Logo

Neptunus

NIMI: Neptunus on saanut nimensä muinaisten roomalaisten veden jumalan mukaan. Se kuvataankin usein kalastajan hahmossa atrain kädessä.

ETÄISYYS: n. 4 500 miljoonaa km (30 AU). Maa on vain 1 AU etäisyydellä Auringosta. Neptunukseen asti menoon luotaimelta kuluu aikaa n. 8 vuotta.

KOKO ja KUUT: Halkaisija on n. 49 000 km. Sen läpi mahtuisi n. 4 Maapalloa peräkkäin. Kuita Neptunuksella on ainakin 17 kpl. Suurin niistä on nimeltään Triton.

KIERTOAIKA: n. 164 vuotta.

VAUHTI: n. 5,5 km/s. Maapallon vauhti on n. 30 km/s.

PYÖRÄHDYSAIKA: n. 16 h.

OLOSUHTEET: Neptunuksenkin ilmakehä on lähinnä vetyä ja heliumia. Lämpötila pinnalla on aina alle -100 astetta. Sen pinnalle ei voi laskeutua. Sielläkin uppoaa kaasuun ja alus murskaantuu!

NÄKYMINEN: Neptunus näkyy heikosti. Kiikari tai kaukoputki, hyvä tähtikartta sekä viimeisimmät tiedot planeettojen sijainnista Linnunradalla ovat välttämättömiä apuvälineitä uloimpien planeettojen taivaalta löytämiseen ja esimerkiksi vuotuisen liikkeen seuraamiseen. Neptunus löytyy Eläinradalta hieman sinertävänä ja levymäisenä kuten Uranuskin. Kiikari on hyvä apuväline kaikkien planeettojen havainnoimiseen.

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/neptune/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Neptunus/
3-elo-2022 10:20