Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Siitepölykehiä
Kun taivaalla leijailee runsaasti siitepölyä, voi Auringon ympärillä nähdä värikkäitä kehiä. Parhaiten siitepölyn aiheuttamat kehät erottuvat, kun häikäisevän Auringon peittää ojennetun käden sormen taakse ja katsoo kehiä taivaan kirkkautta himmentävien aurinkolasien läpi.
Lue lisää »

Mars on oppositiossa 22.5.
Punainen planeetta loistaa kirkkaana matalalla toukokuun vaalealla yötaivaalla. Se nousee kaakosta Auringon laskiessa, on etelässä keskiyöllä ja laskee lounaaseen Auringon noustessa. Mars on oppositiossa 22.5. Mars on Skorpionin tähdistössä, mutta peruttaa 28.5. Vaakaan. Etelä-Suomessa se yltää vain 8 asteen korkeudelle eteläisestä horisontista. Marsin havaitsemisesta on kerrottu Tähdet 2016 -vuosikirjassa sivulla 45.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 30.5.2016 klo 23.00

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 39 %
vähenevä sirppi
ikä: 23 päivää
 

Taivaalla toukokuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä