Logo

VUOSIKERTOMUS 1.1.-31.12.2017

Saarijärven tähtitieteellinen yhdistys Halley-85 ry järjesti Tähtipäivät 2017 eli 43. valtakunnalliset Tähtipäivät yhteistyössä Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n kanssa Saarijärvellä 18.–19.3.2017. Luennot ja näyttelyt pidettiin Saarijärven kaupungintalolla. Luennoitsijoina olivat: Arto Oksanen, Tuomas Lunttila, Arvo "Arkki" Kuusela, Esko Valtaoja, Marko Pekkola, Jukka Maalampi ja Esko Valtaoja. Tähtipäivät avasi kaupunginjohtaja Timo Rusanen. Lisäksi Mikko Suominen piti esityksen virtuaalisesta avaruusmatkasta, Marko Back, Juha Oksa ja Jukka Hintikka työpajan tähtiohjelmista ja tähtivalokuvauksesta. Myös Ursan planetaario, lasten askartelupaja ja näyttely myyntipisteineen (mm.Anilam) veti väkeä. Lauantaina kaikki halukkaat eivät mahtuneet saliin kuuntelemaan emeritus professori Esko Valtaojan luentoa. Illanvieton (18.3.) jälkeen Summasjärven jäälle ilmestyi kymmenittäin ihmisiä (arviolta yli 70 henkeä) tutkimaan selkeää yötaivasta, jota Pertti Kovala esitteli. Ainoastaan äänentoistolaitteita kaipailtiin. Loppuvuodesta sellaiset hankittiinkin. Kaikkiaan kävijöitä on arveltu tähtipäivien tapahtumissa käyneen noin 700 henkeä.

Tämä tapahtuma toi yhteen lukuisia tähtitieteen harrastajia eri puolilta Suomea ja paikkakuntamme asukkaiden keskuudessa se toivottavasti herätti kiinnostuksen monen sellaisenkin mielessä, joka ei aiemmin ole tätä alaa harrastanut. Näin tapahtuma auttoi meitä edistämään ja tukemaan tähtitieteen ja luonnontieteiden harrastustoimintaa, tietoutta ja tutkimusta Saarijärvellä. Tähtipäivien ansiosta yhdistyksemme sai runsaasti uusia jäseniä.

3 jäsentä yhdistyksestämme osallistui myös toiseen valtakunnalliseen tapahtumaan, Ursan ja Etelä-Karjalan Novan järjestämään kesän Cygnus-leiriin Imatran Päivärannassa 27.-30.7.

Elokuun 21. päivänä 2017 näkyi täydellinen auringonpimennys Pohjois-Amerikassa vyöhykkeellä, joka ulottui läpi koko mantereen. Myös tälle Halley-85:n 7. auringonpimennysmatkalle lähti omakustanteisesti 3 henkeä, jotka olivat eri henkilöitä kuin Cygnukselle osallistuneet. Tätä matkaa emme valitettavasti voineet markkinoida uusille jäsenillemme, koska varaukset piti tehdä niin aikaisin, että Tähtipäiviin mennessä osallistujat olivat jo varanneet matkansa ja maksaneet sen.

Vuosikokous pidettiin 16.2. klo 18 LinnanLiisassa. Sitä ennen pidimme kaksi hallituksen kokousta yhden 15.2. ja toisen juuri ennnen vuosikokousta klo 17. Tähtipäivien suunnittelun merkeissä tapasimme Arkin luona ainakin 28.1.2017 ja 7.3.2017. Toki tähtipäiviä suuniteltiin myös varsinaisissa hallituksen kokouksissa. Lasten askartelupajaa suunniteltiin 4.2. Laurilla ja 10.3. Ernalla. Kaupungintalollakin kokoonnuttiin ainakin 14.3. pohtimaan käytännön järjestelyjä ennen varsinaista näyttelyosastojen rakennusvaihetta ym.

Tähtipäivien jälkeenkin kokoonnuttiin. Hallitus kokoontui 19.5. Arkille pohtimaan tulevaisuuden suunnitelmia ja mm. Arkin polun Auringon kohtaloa. Se oli taas ilkivaltaisesti irrotettu paikoiltaan lukion roskakatoksen katolta. Se oli kyllä saatu talteen Pertti Kovalan varastoon, samaan paikkaan lukion rakennustyömaan tieltä irroitettujen taulujen kanssa. Pohdimme kuitenkin, mitä tehdä, jotta sama ei taas toistuisi. Yhtenä vaihtoehtona esitettiin Auringon sijoittamista erillisen metallipylvään päähän.

Keskustelimme myös mahdollisuudesta osallistua koulukeskuksen suunnitteluun siltä osin, että voisimme saada koululle kerhotilan, jossa voisimme pitää mm. kaukoputkeamme ja tähtikerhoa koululaisille. Samassa yhteydessä puhuimme myös tietokoneohjatun kaukoputken hankkimisesta. Lauri lupasi olla yheydessä kaupunkiin päin ja selvittää, miten asiassa kannattaisi edetä. Myöhemmin hän toikin kaupungintalolla käymistään keskusteluista sellaisen viestin, että mikäli tietokoneohjatun kaukoputken hankimme, sille kyllä säilytyspaikka uudelta koululta löytyy.

Pitkin vuotta olemme tiedottaneet nettisivuillamme, facebookissa ja sähköpostitse sekä omasta, että valtakunnallisesta toiminnasta jäsenillemme ja muillekin seuraajillemme. Tiedotusta on hoidettu myös Sampo-lehden välityksellä.

Vuoden aikana saimme runsaasti uusia jäseniä. Toisaalta aktiivisesti Tähtipäivienkin järjestelyihin osallistunut jäsenemme Ari Suuronen poistui keskuudestamme 23.1.2017. Jäsenmäärämme oli vuoden 2017 lopussa 34 henkeä.

Jäsenmaksumme oli 10 eur/henkilö.

Hallitukseen kuuluivat vuonna 2017: puheenjohtaja Lauri Koskinen, varapuheenjohtaja Pertti Kovala, sihteeri Erna Elo, rahastonhoitaja Sanna Kallio sekä jäsen Arvo Kuusela. Hallitukseen kuulumattomia toimihenkilöitä olivat toiminnantarkastajat Reino Ahola ja Pirkko Pirttinen sekä varatoiminnantarkastajat Aaro Manninen ja Erkki Toikkanen.

Yhdistyksen kirjasto on laajentunut entisestään ja useita kirjoja onkin jäsenistöllä lainassa koko ajan.

Halley-85:n nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.ursa.fi/yhd/halley85/.

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/ajankohtaista/hatoimk/
19-helmi-2018