Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Tammikuu: Aurinko ja Kuu
Aurinko- ja kuutapahtumat tammikuussa 2017.
Lue lisää »

Tammikuu: Planeetat
Venus, Mars, Uranus ja Neptunus näkyvät iltataivaalla. Merkurius, Jupiter ja Saturnus ovat aamutaivaalla. Tammikuussa yhden yön aikana on mahdollista havaita kaikki planeetat.
Lue lisää »

Tammikuu: Tähtitaivas
Tammikuussa Etelä-Suomessa on pimeää 14 tuntia ja Pohjois-Suomessa jopa 16 tuntia. Tänä aikana tähtitaivaan ilme ennättää muuttua lähes täydellisesti. Illansuussa länteen ja luoteeseen laskevat tähtikuviot ehtivät jälleen nousta ennen aamunkoittoa. Iltayön taivasta hallitsevat kirkkaat talven tähdistöt. Linnunrata kulkee taivaalla luoteesta Joutsenen, Kefeuksen, Kassiopeian, Perseuksen ja Ajomiehen kautta.
Lue lisää »

Tammikuu: Pikkuplaneetat ja komeetat
Tammikuussa näkyvät mm. pikkuplaneetat Metis, Egeria, Irene, Eunomia ja Amphitrite.
Lue lisää »

Tammikuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Kvadrantidit (28.12.–12.1.) on vuoden komeimpia meteoriparvia, mutta sen terävin maksimi kestää todennäköisesti vain muutamia tunteja, ja sen on ennustettu osuvan keskiviikkona 4.1. aamuyön tunneille.
Lue lisää »

Tammikuu: Ilmakehän ilmiöt
Tammikuussa ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti helmiäispilvet, halot, kangastukset ja refraktioilmiöt sekä revontulet.
Lue lisää »

Helmikuu: Ilmakehän ilmiöt
Helmikuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti helmiäispilvet, halot, kangastukset ja refraktioilmiöt sekä revontulet.
Lue lisää »

Kirkas Venus iltataivaalla
Venus on todella hyvin näkyvissä iltataivaalla lännessä helmikuun ajan. Etelä-Suomessa se laskee viisi ja Pohjois-Suomessa kuusi tuntia Auringon jälkeen. Venus on nähtävissä täysin pimeällä yötaivaalla. Planeetta on niin kirkas, että se voi heittää pimeässä paikassa varjon lumiseen maisemaan. Seuraava tilaisuus nähdä planeetta pimeällä kevättalven iltataivaalla on vuonna 2020.
Lue lisää »

Merkurius aamuhämärässä
Aurinkoa lähinnä kiertävä planeetta Merkurius on löydettävissä aamuhämärässä matalalta kaakosta. Tähdet 2017 -vuosikirjassa sivulla 20 on kaavio, joka selventää Merkuriuksen näkymistä.
Lue lisää »

Iltayön tähtitaivas
Iltayöllä Orionin helposti tunnistettava, kookas tähdistö hallitsee eteläistä taivasta. Orionin, antiikin tarinoiden metsästäjän vyön muodostaa kolmen kirkkaan tähden jono. Tähtien linjaa vasemmalle alaviistoon seuraamalla löytyy taivaanpallon kirkkain tähti Sirius. Väriltään se on valkoinen, mutta tähden ollessa matalalla ilmakehä vääristää tähdestä tulevaa valoa, jolloin se vilkkuu välillä vihertävänä, välillä punertavana.
Lue lisää »

Uranus ja Neptunus
Tammikuun kuuttomina öinä kannattaa yrittää löytää kaukaisimmat planeetat Uranus ja Neptunus. Uranus erottuu kiikarilla. Neptunus näkyy isolla kiikarilla tai kaukoputkella. Planeetat ovat niin kaukana Maasta, että ne näkyvät vain tähtimäisinä valopisteinä.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 20.1.2017 klo 17.00

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • klo 0.13 Viimeinen neljännes

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 44 %
vähenevä sirppi
ikä: 22 päivää
 

Taivaalla tammikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä