Kirkkonummen Komeetan esittely


Tähtitieteellinen yhdistys Kirkkonummen Komeetta ry on tähtitieteellinen yhdistys, joka toimii Kirkkonummella ja lähikunnissa. Vuoden 2017 lopussa siinä oli 214 jäsentä, joista 148 kirkkonummelaisia, 26 Espoosta, 7 Siuntiosta, 13 Helsingistä ja loput muualta.

Kirkkonummen Komeetta on perustettu toukokuussa 2000. Heti seuraavasta syksystä lähtien aloitettiin yleisöesitelmät, joita on pidetty kuukausittain paitsi kesällä. Esitelmien lyhennelmät julkaistaan verkossa ja Kirkkonummen Sanomissa.

Komeetan kerho kokoontuu joka maanantai klo 18 lähtien Volsin entisellä koululla. Lastenkerho kokoontuu joka toinen tiistai lukukausien aikana. Komeetalla on myös luonnontieteen kerho.

Komeetta julkaisee Komeetan pyrstö -lehteä 4 kertaa vuodessa. Se julkaistaan myös verkossa pdf- ja/tai html-muotoisena.

Kirkkonummen Komeetta on järjestänyt valtakunnalliset Tähtipäivät 17.-19.5.2002 ja 16.-18.5.2008 sekä Laitepäivät 5.-7.3.2004 ja Cygnus-kesätapahtuman 25.-28.7.2013. Tapahtumat on järjestetty yhdessä Ursan kanssa.

Komeetta järjestää yleensä vuosittain tammikuun lopussa talvileirin Lillkanskogin kesäsiirtolassa Porkkalassa.

Komeetalla on Volsissa tähtitorni, jossa järjestetään sunnuntaisin ja maanantaisin klo 19-21 pimeänä vuodenaikana selkeällä säällä tähtinäytäntöjä. Tähtitornissa on kokonaan syrjään työnnettävä katto, jolloin koko taivasta voi tarkkailla. Tähtitornissa on 28 cm kaukoputki.

Komeetan jäsenmaksu on 20 euroa, alle 25-vuotiailta 10 euroa ja perhejäseniltä 5 euroa. Komeetan puheenjohtaja on Antti Kuntsi ja sihteeri Seppo Linnaluoto.

Aiheesta muualla

Kirkkonummen Komeetta Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirkkonummen_Komeetta

Volsin tähtitorni Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Volsin_tähtitorni


TV-meteorologi Seija Paasonen esitelmöi Kirkkonummen Komeetan tilaisuudessa marraskuussa 2004. Esitelmällä oli lähes 100 kuulijaa. Kuva Seppo Linnaluoto.


Komeetan kaukoputken ääressä Antti Kuosmanen. Kuva S. Linnaluoto


Komeetan tähtitornilla makkaraa paistamassa vasemmalta Lars Lindfors, Ville Marttila, Antti Kuosmanen, Kaj Wikstedt, Markku af Heurlin ja Heikki Marttila. Kuva S. Linnaluoto


Komeetta osallistuu joka vuosi Kirkkonummipäiville elokuun lopussa. Kuva S. Linnaluoto

Video Kirkkonummen Komeetan Talvileiriltä rakettien lähetyksestä.

Ajankohtaista

 

Tapahtumia

Komeetan kerho

Kirkkonummen Komeetta kokoontuu maanantaisin klo 18-20 Volsissa entisessä koulussa vastapäätä Volskotia tai kesäkautena läheisellä Komakallion havaintoalueella. Katso tarkemmin .

Esitelmät jatkuvat

Seuraava esitelmä on tiistaina 12.3.2024 klo 18 Fyyri -kirjastossa. Katso tarkemmin.

Esitelmän jälkeen on yhdistyksen kevätkokous.

Tähtinäytännöt

Tähtinäytännöt ovat selkeällä säällä su ja ma pimeällä syyskuusta maaliskuuhun. Katso tarkemmin

Lastenkerho
Komeetan lastenkerho etsii uutta vetäjää. Se kokoontuu yleensä joka toinen tiistai klo 18.30-20. Seuraavat kerhon kokoontumiset ovat selvitettävänä. Katso tarkemmin.

Leijona yöllä etelässä, Neitsyen galaksijoukot keväisten tähtikuvaajien kohteina.

Kuu, Mars ja Venus hallitsevat taivasta auringon laskun jälkeen. .

Satunnaisia eli sporadisia meteoreja näkyy parhaiten aamuyöstä elo-huhtikuussa. Pimeänä kuuttomana yönä niitä voi nähdä jopa kymmenkunta tunnissa. Revontulia näkyy Etelä-Suomessa muutaman kerran vuodessa.