Kirkkonummen Komeetan esittely


Tähtitieteellinen yhdistys Kirkkonummen Komeetta ry on tähtitieteellinen yhdistys, joka toimii Kirkkonummella ja lähikunnissa. Vuoden 2014 lopussa siinä oli 230 jäsentä, joista 163 kirkkonummelaisia, 21 Espoosta ja loput muualta.

Kirkkonummen Komeetta on perustettu toukokuussa 2000. Heti seuraavasta syksystä lähtien aloitettiin yleisöesitelmät, joita on pidetty kuukausittain paitsi kesällä. Esitelmien lyhennelmät julkaistaan verkossa ja Kirkkonummen Sanomissa.

Komeetan kerho kokoontuu joka maanantai klo 18 lähtien Volsin entisellä koululla. Lastenkerho kokoontuu joka toinen tiistai lukukausien aikana. Komeetalla on myös luonnontieteen kerho.

Komeetta julkaisee Komeetan pyrstö -lehteä 4 kertaa vuodessa. Se julkaistaan myös verkossa pdf- ja/tai html-muotoisena.

Kirkkonummen Komeetta on järjestänyt valtakunnalliset Tähtipäivät 17.-19.5.2002 ja 16.-18.5.2008 sekä Laitepäivät 5.-7.3.2004 ja Cygnus-kesätapahtuman 25.-28.7.2013. Tapahtumat on järjestetty yhdessä Ursan kanssa.

Komeetta järjestää yleensä vuosittain tammikuun lopussa talvileirin Lillkanskogin kesäsiirtolassa Porkkalassa.

Komeetalla on Volsissa tähtitorni, jossa järjestetään sunnuntaisin ja maanantaisin klo 19-21 pimeänä vuodenaikana selkeällä säällä tähtinäytäntöjä. Tähtitornissa on kokonaan syrjään työnnettävä katto, jolloin koko taivasta voi tarkkailla. Tähtitornissa on 28 cm kaukoputki.

Komeetan jäsenmaksu on 20 euroa, alle 25-vuotiailta 10 euroa ja perhejäseniltä 5 euroa. Komeetan puheenjohtaja on Antti Kuntsi ja sihteeri Seppo Linnaluoto.

Aiheesta muualla

Kirkkonummen Komeetta Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirkkonummen_Komeetta

Volsin tähtitorni Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Volsin_tähtitorni


TV-meteorologi Seija Paasonen esitelmöi Kirkkonummen Komeetan tilaisuudessa marraskuussa 2004. Esitelmällä oli lähes 100 kuulijaa. Kuva Seppo Linnaluoto.


Komeetan kaukoputken ääressä Antti Kuosmanen. Kuva S. Linnaluoto


Komeetan tähtitornilla makkaraa paistamassa vasemmalta Lars Lindfors, Ville Marttila, Antti Kuosmanen, Kaj Wikstedt, Markku af Heurlin ja Heikki Marttila. Kuva S. Linnaluoto


Komeetta osallistuu joka vuosi Kirkkonummipäiville elokuun lopussa. Kuva S. Linnaluoto

Video Kirkkonummen Komeetan Talvileiriltä rakettien lähetyksestä.

Ajankohtaista

Tapahtumia

Komeetan kerho
Kirkkonummen Komeetta kokoontuu maanantaisin klo 18-20 Volsissa entisessä koulussa vastapäätä Volskotia. tai kesäkautena läheisellä Komakallion havaintoalueella. Katso tarkemmin .

Esitelmät
Tiistaina 12.12. klo 18.30 on vuorossa dos. Jorma Harju, jonka aiheena on Orgaaniset molekyylit tähtienvälisessä avaruudessa. Paikka on Kirkkonummen koulukeskuksen auditorio. Katso tarkemmin.

Tähtinäytännöt
Tähtinäytännöt ovat 15.10. alkaen selkeällä tähtikirkkaalla säällä sunnuntaisin ja maanantaisin klo 19-21 Komeetan Volsissa olevassa tähtitornissa. Katso tarkemmin

Talvipäivät
Talvipäivät pidetään 20.-21.1.2018 Volsissa Mariefredissä.
Illan pimettyä etelätaivaalla näkyy suuri Kesäkolmio, johon kuuluvat kirkkaat Lyyran Vega, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair.

Heikkovaloinen Mars nousee klo 4 aikoihin. Kirkas Jupiter näkyy myöhemmin aamutaivaalla. .

Satunnaisia eli sporadisia meteoreja näkyy parhaiten aamuyöstä elo-huhtikuussa. Pimeänä kuuttomana yönä niitä voi nähdä jopa kymmenkunta tunnissa. Revontulia näkyy Etelä-Suomessa muutaman kerran vuodessa.