Logo

Jupiter

NIMI: Jupiter on saanut nimensä muinaisten roomalaisten pääjumalan mukaan.

KOKO ja KUUT: Jupiter on Aurinkokunnan suurin planeetta. Sen halkaisija on n. 140 000 km ja sen läpi mahtuisikin peräkkäin n. 11 Maapalloa. Aurinko puolestaan on niin suuri, että sen läpi mahtuisi peräti n. 11 Jupiteria.

Kuita on kymmenittäin. Katso edempänä kohta MUUTA.

ETÄISYYS: Jupiterin etäisyys Auringosta on n. 560 miljoonaa km, eli se on n. 5 kertaa kauempana Auringosta kuin Maapallo (5 AU). Avaruusluotaimelta matka sinne kestää n. 5 vuotta.

KIERTOAIKA: N. 12 v.

VAUHTI: n. 13 km/s. Maapallon vauhti on n. 30 km/s.

PYÖRÄHDYSAIKA: n. 10 h

OLOSUHTEET: Jupiter koostuu lähes kokonaan vedystä ja heliumista, ja kun sen kiinteä ydinkin on melko pieni, sitä kutsutaan kaasujättiläiseksi. Suurin osa kaasukehästä on sähköä johtavaa nestemäistä vetyä, joka tuottaa Jupiterille sen magneettikentän.

Jos yrität laskeutua Jupiterin pinnalle, uppoat koko ajan vain syvemmälle kaasuun, kunnes paine kasvaa niin valtavaksi, että avaruusalus murskaantuu.

Jupiterin pintaa myllertävät valtavat pyörremyrskyt. Yksi niistä on erikoinen. Se on ns. suuri punainen pilkku, ja se on aivan valtava. Se näkyy kaukoputkellakin hyvin. Sen koko vaihtelee jonkin verran. Siihen mahtuisi suurimmillaan n. 3 Maapalloa.

NÄKYMINEN MAAHAN: Se näkyy n. 5 kertaa kirkkaampana kuin Sirius, joka on yöllä kirkkaimpana näkyvä tähti. Planeetoista vain Venus näkyy Jupiteria kirkkaampana. Kiikari on hyvä apuväline kaikkien planeettojen havainnoimiseen.

MUUTA: Jupiterilla on yli 80 kuuta. Kaikki ne kiertävät omia ratojaan eri etäisyyksillä. Useimmat ovat asteroidien kokoisia. Neljä isompaa, ns. Galilein kuut, ovat pienen planeetan, ts. suunnilleen Merkuriuksen kokoisia. Niiden nimet ovat Io, Europa, Ganymedes ja Callisto. Kuiden nimet on annettu muinaisten roomalaisten tarujen jättiläisten eli titaanien mukaan.

Niistä Europa on todella kiinnostava. Se on kauttaaltaan paksun jäätikön peittämä. Sen jäätikön alla on paksu sulan veden kerros. Sinne arvellaan kehittyneen jonkinlaista elämää. Ja niinpä nyt kovasti suunnitellaan sinne lähetettävää luotainta, joka pystyisi paikan päällä asiaa tarkemmin tutkimaan ja jopa sukeltamaan jäätikön läpi tutkimaan vesikerrosta.

Maapallon ulkopuolelta ei vielä ole löydetty eläviä organismeja, joten asia kiinnostaa tutkijoita ja meitä muitakin erityisen paljon. Onkohan muualla Aurinkokunnassa eläviä organismeja? Ja jos on, niin minkälaisia ja minkä kokoisia ne ovat?

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/jupiter/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Jupiter/
3-elo-2022 10:20