppo Linnaluoto, Kaj Wikstedt, Samuli Vuorinen, Jari Saukkonen, Emil Östman ja Emma-Lotta Östman.

Viron tähtiharrastajien kesäkokoontuminen oli tällä kertaa Parksepa Keskkoolissa Võrun lähellä Tarton eteläpuolella 12.-16.8.2015. Tällä kertaa Komeetasta oli Virossa vain Seppo Linnaluoto.

Ursan Syvä taivas -jaoston kokoontuminen järjestettiin 11.-13.9.2015 Ursan Artjärven havaintokeskuksessa. Siellä oli mukana Komeetasta mm. Seppo Linnaluoto.

Komeetta järjesti 3.10.2015 pienen näyttelyn ja aurinkonäytöksen Pikku-Aurorassa Espoossa. Paikalla oli Komeetasta Hannu Hongisto ja Seppo Linnaluoto. Pikku-Aurorassa oli myös Ursan näyttely.

Ursan jäsenillassa marraskuussa Antti Kuntsi kertoi Komakallion havaintoalueesta.

Yhdistyksen sihteeri piti Kirkkonummen Kansalaisopiston järjestämänä kevätkaudella tähtiharrastuskurssin ja syksyllä tähtitieteen kurssin.

Komeetan pikkujoulut järjestettiin 11.12.2015 ammattiliittojen kerhohuoneella. Pikkujouluun otti osaa viisi henkeä. Pikkujouluissakatsottiin avaruuskansioiden videoita ja Seppo Linnaluodon ottamia tähtivalokuvia. Paikalla olivat Seppo Linnaluoto, Mikko Olkkonen, Kai Nyman, Markku af Heurlin ja Hannu Hongisto.