Logo

Mars

NIMI: Verenpunaisen värinsä vuoksi Mars sai nimensä muinaisten roomalaisten sodan jumalan Marsin mukaan.

Marsin halkaisija eli läpimitta on noin puolet Maan halkaisijasta. Tarkemmin ilmaisten Marsin halkaisija on noin 6 800 km.

ETÄISYYS: Marsista on noin 230 miljoonaa kilometriä Aurinkoon. Saarijärven aurinkokuntamallissa Mars on n. 230 m päässä Auringosta.

Kun Mars on lähimmillään Maapalloa, se on meistä vain n. 55 miljoonan kilometrin päässä, mikä vastaa 55 m aurinkokuntamallimme mittakaavassa.

KOKO ja KUUT: Mars on vain n. 1/2 Maapallon halkaisijasta eli Maan läpi mahtuu peräkkäin 2 Marsia.

Marsilla on kaksi pientä kuuta. Nimet ovat Phobos eli Pelko ja Deimos eli Kauhu. Phoboksen halkaisija on vain n. 27 km ja Deimoksen vain n. 9 km. Ne ovat kaksi Marsin muinoin itselleen sieppaamaa asteroidia. Näin arvellaan.

Molemmat kiertävät Marsia matalalla radalla. Phoboksen etäisyys Marsin pinnasta on vain n. 6000 km (sama kuin Marsin halkaisija), ja Deimoskin kiertää vain n. 15 000 km korkeudella.

KIERTOAIKA: n. 687 vrk eli n. 1,4 v. Maapallon kiertoaika on n. 365 vrk.

VAUHTI: n. 25 km/s eli n. 87 000 km/h. Maapallon vauti on n. 30 km/sek.

PYÖRÄHDYSAIKA: n. 24 h 37 min.

NÄKYMINEN MAAHAN: Mars näkyy ajoittain aamu- tai iltataivaalla hieman punertavana pisteenä. Ajankohdat voi katsoa mm. pienestä keltaisesta Helsingin yliopiston taskualmanakasta. Kiikari on hyvä apuväline useimpien planeettojen havaitsemiseen.

OLOSUHTEET: Marsin pinta on lähes kaikkialla punertavan ruostepitoisen hiekan peittämä. Marsin ohut kaasukehä sisältää pääasiassa hiilidioksidia. Ilmanpaine on vain n. 1/190 Maahan verrattuna. Minkäänlaisia selviä elämän merkkejä ei ole siellä vielä havaittu. Marsin keskilämpötila pinnalla on n. -50 astetta. Joten kylmää on.

NÄKYMINEN MAAHAN: Kun Mars on yöllä näkyvissä, se näkyy suunnilleen yhtä kirkkaana kuin kirkkaimmat tähdet, ja ainoana hieman punertavana pisteenä sen helposti tunnistaa Marsiksi.

MUUTA: Marsin koko on n. puolet maapallon halkaisijasta, joten se on pieni. Sen vetovoimakin on vain alle puolet Maapallon vetovoimasta. Jos sinne suunniteltaisiin siirtokuntaa ihmisille, siellä voisi ulkona liikkua vain avaruuspuku päällä.

Jos ilmakehää yritettäisiin muuttaa ihmiselle sopivaksi, se ei onnistuisi. Ilmakehään pitäisi tuottaa valtava määrä happea, ja Marsin vetovoima on niin pieni, että uloimmat ilmakehän kaasut karkaisivat ulkoavaruuteen ja paine pysyisi edelleen yhtä alhaisena kuin nytkin, eli ihmiselle aivan liian alhaisena.

Siispä pitäkäämme hyvää huolta Maapallosta, ettei tarvitse yrittää mahdottomia! Marsin olosuhteita ei voida muuttaa ihmiselle elinkelpoiseksi. Mutta yrittäähän aina voi... Mutta onko siinä mitään järkeä? Rahaa voi haaskata niin monella tapaa. Matka Marsiin on todella vaarallinen. Marsiin lähetetyistä luotaimista n. 35 % on epäonnistunut tehtävässään ja tuhoutunut.

Jos kuitenkin aiot mennä Marsiin, varaa aikaa yhteen suuntaan ainakin 8 kk. Perillä joudut olemaan n. 2 vuotta ennen kuin voit lähteä paluumatkalle, sillä silloin vasta Maa ja Mars ovat radoillaan sopivilla paikoilla.

Koko suunnitellun 3,5 vuoden marsmatkan aikana astronautit olisivat alttiina kuolettavalle avaruussäteilylle. Toisin kuin ne astronautit, jotka kiersivät Maata vain muutaman sadan kilometrin korkeudella. He olivat koko ajan Maan magneettikentän suojassa, sen sisällä. Kuussakäynnit kestivät kukin vain pari vuorokautta kerrallaan eikä kukaan ehtinyt siinä ajassa sairastua. Näin on Nasasta kerrottu.

Mutta n. 3,5 vuoden pituisen edestakaisen matkan aikana vakava sairastuminen olisi koko ajan uhkana. Myös perillä, sillä Marsilla ei ole omaa suojaavaa magneettikenttää kuten Maapallolla. Täällä Maapallolla me olemme säteilyltä turvassa.

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/mars/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Mars/
3-elo-2022 10:02